Banner 980x90

Eksperts: Pazeminātā PVN atcelšana bezrecepšu medikamentiem palielinās zāļu nepieejamību

Foto: Pilseta24.lv
Foto: Pilseta24.lv
Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) pazeminātās likmes atcelšana bezrecepšu medikamentiem palielinās zāļu nepieejamību pacientiem, aģentūrai LETA norāda Latvijas Patentbrīvo medikamentu asociācijas (LPMA) valdes priekšsēdētājs Egils Jurševics.

Viņš uzskata, ka samazinātā PVN atcelšana pasliktinās jau tā ne īpaši labo situāciju ar medikamentu pieejamību pacientiem Latvijā, jo, atceļot samazināto PVN, pieaugs bezrecepšu medikamentu cenas.

"Bezrecepšu zāļu sadārdzināšanās vēl vairāk pasliktinās jau tā esošo katastrofālo situāciju veselības aprūpē, padarot virknei pacientu zāles vēl nepieejamākas. Rezultātā ideja par šādā veidā iegūtiem sešiem miljoniem eiro veselības budžetam ir visai absurda," uzsver Jurševics.

Viņš stāsta, ka vairāku pētījumu rezultāti par situāciju veselības aprūpē liecina, ka 30 līdz 40% gadījumu, kad nepieciešama medikamentoza terapija, pacientiem zāles nav pieejamas. Galvenais faktors ir medikamentu izmaksas. Arī nokļūšana pie ārsta pēc receptes ir ierobežota izmaksu dēļ. Šo iemeslu dēļ cilvēki vēršas pēc palīdzības aptiekā, un farmaceits ir tas, kurš iespēju robežās cenšas palīdzēt. Nereti pacientiem bezrecepšu zālēs ir vienīgā izvēle.

Zāļu pieejamība noteikti ir viena no lielākajām problēmām veselības aprūpes sistēmā patlaban. Veicot veselības sistēmas reformu, nevar cerēt uz veiksmīgu rezultātu ne īstermiņā, ne ilgtermiņā, ja netiks radikāli risināts zāļu pieejamības jautājums. Turklāt, jo ilgāk šis jautājums tiek atlikts, jo stāvoklis kļūst kritiskāks. Runa ir par būtiskākiem sabiedrības veselības rādītājiem - mirstību, saslimstību, skaidro LPMA valdes priekšsēdētājs.

Pēc viņa domām, ir jādomā par to, kā zāles padarīt pieejamākas pacientam. Pirmkārt, tas attiektos uz kompensējamām vai visām recepšu zālēm, kurām būtu jāpazemina PVN likme līdz 5%, kā arī būtiski jāsamazina pacienta līdzmaksājuma daļa. Ilgtermiņa mērķis būtu visu kompensējamo zāļu pacienta līdzmaksājums ar simbolisku vērtību.

Jautāts par šādas ieceres īstenošanas ietekmi uz farmācijas biznesu Latvijā, Jurševics atzīmē, ka, piemēram, uz ražotājiem AS "Grindeks" un AS "Olainfarm" samazinātās PVN likmes atcelšana bezrecepšu medikamentiem būtisku ietekmi neatstātu, jo Latvijā tiek realizēta mazākā daļa no uzņēmumos ražotā. Lielāku ietekmi varētu izjust tie, kuru produkcija pamatā tiek realizēta Latvijas tirgū.

"Ja Latvijā kopumā, tad sagaidāms bezrecepšu zāļu apgrozījuma kritums, bet tas būtiski neietekmēs biznesu. Lielāka ietekme būs iedzīvotāju maciņiem," atzīst LPMA valdes priekšsēdētājs.

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) neatbalsta PVN pazeminātās likmes atcelšanu bezrecepšu medikamentiem, aģentūrai LETA sacīja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Viņš skaidroja, ka šāds solis personām ar zemiem ienākumiem būtu papildu finansiālais slogs un teorētiski tas ilgtermiņā varētu pasliktināt viņu veselības stāvokli un ietekmēt kopējo darbnespējas dienu skaitu.

Kā vēstīts, spriežot par iespēju nākamā gada budžetā palielināt ieņēmumus, parādījies ierosinājums atcelt samazināto PVN likmi bezrecepšu zālēm.

Saeimas Budžeta komisijas vadītājs Jānis Vucāns (ZZS) žurnālistiem skaidroja, ka šis ierosinājums izskanējis, lai efektīvāk pārdalītu līdzekļus veselības aprūpē, proti, līdz ar PVN paaugstināšanu bezrecepšu zālēm tiktu iekasēts vairāk naudas veselības budžetā, kas tiktu mērķtiecīgi novirzīta ārstēšanās vajadzībām. Šajā situācijā ir jāizšķiras starp labāko risinājumu - nodokļa atlaidi bezrecepšu zālēm vai nodokļa iekasēšanu un tā novirzīšanu ārstēšanai, kam tas visvairāk vajadzīgs.

Pamatojot ierosinājumu par PVN atcelšanu, izskanējis arī arguments, ka ar lētākām bezrecepšu zālēm tiek sekmēta pašārstēšanās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)