Banner 980x90

papildināta - Autobusu šoferi Bauskā protestēs pret situāciju nozarē un prasīs algu palielinājumu

(Pievienota 8.-12.rindkopa, papildināts virsraksts.)

Rīga/Jelgava, 3.apr., LETA. Latvijas sabiedrisko pakalpojumu un transporta darbinieku arodbiedrība LAKRS šonedēļ Bauskā rīkos piketu un sapulci, kuras laikā plāno vērst sabiedrības uzmanību neapmierinošajai situācijai pasažieru autopārvadājumu sektorā, aģentūru LETA informēja LAKRS valdes priekšsēdētājs Juris Kalniņš.

Tāpat pasākumā plānots vērst arī darba devēja un valdības uzmanību nepieciešamībai nodrošināt darbiniekus ar cienīgu darba samaksu, pienācīgu atpūtu un atbilstošiem darba apstākļiem transporta darbiniekiem, it īpaši autobusu vadītājiem.

Kalniņš skaidroja, ka patlaban ļoti neapmierinoša situācija ir izveidojusies Bauskā esošajā uzņēmumā SIA "AIPS", kas nodarbina autobusu vadītājus. Uzņēmumu pērn iegādājās Igaunijas transporta kompānija "Hansabuss".

"Jaunie darba devēji, neņemot vērā darbinieku - arodbiedrības LAKRS biedru tiesības un intereses - ir vēl vairāk pasliktinājuši jau tā sliktos darba samaksas, darba un atpūtas laika noteikumus, kas savukārt nenodrošina veselīgus darba apstākļus autobusu vadītājiem un pienācīgu laiku būt ar ģimeni. Darba devēja attieksme arodbiedrības biedriem ir nepieņemama. Arī valsts piešķirto dotāciju apjoms nenodrošina darbiniekiem cienīgu darbu un algu. Vēl vairāk - plānojot dotācijas, par darbinieku sociālajām garantijām vispār netiek domāts! Piemērotiem autobusiem, degvielai, dažādu Eiropas Savienības prasību nodrošināšanai, tajā skaitā video novērošanai un WiFi nodrošināšanai un amatpersonu algām, naudai jāpietiek, bet autobusu vadītājiem - nepaliek," sašutumu pauda Kalniņš.

Pēc viņa teiktā, patlaban ir nepieciešama sistēmas sakārtošana un tās uzlabošana, vienoti standarti transporta sektorā, kā arī algas, darba un atpūtas laika nodrošināšana, kvalifikācijas uzturēšana un godīgas konkurences nodrošinājums, organizējot iepirkumus.

"Arī autobusu vadītāji vēlas dzīvot, uzturēt ģimenes, audzināt un izglītot bērnus sociāli taisnīgā valstī. Arī sabiedriskā transporta pieejamība iedzīvotājiem, it īpaši novados, kļūst sliktāka, un tas ir ceļš uz nekurieni - maršrutu slēgšana un reisu samazināšana ir cīņa ar sekām. Lai sniegtu kvalitatīvus sabiedriskos pakalpojumus iedzīvotājiem, ir jānodrošina katra transporta sektora darbinieka, it īpaši autobusa vadītāja, cienīga darba vide un profesijas prestižs," teica Kalniņš.

Arodbiedrības pikets notiks 5.aprīlī no plkst.9.30 līdz 11.30 Bauskā, iepretim autobusu parkam. Plānots, ka pasākumā piedalīsies ap 50 dalībniekiem, kas ir gan šoferi, gan atbalstītāji no citām arodbiedrībām un uzņēmumiem. Pasākumā aicināti piedalīties arī pilsētas iedzīvotāji.

"AIPS" valdes loceklis Jānis Kļaviņš aģentūrai LETA skaidroja, ka šoferi pieprasa 2,5 reizes lielāku algu, kas līdzinās Vācijas autobusu vadītāju atalgojumam. Pēc viņa teiktā, Latvijas pārvadātāji šādu tarifu par paveikto darbu nodrošināt nespēj.

Rīt notiks darbinieku sapulce, kurā plānots runāt par atalgojuma celšanu, taču Kļaviņš nedomā, ka pēc sapulces piketu varētu atcelt, jo tas daļai šoferu esot principa jautājums, turklāt piketa rīkošanā iesaistīta arodbiedrība. Uzņēmuma vadītājs neatklāja, kāds pašlaik ir spēkā esošs tarifs, jo tas esot atkarīgs no daudzu faktoru izpildes.

"Visi reisi tiks izpildīti, jo pikets nav streiks," informēja Kļaviņš, skaidrojot, ka pikets notiks divas stundas.

Pikets saskaņots pašvaldībā, aģentūrai LETA apliecināja Bauskas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Gorškova. Sapulcē pieteiktais dalībnieku skaits - apmēram 50.

Uzņēmumā "AIPS" strādā ap 40 šoferu. Pārvadātāja apgrozījums 2016.gadā bijis 536 936 eiro, bet peļņa 32 910 eiro, liecina "Firmas.lv" dati. "AIPS" kopš pagājušā gada vidus pieder Igaunijas AS "Hansabuss". Kopā ar Kļaviņu uzņēmumu vada Igaunijas pilsonis Sergejs Vahņickis.

LAKRS ir nevalstiska organizācija, kas apvieno dažādu profesiju darbiniekus un kuri šobrīd strādā 219 dažādos uzņēmumos un iestādēs sabiedriskajā un privātajā sektorā - komunālās saimniecības uzņēmumos, transporta un loģistikas uzņēmumos, valsts pārvaldē un pašvaldībās, servisa un ražošanas uzņēmumos, viesnīcās un restorānos.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)