Banner 980x90

EY pētījums: Pērn Baltijas valstīs piesaistīts vairāk investīciju projektu

Baltijas valstīs 2014.gadā tika piesaistīts 101 jauns investīciju projekts, kas ir par 9% vairāk nekā gadu iepriekš, liecina revīzijas, nodokļu, darījumu un konsultāciju pakalpojumu sniedzēja EY pētījums "European Attractiveness Survey 2015".

Pērn piesaistītās investīcijas rada par 30% vairāk jaunu darbvietu nekā gadu iepriekš piesaistītās investīcijas. Saskaņā ar investoru sniegto informāciju pērn Baltijā piesaistīto ārējo tiešo investīciju projekti rada 4418 jaunas darbvietas.

Latvija pērn piesaistījusi par 24% vairāk investīciju projektu, Lietuva - par 18% vairāk jaunu projektu, bet Igaunijā pērn jauno investīciju projektu bija par 17% mazāk nekā 2013.gadā.

No visiem jaunajiem investīciju projektiem Baltijā lielāko īpatsvaru - 39% - piesaistīja Lietuva, kam seko Latvija ar 36% un Igaunija ar 26%. Iepriekšējā gadā Latvijai bija mazākais jauno investīciju projektu īpatsvars Baltijā - 31%, tai sekoja Igaunija ar 33% un Lietuva ar 35%, liecina EY dati.

Baltijā investīcijas piesaistītas šādās nozarēs: ražošana (46 projekti), pakalpojumu centri (20), tirdzniecība un mārketings (17), IT nozare (16), pārtika (14).

EY partneris Baltijā Guntars Krols žurnālistiem atzina, ka investoriem, lai tie izvēlētos Latviju, būtiska ir stabilitāte un prognozējamība valstī, tie vēlas arī, lai darbības vide ir vienkārša.

Viņš atzina, ka investori saskaras ar to vajadzībām atbilstoša darbaspēka trūkumu Latvijā. Piemēram, IT jomā pieejamais darbaspēks ir ierobežots un, lai piesaistītu darbiniekus, darba devējiem jāpalielina algas, tādējādi nozarē aug darbaspēka izmaksas.

Pērn Baltijas valstīs īstenotu nozīmīgu investīciju projektu vidū Krols minēja "Schneider Electric" investīcijas jaunas rūpniecības būvniecībā Latvijā, "PKC Group" jaunas ražotnes būvniecību Tallinā un Krievijas uzņēmuma "Natura Siberica" lēmumu par jaunas ražotnes veidošanu Tallinā. Viļņā nozīmīgu pērn izziņotu projektu vidū ir "Barclays" lēmums paplašināt savu pakalpojumu centru un "Uber" lēmums paplašināt savu IT attīstības centru.

EY pētījumā izmantota gan informācija par izziņotajiem investīciju projektiem, gan arī intervijas par investoru noskaņojumu. Informācija par investīciju projektu radītajām darbvietām balstās investoru sniegtajos datos par darbvietām, īstenojot projektu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)