Banner 980x90

Lauku konsultāciju un izglītības centrs: Karstuma viļņi un negaisi augiem rada stresa apstākļus

Rīga, 21.jūn., LETA. Karstuma viļņi, kad gaisa temperatūra pārsniedz 25 grādus, aktīvi negaisi un postoša krusa augiem dārzos rada stresa apstākļus, aģentūrai LETA atzina Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC).

Centra vecākais dārzkopības eksperts Māris Narvils sacīja, ka nesen piedzīvotā postošā krusa, kas vairākos dārzos nodarīja pamatīgu kaitējumu, Latvijas dārzkopjiem varētu likt aizdomāties par pagaidām nepielietoto pretkrusas tīklu izmantošanu, kas kā aizsardzības līdzeklis nākotnē, klimatam mainoties, kļūs aizvien aktuālāks.

Viņš atzina, ka nokrišņi bijuši ne visur ir bijuši un ne pietiekamā apjomā, - to daudzums ir par mazu, lai dārza augiem pietiktu normālai attīstībai. Tādēļ platībās, kurās nav lijis, situāciju stabilizēt var vienīgi tās laistot. Savukārt vietās, kur nokrišņi bijuši nelielās platībās, var izlīdzēties ar uzkrāto lietus ūdeni.

Narvils atzina, ka nelielās platībās uz lauka veidojas ūdens peļķes, kas liecina par augsnes apakškārtas sablīvējumiem. Laukos ar sliktu augsnes struktūru pēc pērkona lietusgāzēm veidojas augsnes garoza, kas būtu jālikvidē.

Vienlaikus LLKC eksperts sacīja, ka intensīvu un daudzveidīgu augu kaitēkļu attīstību augļu dārzos nodrošinājis arī karstais laiks. No kaitēkļiem sevišķi cieš ābeles, plūmes un jāņogas, bet mazāk skar ķiršus, avenes, upenes, smiltsērkšķus un pavisam nelielos apmēros - bumbierus, krūmmellenes, krūmcidonijas, zemenes.  Savukārt dārzeņu platībās daudz kaitēkļu ir kāpostos, sīpolos un dārza pupās, mazāk - sarkanajās bietēs, burkānos un zirņos.  

Centrā norādīja, ka augļu dārzos starp slimībām izplatītākā, tāpat kā iepriekšējos gados, ir ābeļu kraupis. Kopumā daudz slimību ir bumbieriem, mazāk to ir upenēm, zemenēm, ķiršiem, vēl mazāk - jāņogām un krūmmellenēm. Tikmēr kartupeļu platībās būtiskos apmēros izplatās kartupeļu lapgrauzis, nedaudz manīta arī melnkāja un sausplankumainība. Pirms Jāņiem negaisa skartajos laukos var sākties lakstu puve, tādēļ jānodrošinās ar atbilstošu fungicīdu savlaicīgu izsmidzināšanu.

Pagaidām dažādas slimības vēl nav aktuālas dārzeņiem.

LLKC darbojas kopš 1991.gada un ir lielākais lauku konsultāciju sniedzējs Latvijas teritorijā. Tā pastāvēšanas mērķis ir veicināt lauku attīstību, paaugstinot lauku uzņēmēju profesionālās un ekonomiskās zināšanas, nodrošināt konsultāciju un mācību organizāciju visos Latvijas novados, paaugstināt lauku iedzīvotāju konkurētspēju Eiropas Savienībā un organizēt Zemkopības ministrijas padotībā esošajās iestādēs strādājošo darbinieku tālākizglītību.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)