Banner 980x90

LIZDA vēl aizvien īsti nav apmierināta ar jauno algu modeli

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA
Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) vēl aizvien nav īsti apmierināta ar Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvājumu pedagogu algu reformai, aģentūrai LETA pastāstīja arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga.

Vanaga uzsvēra, ka līdz šim neesot bijušas diskusijas politiskā līmenī, līdz ar to nav skaidrības, vai tiešām būs panākta vienošanās par atsevišķu funkciju pārlikšanu uz pašvaldības pleciem.

"Ja nebūs vienošanās valdības līmenī ar pašvaldībām, tad kā atrisināsies bērnudārzu jautājums, profesionālās ievirzes pedagogu jautājums?" jautāja Vanaga.

Viņa norādīja - ja šāda vienošanās ar pašvaldībām netiks panākta, tad tas nozīmēs, ka "iezīmētos miljonus eiro nevarēs dabūt ne pirmsskolas, ne profesionālā ievirze".

LIZDA vadītāja norādīja, ka palika atklāts jautājums par izglītojamo skaitu uz pedagogu, bet ir panākta vienošanās, ka ar pašvaldību būs jāsaskaņo slodzes veidošanās principi, lai "nav, kā nu kuram ienāk prātā".

LIZDA vēl aizvien uzskata, ka modelī nav izstrādātas visas lietas, lai tas būtu maksimāli pilnvērtīgs. Tāpat arodbiedrība joprojām uzstāj uz finansējuma palielināšanas grafiku.

"Ja ministrs vēl aprīlī teica, ka darbs pie grafika ir pabeigts, mums liekas, ka vēl tajā ir, ko pilnveidot," sacīja Vanaga, piebilstot, ka, viņasprāt, ministrija nav veikusi vairākus aprēķinus, kas skaidrāk varētu iezīmēt reformas gaitas, kā arī finansējuma ietaupījuma ainu.

"Neviens nevar atbildēt uz to, cik ļoti ietaupīs līdzekļus, piemēram, no vidusskolu posma sakārtošanas. Manipulēt ar 62% ministrija māk, bet saskaitīt..." bažījās Vanaga.

Viņa uzskata, ka patlaban diskusijas atkal atgriežas pie jautājumiem, kas izskatīti vēl bijušās izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles laikā.

Taujāta par to, vai, viņasprāt, IZM drīkstētu sākt normatīvo aktu aprites procesu, Vanaga sacīja, ka sasteigtības moments šajā procesā ir, tomēr arodbiedrība ir ieinteresēta nepazaudēt budžetā paredzētos deviņus miljonus eiro.

Vēl iepriekš izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) norādīja, ka līdzekļus algu palielināšanai bez reformas iegūt nebūs iespējams.

Kā ziņots, IZM iecerētā pedagogu algu reforma, kurai spēkā būtu jāstājas jau 1.septembrī, paredz palielināt skolēnu skaitu uz vienu skolotāju. IZM ir aprēķinājusi, ka, īstenojot atalgojuma reformu, zemākā pedagogu algas likme palielināsies par 62%, no 420 eiro kāpjot līdz 680 eiro.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)