Banner 980x90

Biešu zupa - sešas dažādas receptes

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Lai gan par biešu dzimteni tiek uzskatīta senā Babilonija, mums, latviešiem, tomēr tīk uzskatīt bieti par teju savu nacionālo dārzeni. Un, kādēļ gan ne? Biešu zupas, salātus, konservus un citus gardumus taču gatavojam mēs pašas, mūsu māmiņas, tos gatavojušas arī mūsu vecmāmiņas, vecvecmāmiņas! Un patiesībā jā – tieši zupa ir tas ēdiens, kas no bietēm sanāk visgardākais. Šoreiz esam tev sagatavojuši visgardākās un neparastākās biešu zupas receptes! Izmēģini!
 
Bietes veselībai
Bietes no visiem sakņu dārzeņiem tiek uzskatīts par vienu no visvērtīgākajiem mūsu veselībai. Galda bietes satur 12-18% sausnes, 1,3% olbaltumvielu, 10-11% ogļhidrātu (no tiem 7-8% cukura), 0,6-0,8% minerālvielu. Tajās ir nedaudz ābolskābes un skābeņskābes, kā arī kālija, nātrija, magnija un fosfora sāļi. Bietes ir bagātīgs C vitamīna avots. Ļoti vērtīgas ir tieši jauno biešu lapas – tajā ir daudz karotīna, C vitamīna un B grupas vitamīni. Tas viss kopumā gādā par to, ka, lietojot uzturā daudz biešu ēdienu, normalizējas nervu sistēmas darbība. Bietēs esošais kālijs nodrošina visu organisma sistēmu barošanu, bet hlors ir dabīgs līdzeklis nieru, aknu, žultspūšļa tīrīšanai un limfātiskās sistēmas darbības stimulācijai. Savukārt biešu sula veicina sarkano asinsķermenīšu rašanos, normalizē asins sastāvu un izvada no organisma visas nevajadzīgās šlakvielas. Svaiga biešu sula, kombinācijā ar burkānu sulu, lieliski attīra organismu!

Kas jāņem vērā bietes gatavojot
Tā kā bietes ir ļoti veselīgs un vērtīgs sakņaugs, ļoti būtiski ir ievērot dažus, pavisam vieglus, padomus, lai pēc iespējas labāk saglabātu visas, bietēs esošās, vērtīgas vielas, gatavošanas un uzglabāšanas procesā. Vislabāk bietes uzglabāt ar visu mizu, jo nomizotas bietes, saskaroties ar gaisā esošo skābekli, ļoti strauji zaudē savas bagātīgās C vitamīna rezerves. Tas jāņem vērā arī iegādājoties bietes veikalā – nevajadzētu ņemt tās, kas jau nomizotas, lai cik ērti tas arī nešķistu. Savukārt biešu gatavošanas procesā, piemēram, vārot zupu, ieteicams to darīt slēgtā traukā. Tas palīdzēs samazināt vitamīnu zudumu. Jāievēro arī tas, ka bietes katlā jāliek tajā brīdī, kad ūdens jau sācis vārīties. Turklāt, bietes nav ieteicams vārīt sālsūdenī, jo tādējādi to garša var pasliktināties. Un, kas ir ļoti būtiski tieši vārot biešu zupu – lai zupa sanāktu ne vien garda, bet arī labi izskatītos (skaisti sarkanā krāsā), ūdenim vai buljonam var pielikt nedaudz cukura, aptuveni 1/2 tējkarote un 2 litriem ūdens!
 
Astoņas interesantas receptes visgardākajai biešu zupai:

Tradicionālā biešu zupa
Sastāvdaļas – 75 g liellopu gaļas, 100 g kaulu, 1 biete, 100 g svaigu kāpostu, 1 kartupelis, 1/4 burkāna, 1/4 sīpola, 10 g garšsakņu, 1 ēdamkarote tomātu pastas, 1/3 tējkarotes miltu, 5 g tauku, 1/5 tējkarotes etiķa, 5 g pētersīļu zaļumu, pipari, lauru lapas, sāls, cukurs pēc garšas.
Gatavošana – no smalki sakapātiem kauliem uz lēnas uguns vāra buljonu. Pēc 2-2,5 stundām pievieno gaļu un turpina vārīt, līdz tā mīksta. Tad gaļu izņem un sadala porcijās. Nomazgātas un notīrītas bietes sagriež salmiņos, pārkaisa ar sāli, apslaka ar etiķi, liek seklā katliņā, pievieno taukus, nedaudz buljona, tomātu pastu un sautē aptuveni 20-30 minūtes. Notīrītas garšsaknes, burkānus un sīpolus sagriež un apcep taukos. Izkāstā buljonā liek gabaliņos sagrieztus kartupeļus un uzvāra, tad pievieno sagrieztus svaigos kāpostus un vāra 10-15 minūtes. Pēc tam pieliek izsautētas bietes, apceptās garšsaknes, burkānus un sīpolus, pievieno izkarsētus miltus, garšvielas, cukuru, vāra vēl 5-10 minūtes, tad noņem no uguns un ļauj pastāvēt vēl 10-20 minūtes. Pasniedzot šķīvī liek gabalu vārītās gaļas, karoti krējuma un pārkaisa ar sīki sagrieztiem pētersīļiem.
 
Biešu zupa ar kaltētām plūmēm
Sastāvdaļas – 400 g biešu, 200 g kaltētu plūmju, 30 g kaltētu baraviku, 250 g kāpostu, 100 g burkānu, 1 sīpols, 4 ēdamkarotes tomātu biezeņa, cukurs, etiķis, sāls, skābais krējums, garšvielas (lauru lapas, pipari, 1 krustnagliņa un 4 porcijām).
Gatavošana – dārzeņus sagriež salmiņos. Nomazgātas kaltētas plūmes liek sēņu buljonā kopā ar sagatavotām bietēm, dārzeņiem un vāra biešu zupu kā parasti. Vārītas sēnes sasmalcina kopā ar garšvielām un liek iekšā zupā. Galdā pasniedz ar kaltētām plūmēm, krējumu un zaļumiem.
 
Biešu zupa ar biešu lapām
Sastāvdaļas – 400 g jauno biešu ar lapām, 3 kartupeļi, 100 g burkānu, 50 g pētersīļu, 1 sīpols, 200 g kabaču, 200 g tomātu, 3-4 ēdamkarotes sviesta, etiķis, skābais krējums, garšvielas (lauru lapas, pipari) un zaļumi pēc garšas.
Gatavošana – sagatavotās saknes un sīpolus sagriež šķēlītēs, biešu lapu kātus – sīkos gabaliņos. Visu apcep sviestā. Nomazgātas biešu lapas sagriež, arī kabačus un kartupeļus nomizo un sagriež šķēlītēs. Verdošā ūdenī vai dārzeņu novārījumā liek apceptos dārzeņus, uzvāra, tad pieliek biešu lapas, kartupeļus un vāra aptuveni 20 minūtes. Tad liek klāt sagrieztos kabačus, tomātus, sāli un garšvielas, vāra līdz gatavs. Zupai pievieno etiķi. Pasniedzot pieliek skābo krējumu un zaļumus.

Ceptu biešu zupa ar sēnēm un kvasu
Sastāvdaļas – 5 bietes, 5 burkāni, 1 pētersīļu sakne, 1 selerijas sakne, 2 sīpoli, 200 g kaltētu sēņu, 3 l kvasa, sāls un saulespuķu eļļa pēc garšas.
Gatavošana – bietes izcep, nomizo, sīki sagriež. Burkānus, pētersīļu un seleriju saknes un sīpolus sasmalcina, pievieno sāli un apcep saulespuķu eļļā. Visu liek katlā kopā ar sagrieztajām bietēm, pieliek saberztas kaltētās sēnes, visu pārlej ar kvasu un vāra, līdz gatavs.
 
Ātrā biešu zupa ar desu vai vistas fileju
Sastāvdaļas – 1 ½ l ūdens, 100 g desas vai žāvētas vistas filejas, 1 sīpols, 3 vārīti kartupeļi, 1 vārīta biete, 1 skābēts vai svaigs gurķis, sāls, 2 ēdamkarotes skābā krējuma, zaļumi, sviests cepšanai.
Gatavošana – sviestā apcep sasmalcinātu sīpolu un desas vai vistas gabaliņus. To visu liek katliņā ar verdošu ūdeni un 10 minūtes pavāra. Tad pievieno uz rupjas rīves sarīvētus kartupeļus, bietes, gurķus, pieber sāli un visu uzvāra. Pasniedz ar krējumu un sasmalcinātiem zaļumiem.
 
Biešu zupa ar cīsiņiem
Sastāvdaļas – 150 g liellopu gaļas kaulu, 400-500 g ūdens, 100 g cīsiņu, bietes, 25 g garšsakņu (sīpoli, burkāni, pētersīļi, selerijas), 15 g tauku, 15 g tomātu biezeņa, 3 g kviešu miltu, 15 g skābā krējuma, sāls, citronu sula vai etiķis.
Gatavošana – liellopu gaļas kaulus liek aukstā ūdenī, uzvāra, noputo un uz mazas uguns vāra buljonu aptuveni 3-4 stundas. Nemizotas bietes vāra ūdenī vai cep cepeškrāsnī mīkstas, nomizo un uz sakņu rīves sarīvē skaidiņās. Sīpolus, burkānus, pētersīļus un selerijas sasmalcina salmiņos un apcep taukos kopā ar tomātu biezeni. Buljonā liek bietes, apceptās garšsaknes, sāli. Ja vēlas, uztumē ar izkarsētiem, atšķaidītiem kviešu miltiem un vāra 5-10 minūtes. Beigās pievieno novārītus, ripiņās sagrieztus cīsiņus, skābu krējumu un citronu sulu vai etiķi pēc garšas.
 
Biešu lapu zupa ar grūbām
Sastāvdaļas – 1,5 l ūdens, 300 g biešu lapu, 2 ēdamkarotes grūbu, 400 g žāvētas cūkgaļas, 1 sīpols, sāls, 4 ēdamkarotes skābā krējuma, zaļumi.
Gatavošana – gaļu un grūbas vāra ūdenī, pieliek sīpolu un sāli. Īsi pirms gatavības pievieno sagrieztas biešu lapas, izmaisa un vāra, līdz zupa gatava. Pasniedz ar krējumu un sasmalcinātiem zaļumiem.
 
Biešu un pupiņu zupa
Sastāvdaļas – Pirmajā katlā – 300 g biešu, 1 ēdamkarote taukvielu, 400 g burkānu, liela selerijas sakne, pētersīļa sakne, kālis, cukurs, buljons un sāls. Otrajā katlā – 500-700 g jēra vai liellopa ribiņu, 3 sīpoli, 500-700 g kāpostu, 2 lauru lapas, 8-10 smaržīgie pipari, 300 g lielo balto pupiņu, 1 ēdamkarote citronu sulas, 1 ēdamkarote cukura, 3-4 ķiploka daiviņas, 1,5 ēdamkarotes sasmalcinātu zaļumu.
Gatavošana – Pirmajā katlā bietes sagriež salmiņos un ieber katlā sakarsētās taukvielās. Apmaisa ar koka karoti un uzliek vāku. Pakāpeniski pievieno salmiņos sagrieztus burkānus, selerijas, pētersīļa sakni, kāli un nedaudz cukura, vēlāk arī sāli un buljonu.
Otrajā katlā aukstā ūdenī ieliek ribiņas, sasmalcinātus sīpolus un kāpostus. Kamēr ūdens vēl vēss pieber iepriekšējā vakarā izmērcētas pupiņas. Kad uzvārās, pievieno lauru lapas un grauzdētus smaržīgos piparus un turpina vārīt uz lēnas uguns.
Kad saturs pirmajā katlā ir apcepies, pakāpeniski pielej nedaudz verdoša ūdens un citronu sulas. Kad pupas un gaļa gandrīz mīkstas, abu katliņu saturu apvieno un vāra līdz gatavībai. Gatavā zupā iemaisa uz pannas karamelizētu cukuru, saspiestas ķiploku daiviņas un sasmalcinātus zaļumus. Uzliek vāku un pavāra vēl 15 minūtes. Pasniedz kopā ar skābo krējumu.

Raksts tapis sadarbībā ar "Espati.lv".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)