Banner 980x90

Jēkabpils mērs: Kā virtuvē nevar būt divas saimnieces, tā vienā pašvaldības teritorijā nevar būt divas policijas

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA
Par kārtību teritorijā ir jāatbild vienai struktūrai - Valsts policijai, pretējā gadījumā ir garantētas dažādas domstarpības, nesaprašanās, nevienam nevajadzīga jezga, aģentūrai LETA atzina Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs (Jēkabpils reģionālā partija).

"Var par daudz ko diskutēt. Kāds lēmums tiks pieņemts, tādu pašvaldība, bez šaubām, arī pildīs, bet mana nostāja ir tāda, ka par kārtību teritorijā ir jāatbild vienam. Kā virtuvē nevar būt divas saimnieces, tā vienā teritorijā nevar būt divas policijas," šādu pārliecību pauda Salcevičs.

Divu policiju gadījumā, pēc Jēkabpils mēra domām, viena pildīs vienas funkcijas, otra - citas, kaut kur tās pārklāsies, bet citur lauciņš var palikt arī nenosegts.

"Iepriekš mēs uzskatījām, ka pašvaldības policija pilsētai nav vajadzīga, jo vietām tās funkcijas pārklājās ar Valsts policiju, citviet pašvaldības policija nebija tiesīga pieņemt lēmumus un nācās piesaistīt Valsts policiju. Tika pieņemts lēmums par pašvaldības policijas likvidēšanu. Kopā ar uzņēmējiem nopirkām Valsts policijai vēl vienu patruļmašīnu, pašvaldība gadā piešķīra policijai konkrētu naudas summu, noslēdza līgumu par pašvaldības saistošo noteikumu izpildes uzmanīšanu, un pilsētā bija kārtība. Diemžēl šāda prakse tika atzīta par nekorektu un Jēkabpils dome bija spiesta atkal veidot pašvaldības policiju, lai nodrošinātu pašvaldības saistošu noteikumu izpildes uzraudzību, " stāstīja Salcevičs.

Jau vēstīts, ka Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā, runājot par Valsts policijas attīstības koncepciju, deputāti diskutēja par Kārtības policijas funkciju nodošanu pašvaldībām.

Valsts policijas struktūrvienības - Kārtības policijas - funkciju nodošana pašvaldības policijai bija viens no diskusijas centrālajiem tematiem.

Komisijas loceklis un opozīcijas deputāts Jānis Ādamsons (S) Iekšlietu ministrijas un Valsts policijas pārstāvjiem norādīja, ka agrāk vai vēlāk atbildīgajām institūcijām būs jāpieņem lēmums - vai nu Kārtības policijas funkcijas pilnā apjomā tiek nodotas pašvaldības policijai, vai arī Valsts policijas iecirkņos jāpalielina policistu skaits.

Deputāts uzskata, ka ir absurdi, ja Valsts policijas iecirkņa inspektors reģionos atbild par teritoriju, kur viens pagasts no otra ir vismaz 60 kilometru attālumā. "Valsts policijas amatpersonas galvenais uzdevums ir nodarboties ar profilaksi, un Kārtības policijas funkciju nodošana pašvaldībai nepieciešama, lai valstī risinātu sabiedriskās kārtības un drošības problēmas. Gala rezultātā Valsts policijai jāpaliek pamatuzdevumam - cīņai ar noziedzību un noziegumu izmeklēšanai," uzsvēra deputāts.

Ādamsons arī uzskata, ka agrāk vai vēlāk nāksies visiem pašvaldības policistiem obligātā kārtā iziet kursus Valsts policijas koledžā, lai valstī būtu vienoti standarti.

Atbildot uz Ādamsona teikto, Iekšlietu ministrijas (IeM) Nozares politikas departamenta direktora vietnieks Jānis Bekmanis nenoliedza, ka vēl pirms koncepcijas sagatavošanas viena no idejām bija koncepcijas sagatavošana jaunam likumam "Par policiju", kur viens no jautājumiem bija kārtības uzraudzības funkcijas sadalīšana starp pašvaldību un valsti.

"Vērtējiet, kā gribat, nesadūšojāmies. Koncepcijas ievadā teikts - kad pienāks brīdis izvērtēt, cik daudz koncepcijas ieviešana ir devusi un kas vēl būtu uzlabojams, tad varbūt ir īstais brīdis nākt uz Saeimu ar jaunu likumu "Par policiju"," uzsvēra Bekmanis.

Bekmanis norādīja, ka sadarbība Valsts policijai ar pašvaldību policiju ir cieša un IeM cenšas to attīstīt vēl labāku. Viņš gan nenoliedz, ka pašvaldības savus policistus "māca, kā vien katrai ienāk prātā", lai gan IeM ir mēģinājusi panākt, ka apmācībai jābūt vienotai, taču saņēmusi iebildumus no pašvaldībām.

Deputāts Ringolds Balodis (NSL) minēja, ka, piemēram, Saulkrastos Valsts policija darbojoties "diezgan relaksēti", kamēr pašvaldības policisti dodas uz visiem izsaukumiem. Arī viņš uzskata, ka kārtības sargāšanas funkcija jānodod pilnībā pašvaldības policijai. Komisija šajā jautājumā gan nekādus lēmumus nepieņēma.

Jau ziņots, ka aprīlī valdības pieņemtajā Valsts policijas attīstības koncepcijā teikts, ka policijas redzamības nodrošināšanas jomā eksperti iesaka veidot vienotu un salīdzināmu patruļdienesta strukturālo uzbūvi reģionos un īstenot kopīgu Valsts policijas un pašvaldības policijas institūciju dislokācijas plānošanu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)