Banner 980x90

Mācību "Namejs 2018" laikā karavīri bez atļaujas pagalmos nebrauks

Rīga, 20.aug., LETA. Militāro mācību "Namejs 2018" laikā karavīri bez atļaujas un iepriekšējas saskaņošanas nevienu privātu zemesgabalu neizmantos un nevienā svešā pagalmā nebrauks, šorīt intervijā Latvijas Radio solīja Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris Leonīds Kalniņš.

Kā ziņots, Latvijā šodien sākas lielākās militārās mācības kopš valsts neatkarības atgūšanas "Namejs 2018", kas ilgs līdz 2.septembrim.

Kalniņš brīdināja, ka mācības aptvers teju visu Latvijas teritoriju, tāpēc iedzīvotājiem nav jāsatraucas, negaidīti sastopot karavīrus vai bruņutehniku. "Mēs neesam īpaši aicinājuši, bet sabiedrība (..) manīs mūs gan uz ielām, gan ceļiem un noteikti arī savos kaimiņos, ja kāda īpašumos vai meža masīvos atradīsies vienības, kas izpildīs savus taktiskos uzdevumus, lai trenētu spējas," stāstīja armijas komandieris.

Viņš uzsvēra, ka iesaistītajām pašvaldībām par šīm aktivitātēm esot ziņots jau ļoti laicīgi un tām arī bijusi iespēja pabrīdināt savus iedzīvotājus. Savukārt plānotie satiksmes ierobežojumi, kad pārvietosies bruņutehnika, nebūšot ilgstoši. "Nevajag par to īpaši uztraukties, šie aizkavējumi būs nelieli, un arī troksnis būs radīts tieši ar mācību, nevis kaujas munīciju," informēja Kalniņš.

Uz jautājumu, ko darīt, ja mācību laikā pēkšņi pagalmā iebrauc bruņutehnika un parādās karavīri, NBS komandieris atbildēja, ka karavīri bez atļaujas nevienā pagalmā nebrauks, jo ar to zemju īpašniekiem, kuras mācību laikā ir plānots izmantot, jau iepriekš ir noslēgtas vienošanās. "Mums ir noslēgti vairāk nekā 500 līgumi ar īpašniekiem par viņu teritoriju izmantošanu, un tikai šajos gadījumos mēs izmantosim viņu īpašumus, viņu infrastruktūru, lai trenētu savus karavīrus," apliecināja Kalniņš.

Kā ziņots, mācībās "Namejs 2018" piedalīsies vairāk nekā 10 000 dalībnieku - Latvijas un sabiedroto spēku karavīri un zemessargi, rezerves karavīri, brīvprātīgie rezervisti, AM darbinieki, kā arī policisti un robežsargi.

Mācību aktīvā fāze norisināsies ne tikai Ādažu poligonā, bet arī Skrundas, Meža Mackeviču, Lāčusila un citos reģionālajos poligonos, kā arī vismaz 36 Latvijas novados - Aknīstes, Alūksnes, Apes, Ādažu, Baldones, Daugavpils, Garkalnes, Grobiņas, Gulbenes, Iecavas, Ilūkstes, Jelgavas, Jēkabpils, Līvānu, Krustpils, Kuldīgas, Ķeguma, Ķekavas, Neretas, Nīcas, Mārupes, Olaines, Ozolnieku, Priekules, Rēzeknes, Salas, Salaspils, Saldus, Skrundas, Smiltenes, Stopiņu, Vaiņodes, Vārkavas, Vecumnieku, Viesītes un Viļakas novados. Visvairāk mācību norisi izjutīs Rīgas, Liepājas, Valmieras, Ventspils, Jēkabpils un Daugavpils iedzīvotāji.

Mācību uzdevumi tiks veikti uz juridiskām un privātām personām piederošiem zemes īpašumiem, iepriekš šīs darbības saskaņojot. Tāpat mobilizācijas pieprasījumos būvniecības uzņēmumi atbalstīs mācības ar smago tehniku, piemēram, buldozeriem.

Mācībās tiks izspēlēti dažādi scenāriji, piemēram, viens no tiem paredzēs spontānu nemieru likvidēšanu Jēkabpilī un Valmierā. Šajos nemieros būs iesaistīti bruņoti bez atšķirības zīmēm tērpti cilvēki, uz kuriem sākotnēji reaģēs iekšlietu struktūras, kurām palīgā steigsies bruņotie spēki. Pretinieka lomu spēlēšot sabiedroto valstu karavīri.

"Mācībās atstrādāsim valsts aizsardzību, izmantosim aizkavēšanas un aizsardzības operācijas. Visām brigādēm būs pārvietošanās un lokāla aizsardzības nodrošināšana konkrētām pilsētām. Valsts aizsardzības struktūra tiks pārbaudīta simtprocentīgi. Neveidosim scenāriju pret kādu konkrētu valsti, bet gatavojam Nacionālos bruņotos spēkus aizsargāt Latviju pret jebkuru apdraudējumu," norādīja NBS komandieris.

Lai arī uz koplietošanas ceļiem būs redzama armijas tehnika un kājnieku pārvietošanās bez tehnikas, NBS komandieris mierināja, ka kaujas munīcija ārpus poligoniem un šautuvēm netiks izmantota. Mācībās iesaistīsies Lielvārdē dislocētie ASV helikopteri, tāpat būs Latvijas un sabiedroto smagā un vieglā motorizētā tehnika, kā arī bezpilota lidaparāti.

Kaujas šaušanas vietās dežūrēs ugunsdzēsēji, lai nepieļautu tādu ugunsgrēka izcelšanos, kāds šovasar notika Ādažu poligonā.

Sabiedrotos mācībās pārstāvēs Latvijā izvietotais NATO bataljons, ASV karavīri, kā arī karavīri no Lietuvas un Igaunijas. Lai arī Polija un Čehija jau pārstāvēta NATO bataljonā, abas valstis uz mācību laiku nosūtīs papildus karavīrus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)