Banner 980x90

Uz valsts autoceļiem izmēģinās tehnoloģijas sadursmju ar dzīvniekiem novēršanai

Rīga, 28.maijs, LETA. Latvijā uz valsts autoceļiem izmēģinās tehnoloģijas sadursmju ar dzīvniekiem novēršanai, aģentūru LETA informēja AS "Latvijas valsts ceļi" Komunikācijas daļā.

Lai izmēģinātu tehnoloģijas, kas palīdz novērst autotransporta sadursmes ar dzīvniekiem, valsts ceļu tīklā tiks realizēti divi pilotprojekti - izvietojot meža dzīvnieku atbaidītājus pie ceļa signālstabiņiem un uzstādot žogu ar pārtraukuma posmu, kur dzīvniekiem šķērsot ceļu.

Tostarp uz Ventspils šosejas (A10) posmā no Ķemeru meža līdz Ozolpilij ceļa signālstabiņiem tiks piestiprināti meža dzīvnieku atbaidītāji. Diennakts tumšajā laikā automašīnai tuvojoties, no ieslēgtām gaismām aktivizēsies ierīces, kas pievērsīs dzīvnieku uzmanību ar vizuāli akustiskiem signāliem, tādējādi dzīvniekiem tiks kavēta autoceļa šķērsošana tuvojoties transportlīdzeklim.

Savukārt uz Jelgavas šosejas (A8) Platones pagastā iepretī Vircavai gar ceļa malām tiks uzstādīts žogs ar pārtraukumu posma vidusdaļā, kur dzīvnieki varēs šķērsot autoceļu. Šajā aptuveni 300 metrus garā pārtraukumā tiks izvietotas dzīvnieku klātbūtnes noteikšanas ierīces, kas aktivizēs mainīgās ceļazīmes pirms šīs dzīvnieku pārejas zonas, brīdinot autovadītājus un liekot samazināt braukšanas ātrumu.

Abi šie posmi izvēlēti, jo pēdējo triju gadu laikā negadījumu skaits ar meža dzīvniekiem šajos posmos ir salīdzinoši liels un koncentrēts. Ventspils šosejas posmā pēdējo triju gadu laikā notikuši astoņi negadījumi ar uzbraukšanu dzīvniekam, savukārt Jelgavas šosejas posmā pēdējo triju gadu laikā notikuši 11 negadījumi ar uzbraukšanu dzīvniekam. Vienā no negadījumiem autovadītājs bija guvis vieglus miesas bojājumus, bet pārējos negadījumos autovadītāji vai pasažieri nebija cietuši. Abi posmi tehniski ir piemēroti katra risinājuma ieviešanai, atzīmēja "Latvijas valsts ceļu" pārstāvji.

Ceļu satiksmes drošības padomes sēdē šogad februārī tika nolemts atbalstīt finanšu līdzekļu piešķiršanu 170 000 eiro apmērā izmēģinājuma projektiem tehnisko līdzekļu uzstādīšanai gar autoceļiem vietās, kur savvaļas dzīvnieki šķērso autoceļu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)