Banner 980x90

Aptauja: Vasarā iedzīvotāju noskaņojums par norisēm valstī kļuvis optimistiskāks

Foto: Valsts kanceleja
Foto: Valsts kanceleja
Vasara un atvaļinājumu laiks Latvijas iedzīvotājiem devuši optimismu - jūlijā "Baltic International Bank Latvijas barometra" pētījumā kāpumu piedzīvojis ierasti kritiskais vērtējums par tagadnes ekonomisko situāciju, iespējamiem uzlabojumiem ģimenes materiālajā situācijā un darba izredzēm.

Pēc ilgstošas lejupslīdes pozitīvu izaugsmi guvis arī valdības darba vērtējums.

Iepriekšējā pētījuma rezultāti iedzīvotāju vidū atklāja izteiktu neapmierinātību ar valdības darbu. Tika konstatēts indeksa kritums par veseliem 12 punktiem, taču jūlijā veiktais pētījums liecina, ka notikušas pozitīvas pārmaiņas: valdības darba novērtējums pakāpies par deviņiem punktiem. Tomēr, neskatoties uz pozitīvo kāpumu, apmierinātību ar valdības darbu norādīja vien 20% iedzīvotāju, bet neapmierināto joprojām ir būtiski vairāk nekā puse - 72% respondentu, informē pētījuma veicēji.

Kā Latvijas ekonomikas, tā ģimeņu pašreizējā finansiālā stāvokļa izvērtējums pakāpies par pieciem punktiem. Tomēr arī šajos jautājumos lielākā daļa iedzīvotāju saglabā skepsi. Lūgti novērtēt Latvijas ekonomisko situāciju, 49% aptaujāto ekonomisko situāciju uzskata par sliktu, kamēr par labu to atzina vien 5%. Vērtējot ģimenes pašreizējo materiālo situāciju, 14% iedzīvotāju ģimenes finansiālo stāvokli vērtēja kā labu, savukārt 27% aptaujas dalībnieku atbildēs parādījās viedoklis, ka stāvoklis ir slikts.

Četru punktu kāpumu šomēnes piedzīvojis arī indekss iedzīvotāju prognozēm par iespēju Latvijā atrast labu darbu. Tas gan nemaina faktu, ka kopējie rādītāji joprojām saglabājas negatīvi. Kritiski uz laba darba atrašanas iespēju raugās 59% iedzīvotāju, kamēr cerīgi un pozitīvi noskaņoti ir vien 8%.

Minimālas svārstības piedzīvojis arī iedzīvotāju nākotnes vērtējums (-1 punkts). Optimisms nedaudz mazinājies arī prognozēs par Latvijas ekonomikas stāvokļa attīstības prognozēm (-2).Paužot prognozes par Latvijas ekonomiskās situācijas attīstību turpmākā gada laikā, mazākums (14%) aptaujas dalībnieku izteica minējumu, ka situācija būs uzlabojusies, kamēr visnotaļ pesimistiski uz nākotni lūkojas 24% aptaujas dalībnieku. Kaut kritums salīdzinājumā ar jūniju bijis minimāls, patlaban tas ir zemākais novērotais vērtējums kopš 2015.gada oktobra.

"Baltic International Bank barometra" pētījuma otrajā daļā tika noskaidroti iedzīvotāju viedokļi par Latvijas izglītības kvalitāti, Latvijas skolās risināmajām problēmām un pedagogu jauno algu modeli. Plašāki pētījuma rezultāti un ekspertu secinājumi par rādītājiem tiks publiskoti 29.augustā.

Pētījuma rezultātus komentējuši "Baltic International Bank" valdes priekšsēdētāja Ilona Guļčaka, Banku augstskolas asociētais profesors Jānis Grasis, Latvijas Bankas ekonomists Oļegs Krasnopjorovs, Izglītības un zinātnes ministrijas vispārējās izglītības departamenta direktora vietniece Ineta Īvāne un citi eksperti.

"Baltic International Bank Latvijas barometrs" ir Latvijas iedzīvotāju noskaņojuma un attieksmes pētījums, kurā ik mēnesi, iekļaujot pazīstamu ekspertu vērtējumus, tiek atspoguļotas sabiedrībā aktuālas norises.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)