Banner 980x90

Bijušā bērnunama "Līkumi" vadītājam inkriminē pilnvaru pārsniegšanu, bezdarbību un piespiešanu veikt abortu

Rīga, 8.okt., LETA. Valsts policija kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrai nodevusi krimināllietu pret atstādināto bijušā bērnunama "Līkumi" (tagad ģimenes atbalsta centrs "Saulstari") vadītāju Juri Boķi, kuram tiek inkriminēta pilnvaru pārsniegšana, amatpersonas bezdarbība un piespiešana veikt abortu, aģentūru LETA informēja Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes vecākā speciāliste Ieva Sietniece.

Policija izmeklēšanas laikā secinājusi, ka "Līkumu" vadītājs ilgstošā laika posmā, būdams valsts amatpersona, pret bērnu nama audzēkņiem veicis dažādas darbības, pārsniedzot valsts amatpersonai ar likumu piešķirto tiesību un pilnvaru robežas.

"Pirmstiesas izmeklēšanas laikā ir ieguldīts liels darbs, kas ir atspoguļots vairākos sējumos, un ir nostiprināti pierādījumi vairāk nekā desmit noziedzīgās epizodēs laika posmā no 2009. līdz 2015.gadam," skaidroja Sietniece, piebilstot, ka lietā par cietušajiem atzīti desmit bērni.

Krimināllieta pagājušās nedēļas nogalē ir nodota Zemgales tiesu apgabala prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. Aizdomās turētai personai piemēroti trīs ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi - uzturēšanās noteiktā dzīvesvietā, aizliegums izbraukt no valsts un aizliegums ieņemt noteiktu amatu. Boķi apsūdz pēc trim Krimināllikuma pantiem - par dienesta pilnvaru pārsniegšanu, valsts amatpersonas bezdarbību un piespiešanu izdarīt abortu.

Plašākus komentārus par lietu policija nesniedz.

Kā ziņots, lieta par iespējamo vardarbību ierosināta jau 2015.gadā un sākotnēji to izmeklēja VP Jēkabpils iecirknī, bet uzraudzību nodrošināja Jēkabpils rajona prokuratūra. Taču lietā tika pieļauta nepamatota novilcināšana, tāpēc tā pagājušā gada beigās nodota VP Zemgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas birojam.

No šī gada 11.janvāra saistībā ar kriminālprocesu Boķim aizliegts ieņemt amatu. Turklāt februāra sākumā Boķim tika piemērots apcietinājums, jo izmeklētāji tika secinājuši, ka viņa rīcībā saskatāma pretdarbība, kas varētu kaitēt patiesības noskaidrošanai kriminālprocesā. Mēneša beigās Zemgales apgabaltiesa gan viņu atbrīvoja no apcietinājuma.

Aģentūras LETA arhīvs liecina, ka 2015.gadā Tiesībsarga birojs sagatavojis Ģenerālprokuratūrai plašu materiālu par pārkāpumiem bērnunamā "Līkumi".

Sagatavotā informācija pārsvarā atklāj darbinieku psihoemocionālu un fizisku vardarbību pret bērniem, sacīja tiesībsargs Juris Jansons, uzsverot, ka tam ir konkrēti pierādījumi. Ir fiksēti arī gadījumi, kad bērni paši vērsušies drošības iestādēs, tomēr uzsāktie procesi priekšlaikus izbeigti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)