Banner 980x90

Kā būt, kā rīkoties, ja pandēmijas dēļ zaudēts darbs Jēkabpilī

Pandēmijas laikā uzņēmumi zaudējuši klientus, līdz ar to arī zudušas daudzas darba vietas. Valsts visvairāk palīdz tiem, kam iepriekšējos gados bijuši stabili ieņēmumi un Covid-19 vīrusa dēļ ieņēmumi ievērojami kritušies. Tiem, kas šādās kompānijās ir strādājuši, pienākas dīkstāves pabalsts vai arī valsts piedāvātās algas subsīdijas. Daudziem tā ir tikai simboliska palīdzība, tāpēc šis ir laiks, kad jāmeklē arī citas iespējas, kā nopelnīt. 

Darbs Jēkabpilī vai jebkurā citā Latvijas pilsētā šobrīd ir zelta vērtē. Tomēr, ja esi to zaudējis, nekādā gadījumā nevajag tūlīt iet slīcināties! Darba zaudēšana, protams, var izrādīties smags dzīves posms, ar kuru iepriekš varbūt pat nav nācies saskarties… Vissmagāk pārdzīvo tie, kuri ir vienīgie vai galvenie pelnītāji mājsaimniecībā. Uz viņiem jau tā gulstās vislielākā atbildība un te pēkšņi – par spīti viņu pūlēm un talantam, no darba jāaiziet. Turklāt mājās gaidošie tuvinieki ne vienmēr ir racionāli saprotoši, un tā vietā, lai ģimenes apgādnieku mierinātu un iedvesmotu uz citu darbu, nereti nākas saskarties tieši ar pretējo – zākāšanu, uztraukumiem, kas rada nevajadzīgu papildu stresu. 

Izeja ir vienmēr
Lai nu kā – jebkurā situācijā izeja ir vienmēr! Vislabāk šādās pastiprinātās stresa situācijās būtu meklēt psihologa vai kouča palīdzību, bet būsim atklāti – reti kurš tam ir gatavs tērēt jau tā samazinātos līdzekļus. Grūtībās nonākuši cilvēki nereti sāk gremdēties skumjās vai izvēlas no problēmām bēgt, iegrimstot seriālos, lietojot alkoholu vai kā citādi prokrastinēt. Tas viss ir normāli un pat saprotami, taču līdz zināmai robežai. 

Protams, ne visām problēmām risinājumu uzreiz var atrast, tāpēc psihoterapeiti iesaka visu darīt pamazām. Jāsāk katra problēma risināt pa mazam pavedienam. Ir jāsaprot, kas ir galvenās prioritātes. Ja pandēmijas dēļ esi pazaudējis darbu, tas nenozīmē, ka visiem uzņēmumiem šobrīd ir štatu samazināšana. Ir jāskatās plašāk – kādi darbi ir aktualizējušies šodien? 

Mainīt darbības sfēru nav aizliegts
Domājams, ka visi būs pamanījuši, cik ļoti svarīgi šobrīd ir kļuvuši piegādes pakalpojumi. Kas tikai nav izdomāts – caur 1 aplikāciju var pasūtīt ēdienu no vairākiem restorāniem vai kafejnīcām, beidzot par salīdzinoši izdevīgiem nosacījumiem var pasūtīt pārtikas produktus ar piegādi mājās, turklāt Covid-19 laikā ir iespējama arī bezkontakta piegāde! Nav jau obligāti jābūt nopietni slimam, lai izvēlētos tieši šo opciju – reizēm taču vienkārši negribas nevienu satikt. Lūk, pakalpojums, kuru kādreiz izmantoja vien uzņēmumi vai turīgi cilvēki, šobrīd ir palicis daudz pieejamāks visiem. Varbūt ir vērts apsvērt sēdošu darbu birojā nomainīt uz kaut ko dinamiskāku?

Ja raugāmies pandēmijas situācijā dziļāk, tad ir skaidrs, ka medicīnas darbiniekiem ne tikai darba netrūkst, bet vairākās iestādēs viņi ir pat pārslogoti. Tiesa, par darbu medicīnas nozarē vislabāk domāt jau pēc vidusskolas beigšanas – būs nepieciešami vismaz 4 gadi, lai kļūtu par medicīnas māsu, augstākās profesijās tie jau būs 6, 8 un 10 gadi. Gribētos ticēt, ka pandēmija tad jau būs beigusies. Taču, kā redzams, gadiem ejot, parādās arvien jaunas infekciju slimības. Šķiet, medicīnas darbiniekiem darba netrūks nekad. Ja liekas, ka prāts joprojām spēj uzņemt un labi apstrādā lielu daudzumu informācijas, var iestāties arī Stradiņos.

Īstais laiks, lai kļūtu par uzņēmēju
Ja šīs gana drosmīgās idejas šķiet par traku, varbūt ir tas laiks un vecums, kad jādibina kaut kas savs. Nav teikts, ka tūlīt jāceļ rūpnīca vai jāatver savs bērnudārzs – liela daļa uzņēmēju savus milzīgos uzņēmumus būvējuši pamazām, sākuši savās mājās, tad īrējuši mazus kambarīšus, līdz beidzot raduši iespējas atvērt ko lielāku. Varbūt arī tev ir kāda aizraušanās, kāds talants, kuru nebija iespējas iepriekš attīstīt, jo visa diena pagāja darbā?

Reizēm ir vērts izmantot valsts doto atbalstu. Var iestāties t.s. bezdarbniekos, uz kādu laiku saņemot bezdarbnieka pabalstu, lai iegūtu laiku turpmākā dzīves plāna īstenošanai. Turklāt interneta vidē atradīsi ne tikai dažādas biznesa idejas, bet arī iespēju savu produktu reklamēt. 

Dalder.lv – reklamējies biznesa vidē bez maksas!
Piemēram, sludinājumu portāls dalder.lv piedāvā ievietot sludinājumus bez maksas! Turklāt tas nebūs parasts, bezpersonisks ziņojums, bet portāls piedāvā izveidot arī savu profilu, kurā vari ievietot savu profila bildi vai logo. Profila sadaļā varēsi uzrakstīt par sevi ko vairāk. Nav noslēpums, ka mūsdienās ir tā – jo atklātāk, jo labāk. Tikpat svarīgs rādītājs par tevi kā ražotāju, pārdevēju vai pakalpojumu piedāvātāju ir atsauksmju sadaļa, kurā taviem klientiem ir iespēja dot vērtējumu ar zvaigznītēm, tāpat arī pievienot plašāku komentāru. 

Darba zaudēšanas gadījumā iespēju tomēr ir daudz – varbūt arī ir jāpārskata sen neaiztiktais CV un jāsāk izskatīt pieejamās vakances. Inovatīvais sludinājumu portāls Dalder piedāvā CV izveidot no jauna. Dalder piedāvātā CV forma ir skaidri strukturēta, labi pārskatāma un profesionāli atzīta. Turklāt arī šis pakalpojums ir par baltu velti. Iegūt šādu CV ir pavisam vienkārši – portāla mājaslapā jāaizpilda attiecīga anketa un jauno CV varēsi saņemt gan dokumenta, gan interneta saites veidā. 

Kad atjaunotais CV ir iegūts un pārdrošajām idejām par savu biznesu naudas vēl nepietiek, jāsāk meklēt pieejamās vakances Jēkabpilī. Varbūt izdodas atrast kādu, kas jau izveidojis tavām iecerēm līdzīgu uzņēmumu? Tādā darbā nopelnīsi ne tikai naudu, bet arī uzkrāsi zināšanas! Ja tomēr tā nepaveicas, tad uz kādu laiku var pastrādāt arī tikai naudas pēc. Var slaucīt arī ielas, pats galvenais – jāuzstāda un prātā jāpatur augstāks mērķis. Un tad tik uz priekšu – jādara viss, lai šo mērķi arī sasniegtu!

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)