Banner 980x90

12 padomi gaišākam mājoklim

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com
Nav noslēpums, ka Latvijas klimatiskie apstākļi īpaši ziemas periodā mēdz iekrāsot apkārtējo vidi nedaudz pelēcīgos toņos. Laikā, kad aiz loga nav manāma saules klātbūtne vai pat dārdina lietus, vai snieg sniegs, daudzi meklē iespējas, kā savu apkārtni padarīt nedaudz pozitīvāku. Viens no veidiem, kā ienest apkārtējā vidē priecīgākas sajūtas, ir padarīt gaišāku savu mājokli, izvēloties pareizu apgaismojumu un dekorus. Tādā veidā pat mājoklis, kas atrodas "ēnas pusē" var iegūt pavisam jaunu seju.

Meklējot iedvesmu sava mājokļa "izgaismošanai", iespējams atrast ne mazums versiju, kā to labāk izdarīt. Piemēram, Andžela Eliasa (Angel Elias) medijā "Popsugar.com" sniedz vairākus padomus, kā izgaismot apkārtējo vidi, vienlaikus uzlabojot arī sava mājokļa estētiku.

Pareizs mākslīgais apgaismojums

Autore uzsver, ka pirmkārt ir svarīgi pievērst uzmanību mākslīgajam apgaismojumam. Labs padoms ir izmantot maksimāli spožas spuldzes, kā arī notīrīt lampu kupolus, lai gaismas stari varētu netraucēti izlauzties tiem cauri.

Baltā krāsa interjerā un "vieglas" mēbeles

Otrkārt, eksperte iesaka izmantot balto krāsu. Tas attiecināms gan uz sienu krāsu, gan uz dažādiem dekoriem, piemēram, baltiem puķupodiem, vāzēm un citiem priekšmetiem. Lai padarītu drūmu dzīvokli mājīgāku, ieteicams arī izvairīties no smagnējām mēbelēm, it īpaši, ja tās ir tumšas ar biezām, pamatīgām detaļām.

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.comIlustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com

Atvērta tipa plaukti

Gaišāku un gaisīgāku apkārtējo vidi padarīs arī atvērta tipa plaukti. Tā vietā, lai nobēdzinātu uzglabājamās mantas tumša sekcijā, ir vērts padomāt par dažādu stikla nieciņu un dekoru izstādīšanu acu priekam - plauktos, kas piestiprināti pie sienas. Nepieciešamo mantu uzglabāšanai šajā gadījumā lieti noderēs dažādi grozi un kastes, lai acu augstumā paliktu tās lietas, kas sniedz interjeram pievienoto vērtību.

Spoguļi

Vēl kāds labi aizmirsts triks ir spoguļi. Šie ikdienas palīgi ne tikai rādā sava īpašnieka skaistumu, tiem piemīt vēl kāda ļoti noderīga īpašība - pareizi novietoti spoguļi padara telpu plašāku, veidojot optisko ilūziju.

Virsmas ar spīdumu

Dažādā virsmām Eliasa iesaka izvēlēties lineāras formas, iegarenas flīzes ar nelielu spīdumu, kas arī palīdzēs atstarot gaismu.

Minimālisma filozofija

Lai iegūtu gaišu un sakārtotu mājokli, autore iesaka pievērsties minimālisma dzīves veidam, paturot savā dzīves vietā tikai tos priekšmetus, kas ir patiešam nepieciešami, kā arī atbilstoši uzglabājot, lietas, kuras ikdienā netiek bieži lietotas.

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.comIlustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com

Akrils un metālisks spīdums

Vēl daži interjera knifi, lai panāktu vēlamo "gaismas efektu", autoresprāt, ir ieviest mēbeles un priekšmetus, kuru gatavošanā izmantots akrils - lai radītu viegluma sajūtu. Kā arī lietot dekorus un sadzīves priekšmetus ar metālisku spīdumu. Tas palīdzes atstarot gaismu un piešķirs telpām papildus spožumu.

Pilnībā atvērti aizkari

Savukārt Džoanna Pana (Joann Pan) no interneta portāla "Oprah.com" iesaka atcerēties, ka aizkari allaž atverami līdz galam, lai caur logiem ielaistu vairāk gaismas. Kā arī, dzīvojot privātmājā, nenāktu par ļaunu apgriezt apkārtējo koku zarus, kas, iespējams, traucē mājās ienākt dienasgaismai.

Griesti gaišāki par sienām

Ne vienmēr pietiek tikai ar gaišu sienu noformējumu, arhitekte Regīna Junghansa (Regina Yunghans) interneta vietnē "Apartmenttherapy.com" iet solīti tālāk un, plānojot remontu, iesaka izmantot griestu krāsu, kas ir nedaudz gaišāka par sienām. Ja istabas sienas ir baltas, šāds padoms nebūs pārāk noderīgs, taču, ja telpas sienas sedz tumšāki toņi, autore iesaka izmantot nedaudz gaišāku matētu krāsu, kas palīdzēs gaismas atstarošanā.

Tīri un spodri logi

Turpretī Kelsija Klosa (Kelsey Kloss) interneta vietnē "Elledecor.com" atgādina arī šķietami pašsaprotamu faktu - lai ielaistu mājoklī vairāk gaismas, ir ļoti svarīgi uzturēt tīras logu rūtis.

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay.comIlustratīvs foto/ Foto: Pixabay.com

Pareizs mēbeļu novietojums

Klosa iesaka atcerēties ne tikai par pareizu gaismekļu, bet arī mēbeļu novietojumu. Piemēram, grāmatplauktam allaž jābūt novietotam perpendikulāri, ne paralēli logam, lai neaizsprostotu gaismas iekļuvi mājās.

Aizkari no viegla materiāla

Un visbeidzot - autore iesaka arī atbrīvoties no smagiem "vampīra alas" cienīgiem aizkariem, priekšroku dodot caurspīdīgiem, viegliem materiāliem, kas istabu ne tikai izgaismos vizuāli (tāpat kā gaišos toņos ieturētais interjers), bet arī ielaidīs telpā vairāk saules gaismas.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)