Banner 980x90

Jēkabpilī Lieldienas svinēs Lieldienu Zaķu kompānijā

Daugavpils, 22.rarts, LETA. Nākamnedēļ, 1.aprīlī, no plkst.11 līdz 13 Jēkabpilī, Kena parkā norisināsies Lieldienu pasākums, aģentūru LETA informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldībā.

Pasākuma dalībniekiem Lieldienu Zaķu kompānijā būs iespēja iešūpot Lieldienas, meklēt paslēptās olas, piedalīties Zaķu skrējienā, noskatīties koncertu, krāsot un ripināt olas, kaulēties, veidot kopīgu Lieldienu gleznu un darboties Jēkabpils Mākslas skolas radošajās darbnīcās.

Ikviens savus spēkus varēs izmēģināt arī lielajās brīvdabas spēlēs – "Pabaro Lieldienu zaķi", "Oliņ Boliņ", "Oliņgols" un "Lielās pēdas". Ciemos aicinās arī Trušu pilsētiņa ar tās iemītniekiem – trušiem, kaziņām, pīlēm, zosīm, kurus varēs pacienāt ar līdzpaņemtiem našķiem – burkāniem un kāpostiem.

Senlatviešiem Lieldienas bija viens no četriem punktiem gadalaika maiņu ciklā, kas bija svarīgi zemkopju tautu, tostarp latviešu, dzīvē. Lieldienas jeb pavasara saulgrieži tika svinētas pavasara ekvinokcijas laikā, kad Saules centrs šķērso debess ekvatoru. Ekvinokcijas brīdī uz Zemes diena un nakts ir vienādā garumā, un iestājas astronomiskais pavasaris.

Pēc Lieldienām, dienām kļūstot arvien garākām, nakts tumsa samazinās, bet dienas gaisma palielinās. Šo "gaismas uzvaru pār tumsu" senās baltu tautas atzīmēja ar pavasara saulgriežu svinībām. No tā arī varētu būt radies svētku nosaukums – Lieldienas – laiks, kad diena ir kļuvusi lielāka par nakti.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)