Banner 980x90

Aknīstes psihoneiroloģiskai slimnīcai nebūs jāmaksā dividendes

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG

Otrdien, 22.septembrī, valdība nolēma, ka sešām Latvijas slimnīcām vai veselības aprūpes iestādēm no 2014.gada tīrās peļņas nebūs valstij jāmaksā dividendes.

Aknīstes psihoneiroloģiskajai slimnīcai - 28 576 eiro apmērā, Strenču psihoneiroloģiskajai slimnīcai nebūs valstij jāmaksā dividendes 107 296 eiro apmērā, Bērnu psihoneiroloģiskajai slimnīcai "Ainaži" - 40 371 eiro apmērā, Daugavpils psihoneiroloģiskajai slimnīcai - 18 027 eiro apmērā, nacionālajam rehabilitācijas centram "Vaivari" - 77 869 eiro apmērā, kā arī Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai par 2014.gadu nebūs jāmaksā dividendes 127 223 eiro apmērā.

Paredzēts, ka Strenču psihoneiroloģiskā slimnīca, Bērnu psihoneiroloģiskā slimnīca "Ainaži" un Daugavpils psihoneiroloģiskā slimnīca visu pagājušā gada peļņu novirzīs valsts galvotā aizdevuma apmaksai un procentu segšanai. Aizdevumi slimnīcām izsniegti, lai uzlabotu valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

Piemēram, Strenču psihoneiroloģiskajai slimnīcai aizdevējiem kopā ar procentu maksājumiem jāatmaksā 142 338 eiro.

Savukārt Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca un nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari" visu 2014.gada peļņu varēs novirzīt zaudējumu segšanai, kas iepriekšējos periodos izveidojušies saistībā ar valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu pacientiem.

Aknīstes psihoneiroloģiskajai slimnīcai uzkrāto zaudējumu apjoms pagājušajā gadā veidoja 87 562 eiro, bet "Vaivariem" - 1 200 720 eiro.

Savukārt visu pagājušā gada tīro peļņu Bērnu slimnīca novirzīs Hematoonkoloģijas nodaļas aprīkojuma iegādei, kas nepieciešams valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai.

Veselības ministrija (VM) ir sarēķinājusi, ka nodaļai nepieciešamās saimnieciskās iekārtas varētu izmaksāt 73 846 eiro, bet medicīniskās iekārtas - 358 923 eiro.

Kā norāda VM, ņemot vērā, ka minēto kapitālsabiedrību apgrozījumu vairāk nekā 90% apmērā veido valsts budžeta finansējums, jebkuras negatīvas izmaiņas finanšu plūsmā var būtiski ietekmēt minēto slimnīcu darbību un veselības aprūpes pakalpojuma sniegšanas nepārtrauktību.

Ja minēto slimnīcu 2014.gada peļņas daļa tiek ieskaitīta valsts budžetā kā dividendes, pastāv risks, ka palielināsies īstermiņa parādu apjoms piegādātājiem un darbuzņēmējiem un var tikt kavēti maksājumi, kā arī vēl vairāk samazināti finanšu līdzekļi, kas tiek novirzīti infrastruktūras uzturēšanai, nodrošinot tikai minimāli nepieciešamo, skaidro VM speciālisti.

Savukārt, ja kapitālsabiedrības pagājušā gada peļņas daļa netiek ieskaitīta valsts budžetā kā dividendes, kapitālsabiedrībai tiek atbrīvoti līdzekļi, kurus var ieguldīt infrastruktūras uzturēšanā vai veidot uzkrājumus, kas pie esošā valsts budžeta finansējuma veselības aprūpes pakalpojumiem praktiski nav iespējams.

VM arī norāda, ka, neizmaksājot dividendes, būtiska ietekme uz šī gada valsts budžetu netiks atstāta, ņemot vērā to, ka minēto slimnīcu peļņa pērn bijusi krietni vien lielāka, nekā plānots.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)