Banner 980x90

FM: Grieķijas reformu piedāvājums vēl jāvērtē

Grieķijas iesniegto reformu piedāvājumu jaunas finanšu palīdzības saņemšanai vispirms izvērtēs eksperti un tad - eirozonas finanšu ministri, aģentūrai LETA sacīja Finanšu ministrijas (FM) Komunikācijas departamenta direktors Aleksis Jarockis.

Viņš atzina, ka patlaban vēl pāragri novērtēt, cik kvalitatīvs ir Grieķijas iesniegtais reformu piedāvājums.

Grieķijas priekšlikumi iesniegti Eiropas Komisijai, Eiropas Centrālajai bankai un Starptautiskajam Valūtas fondam, savukārt rīt pēcpusdienā Grieķijas piedāvājumu ārkārtas sanāksmē Briselē izskatīs eirozonas finanšu ministri.

Savā piedāvājumā Grieķija apmaiņā pret finanšu palīdzību starptautiskajiem kreditoriem sola pārskatīt pensijas un paaugstināt nodokļus. Priekšlikumi ir tuvu tiem, kādus piedāvāja Grieķijas starptautiskie kreditori, pirms pagājušajā mēnesī izgāzās sarunas.

Pašlaik Grieķijas valdības pozīcija ir pretrunā Grieķijas referenduma rezultātiem, un tas apliecina, ka Grieķijā notikušais referendums bija bezjēdzīgs un nelietderīga līdzekļu tērēšana, atzina FM pārstāvis.

Jarockis vērsa uzmanību, ka Grieķijai vēl būs daudz jāizdara, lai pierādītu, ka ar to var runāt par trešās palīdzības programmas atvēršanu no Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM), kurā savu artavu iemaksājusi arī Latvija. Grieķijai reformas ir ne tikai jāsola, bet arī jāiestrādā likumos, atzīmēja FM pārstāvis.

Latvijas FM arī norāda, ka Grieķijai ir jāsamazina savi izdevumi, ne tikai jāceļ nodokļi, jo augstā ēnu ekonomikas īpatsvara dēļ Grieķija nespēj iekasēt nodokļus vajadzīgā apmērā un nevarēs panākt nepieciešamo fiskālo ietekmi. Latvija budžeta konsolidācijas laikā divas trešdaļas apjoma nodrošināja ar izdevumu samazināšanu, bet vienu trešdaļu ar ienākumu palielināšanu, atgādināja FM pārstāvis.

Ja svētdien ES līderi Eiropadomes ārkārtas sanāksmē Briselē nolems atvērt ESM atbalsta programmu Grieķijai, tad vēlāk par to Latvijai būs jālemj nacionālajā līmenī.

Latvija kopš iestāšanās eirozonā ESM veikusi divus maksājumus par kopējo summu 88,48 miljoni eiro.

ESM ir eirozonas dalībvalstu veidota starptautiska finanšu institūcija, kuras līdzekļi paredzēti problēmās nonākušu eirozonas valstu situācijas risināšanai. Līdzšinējā palīdzības programma Grieķijai netika finansēta no ESM, bet no cita mehānisma - Eiropas Finanšu stabilitātes fonda, kurā Latvija nav veikusi iemaksas, tāpēc Latvijas nodokļu maksātāju līdzekļi pašlaik nav novirzīti Grieķijai.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)