Banner 980x90

Jēkabpilī notikusi koncertizrāde "Dagdas skiču burtnīcas"

Jekabpils.lv
Jekabpils.lv

Svinot Raiņa 150. jubileju, 12.septembrī Zasas kultūras namā tika rīkots muzikāli poētisks koncertuzvedums "Dagdas skiču burtnīcas" pēc Raiņa tāda paša nosaukuma dzejas krājuma motīviem.

To veidojuši domubiedri dziedātāja Ieva Parša, režisors Uģis Brikmanis un muzikologs Orests Silabriedis. Koncertuzvedumā izskanēja astoņu Latvijas jauno komponistu mūzikā interpretēti Raiņa dzejas lasījumi.

Dzejoļus dziedāja Ieva Parša un Krišjānis Norvelis, klavieres spēlēja Aldis Liepiņš, altu – Pēteris Trasuns un trompeti – Jānis Porietis, noskaidroja pilsētas informācijas portāls Jekabpils24.lv Jēkabpils novada pašvaldībā.

"Dagdas skiču burtnīcas" ir viens no trauslākajiem un noslēpumainākajiem Raiņa dzejas krājumiem. Kāds rakstnieks, vārdā Dagda, domā, vēro, aizceļo, atgriežas, mīl un pieraksta to visu. Rainis saka – tas ir romāns dzejoļos. Taču dzejoļu krājuma nosaukumam nav nekāda sakara ar apdzīvotu vietu Dagda. "Dagda"– tas ir pats Rainis. Tas nekur nav pateikts, bet ir pilnīgi skaidrs, ka Rainis šo dzejoļu krājumu rakstījis kā savu dzīves stāstu. Tas ir viņš, kurš aizbrauc no dzimtenes, tas ir viņš, kurš atceras savus bērnības iespaidus Tadenavā, bērnības iespaidus Berķenelē, pavisam noteikti savus Jasmuižas gadus, kas šķiet, viņu, kā dzejnieku aizrauj visvairāk. Tas ir viņa stāsts par Olīviju – par viņas mīlestību, par viņas acu skatienu, par to, kā viņš viņu zaudē. Tas ir viņa ļoti garais ceļš uz mājām.

Uzveduma "Dagdas piecas skiču burtnīcas" būtiska sastāvdaļa bija arī videoscenogrāfija – fonā bija redzami kadri, kas tapuši pie Jašas upes Jasmuižā un Dunavas pārceltuves, kā arī skati, kas tverti no vilciena loga, šķērsojot Sēliju un Latgali.

Daži no komponistiem koncertuzvedumam bija sacerējuši ļoti laikmetīgu mūziku, un parastam klausītājam vietām klausoties varēja palikt mazliet jocīgi, ausij neierasti, bet, kā, klātesošos uzrunājot, teica muzikologs Orests Silabriedis, "tāds nu ir tas mūsdienu Latvijas komponistu spogulis. Tā viņi runā ar Raini, un tā viņi izvēlējušies uzrunāt mūs visus."

Lai arī sākumā pasākuma apmeklētājiem pie savdabīgās mūzikas nācās nedaudz pierast, kopumā par koncertuzvedumu sakāmi pozitīvi vārdi. Liels paldies koncerta organizētājiem, Zasas kultūras nama vadītājai Anita Ķikutei par laipno uzņemšanu un talantīgajiem māksliniekiem, kas nenobijās mērot tālo ceļu un priecēt klausītājus Raiņa dzimtajā novadā!

"Dagdas skiču burtnīcas" tapušas ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un reģionālo sadarbības partneru, tai skaitā Jēkabpils novada pašvaldības, laipnu atbalstu.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)