Banner 980x90

Kredīts mazajam biznesam – vai laba ideja?

Savs bizness ir viens no tiem ceļiem, kā īstenot sapni un rutīnas darbu nomainīt pret ikdienu, kas ir aizraujoša, izaicinājumiem pilna, iedvesmojoša un ik dienu ļauj darīt to, kas patiešām iedvesmo. Arvien vairāk cilvēku uzdrīkstas sekot savām idejām, sapņiem un veido savu biznesu. Tas var būt savs uzņēmums, zīmols, saimnieciskā darbība. Izplatīts ir variants, kad hobijs kļūst par biznesu un naudas pelnīšanas veidu. Ir tādi drosmīgie, kas nomaina pilsētas vidi pret laukiem un sāk nodarboties ar zemkopību vai lopkopību. 

Protams, ka šādām izvēlēm ir arī sava garoziņa, jo biznesa izveide prasa daudz darba, pūles, tā ir arī atbildība. Un skaidrs, ka var paiet ilgāks laiks līdz brīdim, kad šis darbs vispār sāk nest peļņu. Lai tas notiktu, jābūt skaidrai vīzijai, ko grib sasniegt, ko un kā darīs. Un noteikti jābūt arī finansiālajai bāzei, uz kuras atsperties.

Kredīts biznesam ir viens no veidiem, kā iegūt naudu gan sava biznesa uzsākšanai, gan attīstībai. Aizņemties naudu biznesa vajadzībām izklausās vienkārši un ērti, tomēr šim solim ir ne tikai savi ieguvumi, bet arī riski. Lai kredīts biznesam sevi attaisnotu un nekļūtu par papildu slogu, ir vērts šo lēmumu rūpīgi apdomāt, izsvērt visus "par" un "pret", kā arī izvēlēties savai situācijai atbilstošāko un izdevīgāko aizdevuma piedāvājumu.

Visa pamatā – labs biznesa plāns
Veiksmīga biznesa pamatā jābūt labi izstrādātam biznesa plānam, kas ne tikai pašam uzņēmumam skaidri ļauj definēt savas vadlīnijas, īstermiņa un ilgtermiņa mērķus, bet arī ļauj potenciālajam aizdevējam redzēt topošā vai jau esošā uzņēmuma vīziju. Labs biznesa plāns gan palielina iespēju saņemt aizdevumu, gan kļūt pievilcīgākam investoru un aizdevēju acīs. Ja nepieciešams, biznesa plāna izstrādei var piesaistīt zinošus cilvēkus, atrast sev mentoru, kas palīdz ar noderīgiem padomiem uzņēmuma izveides sākumposmā.
 

Kāda ir finanšu disciplīna?
Mazais bizness visbiežāk nozīmē, ka visu dara viens vai tikai daži cilvēki. Tas nozīmē, ka ir gan liela darba slodze, gan atbildība. Visbiežāk viens un tas pats cilvēks ir gan reālais produkta radītājs, gan pats sev grāmatvedis, pārdevējs, mārketinga speciālists. Tāpēc ir svarīgi, ka apgūta laba finanšu disciplīna, ir sakārtota un saprotama grāmatvedība. Tas būs ļoti būtiski situācijā, kad uzņēmumam būs kredītsaistības, kuras jāizpilda ik mēnesi un jebkuros apstākļos, arī tad, kad ienākumi ir mainīgi.

Salīdzini dažādus aizdevumus
Kredīts biznesam ir salīdzinoši pieejams pakalpojums, tomēr jāsaprot, ka katrs piedāvājums var atšķirties ar dažādām niansēm, tāpēc ir būtiski kredītu piedāvājumus salīdzināt savā starpā. To visērtāk būs izdarīt kādā no kredītu salīdzināšanas portāliem, kur jau varēs redzēt katra aizdevēja piedāvājumu pēc dažādiem kritērijiem. Tas ļaus izvēlēties izdevīgākos aizdevuma piedāvājumus. 

Neapstājies pie pirmā atteikuma
Saņemt atteikumu nekad nav patīkami. Tas var mazināt entuziasmu un vēlmi vispār veidot, attīstīt savu biznesu. Tomēr tā ir vide, kurā nāksies uzaudzēt biezāku ādu, cīnīties ar grūtībām un arī nesamierināties ar atteikumiem. Ja vienas durvis neatveras, meklē citas! 

Bieži vien mazie uzņēmumi un tā saucamie dzīvesstila uzņēmumi nav tā auditorija, ko izvēlas kreditēt bankas. Tomēr tas nenozīmē, ka nav citu variantu. Iespējams, kredīts biznesam pieejams citā vietā, piemēram, pie nebanku aizdevēja "Latvijas Hipotēka", kur kredīts biznesam tiek izsniegts pret nekustamā īpašuma ķīlu. Šis kredīts pieejams gan esošajiem un topošajiem uzņēmējiem, gan zemnieku saimniecībām, gan saimnieciskās darbības veicējiem un pašnodarbinātajiem.

Atceries – kredīts tā ir atbildība
Skaidrs, ka kredīts biznesam ļauj uzelpot – attīstīties, paplašināties, veikt lielākus pirkumus, iekarot jaunus tirgus. Tajā pašā laikā tā ir arī atbildība, kuru uzņemas uz ilgu laiku. Tāpēc aizdevums jāņem tikai tad, kad ir skaidri mērķi, kur naudu nepieciešams izlietot, kā arī nav citu iespēju, kā īstenot mērķus bez aizdevuma palīdzības. Jaunam un nelielam uzņēmumam kredīts ir būtisks finansiāls slogs, tāpēc tas jāuzņemas atbildīgi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)