Banner 980x90

Jēkabpils Vēstures muzejs saņēmis UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" sertifikātu

Daugavpils, 12.dec., LETA. Jēkabpils Vēstures muzejs saņēmis UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" sertifikātu, aģentūru LETA informēja Jēkabpils pilsētas pašvaldībā.

Sertifikātu muzejs ieguvis par papildinājumiem nominācijai "Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss", kas ir iekļauta UNESCO programmas "Pasaules atmiņa" Latvijas nacionālajā reģistrā.

Nominācija papildināta ar Jēkabpils Vēstures muzejā no jauna identificētu Ata Brālīša apsveikumu uz bērza tāss Līgo svētkos, kas sūtīta no Omskas apgabala Nazivajevkas rajona Dzidrai Eidukai Jēkabpilī 20.gadsimta 50.gados.

Patlaban "Sibīrijā rakstīto bērza tāss vēstuļu" kolekcijā ietilpst 45 vēstules, kas glabājas deviņos Latvijas muzejos. Vēstules tapušas ieslodzījuma un nometinājuma vietās laikā no 1941. līdz 1965.gadam. Tās rakstījuši un saviem tuviniekiem vai draugiem sūtījuši 14 represētie Latvijas un arī Lietuvas iedzīvotāji.

Katra Sibīrijā rakstītā vēstule uz bērza tāss ir ne tikai simbolisks represēto cilvēku dzīvesstāstu dokumentējums, bet arī viņu pašcieņas un Latvijas mīlestības apliecinājums.

UNESCO programma "Pasaules atmiņa" dibināta 1992.gadā ar mērķi saglabāt pasaules dokumentāro mantojumu, paplašināt piekļuvi tam un veicināt tā izziņu visā pasaulē neatkarīgi no konkrētā dokumenta izcelsmes vietas. UNESCO Latvijas Nacionālā komisija sadarbībā ar Latvijas atmiņas institūcijām 2009.gadā izveidoja programmas Latvijas nacionālo reģistru. Nomināciju iesniegšana notiek reizi četros gados.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)