Banner 980x90

Jaunā dizaina formas pirmie policisti varētu saņemt nākamā gada otrajā pusē; par ugunsdzēsēju un robežsargu apgādi ar formām vēl lems

Rīga, 7.dec., LETA. Jaunā dizaina formastērpus pirmās Valsts policijas (VP) amatpersonas varētu saņemt nākamā gada otrajā pusē, savukārt par ugunsdzēsēju un robežsargu apgādi ar jauna parauga formām vēl tiks lemts, noskaidroja aģentūra LETA.

Papildus jau iepriekš prezentētajam VP autotransporta jaunajam trafarējumam izstrādāts arī pilnīgi jauns policijas formas tērpa dizaina paraugs. VP priekšnieks Ints Ķuzis aģentūrai LETA teica, ka, vērtējot jauno modeļu izmaksas, VP varētu iekļauties esošajā budžetā un papildu nauda no valsts nebūs nepieciešama. Viena jaunā formastērpa komplekta izgatavošana izmaksātu aptuveni 1500 eiro.

Jaunais piedāvājums formas tērpiem ir funkcionāls - ērts un atbilstošs dienesta uzdevumu pildīšanai Latvijai raksturīgajos klimatiskajos apstākļos, informēja VP. Turklāt jaunā forma ir multifunkcionāla un derīga dažādākajiem laikapstākļiem, piebilda Ķuzis.

Policijā uzsvēra, ka formas tērpu dizains atbilst Eiropas policijas formas tērpu labākajiem standartiem, rūpīgi izvēloties apģērbu materiālus, ņemot vērā to funkcionalitāti un atbilstību apģērba pielietojumam. Tāpat to izstrādē ņemtas vērā mūsdienu policijas formu prasības, tendences un risinājumi.

Policijas ikdienas formas tērpu komplektu dizains izstrādāts pēc daudzslāņu principa, savstarpēji papildinot komponentu materiālus un tehnoloģijas, kas paaugstina funkcionalitāti un formas tērpa ilgtspēju.

Jaunās formas komponentos lietoti augstas redzamības krāsu materiāli. Krāsu salikums izstrādāts, ņemot vērā funkcionālās un estētiskās normas, kā arī radot vizuālu saderību ar policijas auto jauno trafarējumu, uzsvēra VP.

Vienlaikus dizaina izstrādē domāts par tā sasaisti ar patriotiskām vērtībām un tradīcijām, norādīja VP. Tādēļ jauno formas tērpu dizainā saglabāta zilā krāsa, kura raksturīga 1939.gadā izstrādātajam Latvijas policijas formas tērpam. Tāpat atjaunota tradīcija par vēsturisko Latvijas policijas formas laiviņcepuri - tā saglabāta kā raksturīgākais jaunā formas tērpa dizaina elements.

Formu vizuālajā risinājumā iestrādāts arī latvju rakstu līniju kods. Šāds atstarojošo līniju ritms ir unikāls Eiropas uniformu kontekstā, akcentēja VP.

Jaunās emblēmas pamatā iestrādāts arī simbols - valsts mazais ģērbonis, kurš vēsturiski tika lietots policijas formas tērpos pirmās Latvijas brīvvalsts laikā. Vārda zīmei saglabāts Latvijas Mākslas akadēmijas studentu izstrādātais dizains, tādējādi veidojot saskaņotu vizuālo izskatu ar policijas transporta jauno trafarējumu.

Formas tērpa zīmē - kokardē - centrālais motīvs ir Auseklis, kas redzams esošajā policijas karogā, kā arī vairogs karoga krāsās ar trīs zvaigznēm. Tas vieno valstiskuma un sardzes ideju.

Emblēmas un zīmes autors ir dizainers Jānis Birznieks.

VP formas tērpu jaunā dizaina izstrādātājs ir modes mākslinieks Bruno Birmanis, kurš ir arī autors Latvijas Olimpiskās komandas tērpu koncepcijai.

VP priekšnieks teica, ka patlaban jaunā parauga formastērpi vēl tiek testēti, taču tos vēl nevar izmantot darba apstākļos, jo tam nepieciešams atbilstošs normatīvais regulējums. Ķuzis gan pauda cerību, ka pirmie policisti jaunās formas saņems līdz nākamā gada 18.novembrim, lai varētu piedalīties valsts neatkarības dibināšanas gadadienai veltītajā militārajā parādē.

"Ja viss izdosies, tad uz nākamā gada otro pusi mēs varētu runāt par pāreju uz jaunajām formām. Pāreja uz jauniem formastērpiem sāktos ar policistiem, kas ikdienā strādā uz ielas, proti, patruļpolicijā, Rīgas lidostā, ceļu policijā. Tas nozīmētu, ka nākamā gada 18.novembra militārajā parādē policisti soļotu ar jaunajām formām," norādīja Ķuzis.

Tikmēr nav pilnīgas skaidrības, kad pie jauna parauga formastērpiem tiks arī ugunsdzēsēji un robežsargi. Iekšlietu ministrijā (IeM) aģentūra LETA skaidroja, ka VP īstenotais jauno formas tērpu ieviešanas pilotprojekts ir pirmais no iekšlietu nozares dienestu projektiem pārejā uz mūsdienīgiem formas tērpiem.

Jau nākamnedēļ IeM, VP, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD), Valsts robežsardze un Iekšējās drošības birojs rīkos kopīgu tikšanos, kurā VP formastērpi tiks prezentēti pārējiem dienestiem. Tikšanās laikā tiks lemti arī turpmākie jautājumi par jauno formastērpu ieviešanas virzību, tai skaitā tas, vai pārējie dienesti ies līdzīgu ceļu kā VP, vai arī izmantos jau esošās iestrādes sadarbībā ar Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju.

Paralēli IeM strādā pie juridisko jautājumu un normatīvās bāzes sakārtošanas, lai jauno formastērpu dizaina apstiprināšanu virzītu valdībā.

Esošie iekšlietu dienestu formastērpi ir vizuāli novecojuši un tiek izmantoti jau vairāk nekā 20 gadus. Tāpat tie ir funkcionāli neatbilstoši amatpersonu pildāmajiem dienesta uzdevumiem, kā arī ir neērti un klimatisko apstākļu īpatnībām neatbilstoši. Esošās formas no intensīvas lietošanas un mazgāšanas laikā ātri nolietojas, zaudē savu sākotnējo izskatu un izturību, pēc 20 gadu lietošanas secinājusi IeM.

IeM jau kopš 2013.gada ar mainīgām sekmēm strādā pie formastērpa modernizācijas. 2013.gadā tika noslēgts līgums ar Rīgas Tehnisko universitāti (RTU) "par formas tērpa priekšmetu modernizācijas pētījuma veikšanu", taču IeM secināja, ka RTU nav spējusi pierādīt, ka līguma saistības tiks izpildītas solītā termiņā un atbilstošā kvalitātē un līgums 2015.gadā tika izbeigts.

2015.gada izsludināts jauns iepirkums par IeM padotībā esošo iestāžu ikdienas formastērpu dizaina izstrādi, kā arī to tehnisko specifikāciju izstrādi un šajā iepirkumā uzvarēja Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju. Speciālisti sagatavoja pirmos prototipus, kurus testēja vairāki iekšlietu nozares darbinieki - robežsargi, policisti, ugunsdzēsēji.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)