Banner 980x90

Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanā apsūdzētie teiks pēdējo vārdu

Foto: Jekabpils24.lv
Foto: Jekabpils24.lv
Pirmdien, 5.septembrī, Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietā apsūdzētie teiks pēdējo vārdu, aģentūra LETA uzzināja Zemgales apgabaltiesā.

Zemgales apgabaltiesas tiesneša palīdze Ineta Vītoliņa aģentūru LETA informēja, ka iepriekš tiesā turpinājās debates. Savukārt sēdes turpinājums paredzēts pirmdien, 5.septembrī, plkst.10.00 ar apsūdzēto pēdējo vārdu.

Kā ziņots, pērn 14.decembrī šajā lietā tika pabeigta tiesas izmeklēšana, bet lietas iztiesāšana tika atlikta, lai dotu iespēju procesa dalībniekiem sagatavoties tiesu debatēm.

Pirms tam, 2014.gada 10.decembrī, Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu tiesu palāta vienam no Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanā apsūdzētajiem brāļiem Hristoforidi noteica papildu komplekso tiesu psihiatrisko un tiesu psiholoģisko ekspertīzi. Ekspertīze tika noteikta Denisam Hristoforidi.

Lūgumu par ekspertīzi pieteica apsūdzētais un viņa aizstāvis. Līdz ar to tiesa atlika lietas izskatīšanu.

Pēc tam šo lietu saistībā ar Krimināllietu tiesu palātas likvidēšanu AT pārsūtīja turpmākai skatīšanai Zemgales apgabaltiesā, pamatojoties uz Kriminālprocesa likuma pārejas noteikumu 48.pantu, aģentūru LETA informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece. Viņa skaidroja, ka pārejas noteikumi paredz, ka lietas, kurās AT Krimināllietu tiesu palātā ir sākta tiesas izmeklēšana, bet kuras līdz 2014.gada 31.decembrim nav izskatītas, nodod izskatīšanai apgabaltiesai kā apelācijas instances tiesai.

2012.gada nogalē Zemgales apgabaltiesa šajā lietā piemēroja bargus sodus - Arvo Žagaram tā piesprieda mūža ieslodzījumu, bet brāļiem Denisam un Pāvelam Hristoforidi - attiecīgi 20 un 18 gadu cietumsodu. Apsūdzētajiem Leonīdam Koņuhovam, Staņislavam Babelim un Edgaram Paruškinam tiesa piesprieda brīvības atņemšanu uz 13 gadiem. Staņislavam Berkulam, kurš apsūdzēts epizodē par zādzību Jūrmalā, tiesa piesprieda nosacītu brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem. Visiem notiesātajiem, izņemot Berkulu, tika piemērota arī mantas konfiskācija un policijas kontrole uz trim gadiem.

Epizodē par bižutērijas tirgotāja aplaupīšanu tiesa visus apsūdzētos attaisnoja, uzskatot to par nepierādītu. Lietas materiālus par šīs epizodes izmeklēšanu tiesa lēma nosūtīt atpakaļ prokuratūrai. Tiesa nosprieda no apsūdzētajiem piedzīt arī dažādas materiālās kompensācijas.

Gan prokuratūra, gan vairāku apsūdzēto aizstāvji spriedumu pārsūdzēja.

Lietā kopumā apsūdzētas septiņas personas - par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei "Fēnikss" Jēkabpilī 2011.gada janvārī apsūdzētas piecas personas un vēl divas - par šīs grupas dalībnieku agrākiem noziegumiem.

Bruņotā laupīšana Jēkabpilī notika 2011.gada 25.janvāra rītā. Laupītāji ievainoja spēļu zāles darbinieku, paņēma vairāk nekā 104 000 latu un devās prom ar automašīnu "Chrysler Voyager".

Noziedzniekus sāka vajāt policisti. Likumsargi viņus iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Andris Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem, kurus visus piecus drīz pēc tam izdevās aizturēt.

Vēlāk izrādījās, ka četri no pieciem uzbrucējiem paši bijuši policisti. Starp aizturētajiem bija bijušie Tukuma policisti brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi, patruļpolicijas vienības "Alfa" darbinieki Žagars un Koņuhovs, kā arī privātpersona Babelis.

Jēkabpils spēļu zāles laupīšanā apsūdzētie - Žagars, brāļi Hristoforidi, Koņuhovs un Babelis - tiesā pavēstīja, ka atzīst vainu spēļu zāles aplaupīšanā, bet neatzīst vainu apšaudēs un policista nonāvēšanā tādā veidā, kā apsūdz prokuratūra. Par vecākām noziegumu epizodēm Tukumā apsūdzēti brāļi Hristoforidi un viņu paziņa Paruškins, bet atsevišķā zādzības epizodē Jūrmalā starp apsūdzētajiem ir arī Berkuls.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)