Banner 980x90

Vai jēkabpilieši ir gatavi ziedot asinis trīs reizes gadā

Pirms dažām dienām vides mākslas objekts ''Svari'' Jēkabpilī ieguva jaunu rotu – Lielvārdes jostu. Tā Valsts Asinsdonoru centrs (VADC) aicina jēkabpiliešus un pilsētas apkārtnes iedzīvotājus pieņemt izaicinājumu un doties ziedot asinis tepat Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Turklāt darīt to ne tikai tagad, bet arī regulāri nākotnē.

Bieži cilvēki nezin, ka vīrieši asinis var ziedot 6 reizes, sievietes - 4 reizes gadā, starp asins nodošanas reizēm ievērojot vismaz 9 nedēļu intervālu. Protams, ne vienmēr izdodas atrast laiku tik daudzas reizes, tomēr būtu vēlams ievērot regularitāti un ziedot asinis vismaz trīs reizes gadā. Tas ir svarīgi, jo Latvijā ik dienu nepieciešams, lai asinis ziedotu vismaz 150 cilvēki, kopā gadā ziedojot 54 750 devas asiņu.

2013. un 2014.gadā katrā ir noziedotas gandrīz 53 000 devas asiņu, tomēr tas ir nepietiekami, lai pilnībā nodrošinātu visu pieprasījumu un būtu gatavi neparedzētiem gadījumiem. Jēkabpils reģionālās slimnīcas Asins sagatavošanas nodaļā 2014.gadā kopā asinis ziedot bija atnākuši 644 cilvēki no tiem 320 vīrieši un 324 sievietes, kopā noziedojot 1114 devas jeb apmēram 557 litrus asiņu, kas ir aptuveni 2% no visām Latvijā saziedotajām asinīm. Jāatzīmē, ka šī gada pirmajā pusgadā Jēkabpilī donori bijuši nedaudz aktīvāki nekā pagājušā gada pirmajā pusgadā, šogad noziedojot par 91 asinis devu vairāk.

Parasti donoru aktivitāte īpaši samazinās vasaras mēnešos un garo svētku laikā, kad, dodoties atvaļinājumā, cilvēkiem prātā ir ceļojumi, atpūta vai dārza darbi, nevis asins ziedošana. Tāpēc ar atgādinājumu, ka mēs visi esam saistīti un kādu dienu asinis var vajadzēt jebkuram no mums, Valsts Asinsdonoru centrs (VADC) īsteno informatīvu kampaņu "Mums ir viena asinsrite". Kampaņas mērķis ir piesaistīt jaunus donorus un mainīt esošo donoru ieradumus, aicinot cilvēkus ziedot asinis regulāri vismaz trīs reizes gadā, tai skaitā atvaļinājumu un garo brīvdienu laikā.

19.augustā, kad Jēkabpils reģionālā slimnīca īpaši aicināja nākt ziedot asinis, atnākušie cilvēki bija ļoti atsaucīgi. Priecē tas, ka atnākušo vidū bija 8 jauni donori, kas, cerams, nāks ziedot asinis arī turpmāk regulāri.

Dace Teilāne, Jēkabpils reģionālās slimnīcas Asins sagatavošanas nodaļas vadītāja uzsver: "Pateicamies tiem, kas jau regulāri nāk nodot asinis pie mums uz Jēkabpils reģionālo slimnīcu, kā arī tiem jēkabpiliešiem, kas atsaucās īpašajam donoru dienas aicinājumam 19.augustā. Asins ziedošana nebeidzas ar mūsu telpu apmeklējumu – jūsu ziedotās asinis var glābt kādam dzīvību vai palīdzēt pārvarēt smagu hronisku saslimšanu. Paldies jums par dalīšanos ar visdārgāko! Turklāt daudzi donori pēc asins nodošanas jūtas ne tikai gandarīti, bet arī veselāki, jo, asinīm atjaunojoties, uzlabojas arī vispārējais veselības stāvoklis".

Jēkabpilī asinis var ziedot Jēkabpils reģionālajā slimnīcā Asins sagatavošanas nodaļā (Stadiona ielā 1 (Ambulatorajā daļā 2.stāvā) pirmdienās no plkst.12.00-15.00 un otrdienās no 9.00 – 13.00. Tālrunis uzziņām: 65237853.

Vajadzība pēc konkrētās asinsgrupas asinīm mainās katru dienu. Pirms ziedot asinis, ieskaties www.donors.lv.

Atgādinām, ka par asins donoru var kļūt personas vecumā no 18 līdz 65 gadiem; sver ne mazāk par 50 kg; dienā pirms asins nodošanas nav lietojis alkoholu; ir paēdis, izgulējies, atpūties, jūties labi; ir vesels un pēdējā laikā nav slimojis; pirms tam ir lietojis veselīgu uzturu un daudz šķidruma. Ziedojot asins, nepieciešams uzrādīt personu apliecinošu dokumentu – pasi, ID karti vai autovadītāja apliecību. Asins nodošana nekaitē cilvēka veselībai. Nododot asins, organismā tiek stimulēta asinsrades sistēma un atjaunots asins sastāvs. Atceries - ziedojot asins, nepieciešams uzrādīt personu apliecinošu dokumentu – pasi, ID karti vai autovadītāja apliecību. Nepieciešams līdzi paņemt arī bankas konta numuru, jo no 1.augusta donoriem kompensācija tiek ieskaitīta bankas kontā. VADC Administratīvais departaments, Tālr.: 67408878, www.donors.lv Informācijai par kampaņu VADC kampaņas "Mums ir viena asinsrite"  laikā ar TV, radio un drukātām preses reklāmām tiek atgādināts, ka visi esam vienoti vajadzībā pēc stabilām asins rezervēm un varam ziedot trīs reizes gadā. Kampaņai izvēlēts ļoti simbolisks vizuālais risinājums – Lielvārdes josta, kurai sāk aptrūkties sarkanais pavediens. Kampaņas reklāmas klips apskatāms šeit. Potenciālos un esošos donori tiek uzrunāti arī caur sociālajiem medijiem – Draugiem.lv, Facebook, Twitter – un īpašā digitālā aplikācijā aicina atzīmēties tos, kas asinis jau ziedojuši.

Kampaņas laikā VADC izaicina uzņēmumus, pašvaldības, nevalstiskās organizācijas, valsts iestādes, sabiedrībā pazīstamus cilvēkus un ikvienu no mums – ziedot asinis, publicēt vizuālu apliecinājumu sociālajos medijos un, izmantojot mirkļbirku #Izaicinajumsdziviba, mest tālāk izaicinājumu draugiem, paziņām, sadarbības partneriem, konkurentiem vai kaimiņam – ziedot asinis, lai nevienam šovasar nepietrūkst asiņu. Akcijas rezultātiem var sekot www.vadc.gov.lv/izaicinajums Augustā septiņās pilsētās – Daugavpils, Jēkabpils, Jelgava, Liepāja, Rēzekne, Valmiera, Ventspils – tiek izvietotas pilsētvides instalācijas, kā arī notiek citi pasākumi. VADC kampaņu īsteno Bounce reklāmas aģentūra (SIA "Triple Bounce")

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)