Banner 980x90

Sēlijas pašvaldības pieprasa nodrošināt līdzsvarotu novadu attīstību

Rīga, 25.sept., LETA. Ir jāmaina Nacionālā attīstības plāna (NAP) nostādnes, nodrošinot visu Latvijas novadu un pašvaldību līdzsvarotu attīstību, teikts rezolūcijā, kas tapusi Sēlijas kongresā pagājušās nedēļas nogalē.

Kongresa pamattēma šogad bija NAP devums Sēlijas novada attīstībai. Pasākuma galvenais uzdevums - caur NAP spektru iepazīt Sēlijas novadus, apjaust kopējas problēmas un tendences, nākotnes izaicinājumus, saprast Sēlijas novadu saimes gatavību notiekošajām un iespējamajām pārmaiņām valstī, skaidroja Salas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību un tūrisma lietu speciāliste Jolanta Grandāne. Kongresa dalībnieki pēc debatēm apstiprināja rezolūciju, kas nosūtīta Saeimas priekšsēdētājai, Pārresoru koordinācijas centra vadītājs, Ministru prezidentam, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai un Latvijas Pašvaldību savienībai.

"Sēlijai ir ne vien bagāta kultūrvēsture, skaista daba, bet arī teritorija, kur uzņēmēji un zemnieki realizē ekonomiskās aktivitātes. Savukārt pašvaldības pilda normatīvajos aktos noteiktās funkcijas, lai nodrošinātu iedzīvotājiem pakalpojumus, kuri dzīvo mazpilsētās, ciemos un lauku mājās. Nepārtraukta iedzīvotāju skaita samazināšanās valstī un arī mūsu novados liecina, ka viņi nav atraduši iespēju sevi realizēt profesionāli, materiāli nodrošināt ģimeni un dzīvot pilnvērtīgu dzīvi. Iecerētās piespiedu pašvaldību reformas nepārtrauks Sēlijas novadu depopulāciju," norādīts rezolūcijā.

Tāpēc Sēlijas apvienībā ietilpstošās pašvaldības pieprasa "izvērtēt NAP 2014.-2020.gadam īstenošanas rezultātus, kas uz Sēlijas novadu apvienības pašvaldībām ir atstājuši negatīvas sekas, veicinot depopulāciju, kā rezultātā lauku teritorijās, tajā skaitā Sēlijā, samazinās iedzīvotāju skaits". Tāpat pašvaldības pieprasa mainīt NAP nostādnes, nodrošinot visu Latvijas novadu un pašvaldību līdzsvarotu attīstību un vienlīdzīgas iespējas īstenot dažādus investīciju projektus - pretēji pašlaik realizētajam tā dēvētajam "9+21" pašvaldību attīstības modelim. Vienlaikus pašvaldības aicina, izstrādājot reģionālās politikas pamatnostādnes 2021.-2027.gadam, sekmēt vienlīdzību un taisnīgumu Latvijas pašvaldību vidū, kā arī radīt iespēju Sēlijas novadu apvienības pašvaldībām realizēt kopējus projektus.

Kā ziņots, Sēlijas kongresā ar ziņojumu par NAP nozīmi līdzsvarotā reģionālajā attīstībā uzstājies Pārresoru koordinācijas centra vadītāja vietnieks Vladislavs Vesperis un konsultante Kristīne Ozoliņa. Bijušais LPS priekšsēdis Andris Jaunsleinis sniedzis LPS vērtējumu par NAP izstrādi un rezultātiem, savukārt ekonomikas doktores Raitas Karnītes referāta temats bija "NAP atspulgs Sēlijas novados". Uzklausīti arī citi valsts iestāžu un pašvaldību pārstāvji.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)