Banner 980x90

Nodegušās Jēkabpils Vēstures muzeja ratnīcas atjaunošanai atvēlēs 110 474 eiro

Rīga, 4.sept., LETA. Pavasarī nodegušās Jēkabpils Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļas "Sēļu sētas" ratnīcas atjaunošanai nākamā gada Jēkabpils budžetā tiks paredzēti 110 474 eiro, lēmuši domes deputāti.

Lai atjaunotu nodegušo koka celtni, nepieciešama autentiskās ēkas kopijas izgatavošana. Pašvaldībā skaidroja, ka ir saglabājušies autentiskās ēkas uzmērījumi gan pirms tās pārvešanas uz muzeju 20.gadsimta 50.gadu vidū, gan 1982.gada uzmērījums muzejā novietotajai celtnei.

Objekta atjaunošana nepieciešama, jo celtne ir viena no galvenajām būvēm tautas celtniecības piemineklī "Sēļu sēta", kas kopumā veido pilnu priekšstatu par sēļu tautas celtniecības paņēmieniem un par vidēji turīga zemnieka dzīves un saimniekošanas veidu 19.gadsimtā, apgalvoja pašvaldībā.

"Sēļu sēta" ir vienīgais muzejs Latvijā, kurā vienkopus glabājas Sēlijas tautas celtniecības paraugi. Turklāt ēka ir unikāla un raksturīga liecība rijas būves vēsturiskajai attīstībai un konkrētās celtnes būvvēsturei, piebilda vietvarā.

Autentiskās kopijas izgatavošana ir finansiāli ietilpīga, un šogad Jēkabpils pašvaldības budžetā šādam nolūkam finansējums nav bijis paredzēts un nav pieejams. Provizoriskās izmaksas autentiskās kopijas projektēšanai, autoruzraudzībai, būvuzraudzībai, izgatavošanai, uzbūvēšanai un teritorijas labiekārtošanai ir 110 473 eiro.

Tāpat, lai varētu izsludināt iepirkumu ratnīcas atjaunošanai, pašvaldībai nepieciešams rezervēt finansējumu budžetā. Iepirkumu nepieciešams noslēgt 2018.gada rudenī, lai iepirkuma uzvarētājs 2019.gada ziemā varētu veikt kokmateriālu sagādi guļbūves būvniecībai, jo objektam vajadzīgi ziemā cirsti baļķi un ziemā vāktas niedres jumtam. Reālie būvdarbi varētu notikt 2019.gada pavasarī.

Lai darbu izpildi nodrošinātu, nākamā gada budžetā domē paredzējusi 110 474 eiro. Pašvaldība gan cer, ka daļu līdzekļu izdosies iegūt no valsts. Tā plāno vērsties Vides un reģionālās attīstības ministrijā, lūdzot nodrošināt 70% no minētajām izmaksām.

Jau vēstīts, ka domē iepriekš pieņemts lēmums nojaukt "Sēļu sētas" ratnīcas jeb rijas ēku, kas 13.aprīlī ugunsgrēkā tika gandrīz pilnībā nopostīta.

Pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis pauda nožēlu par notikušo, jo nodegušā rija bija patiešām unikāla vēstures liecība, kā arī pateicās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils nodaļas darbiniekiem par operatīvu rīcību ugunsgrēka laikā, kā rezultātā no sadegšanas izdevies nosargāt visas pārējās ēkas.

Jēkabpils Vēstures muzeja direktore Inese Berķe uzsvēra, ka ugunsnelaimē lielāks par materiālo zaudējumu ir kultūrvēsturiskā mantojuma zaudējums, jo gan rijas ēka, gan katrs priekšmets, kas tur atradās, bija patiešām unikāls un vērtīgs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)