Banner 980x90

Ministrija: "Saulstaros" trūkst atbilstošu speciālistu un netiek ievērotas bērnu tiesības

Rīga, 13.jūn., LETA. Ģimenes aprūpes centrs "Saulstari" Salas novadā ir izslēgts no Sociālo pakalpojumu sniedzēju reģistra, jo tajā netiek ievērotas bērnu tiesības, turklāt trūkst atbilstošu speciālistu, aģentūrai LETA lēmumu apturēt centra darbību pamatoja Labklājības ministrijas (LM) Metodiskās vadības un kontroles departamenta direktores vietniece Agnese Jurjāne.

Ministrija konstatējusi, ka "Saulstaros" ilgstoši, kopš 2017.gada, sociālā pakalpojuma sniegšanā nav iesaistīti speciālisti, kuriem ir iegūta atbilstoša izglītība, kas ir tiesīgi sniegt sociālā darba, sociālās rehabilitācijas un sociālās aprūpes pakalpojumus. Turklāt nevienam no iestādē strādājošajiem nav uzlikts par pienākumu veikt sociāla darba speciālistu uzdevumus, līdz tiktu pieņemts darbā atbilstošs speciālists.

Pārbaudēs arī secināts, ka pakalpojumu sniegšanā iesaistīto atbalsta personu skaits ir nepietiekams, netiek nodrošināta vienmērīga un racionāla darba uzdevumu sadale. Arī atsevišķu darbinieku ikdienā sniegtais atbalsts bērniem amata aprakstā noteiktajās jomās un apmērā, kā arī iesaiste problēmjautājumu risināšanā nav dokumentāli izsekojams.

Jurjāne norādīja, ka "Saulstaros" vairākos gadījumos netiek ievērotas Bērnu tiesību aizsardzības likumā un citos normatīvajos dokumentos minētās prasības attiecībā uz bērnu tiesību un interešu ievērošanu. Piemēram, vairāk nekā puse bērnu darba dienās mācās un dzīvo internātskolās, kas ir pretrunā ar ģimeniskai videi pietuvinātu koncepciju. Tāpat augstu risku rada savstarpējās vardarbības gadījumi, kad tiek apdraudēti gan bērni, gan arī personāls.

Pēc LM ziņotā, bērniem centrā netiek mērķtiecīgi plānotas aktivitātes sadzīves iemaņu apgūšanai, uzturēšanai atbilstoši bērnu individuālajām vajadzībām. Netiek plānota arī saturīga brīvā laika pavadīšana.

Vienlaikus LM secinājusi, ka pārbaudes laikā netika konstatēti fakti par tūlītēju apdraudējumu bērnu veselībai un dzīvībai. Līdz ar to ministrija uzskata par iespējamu turpināt pakalpojuma sniegšanu līdz 26.augustam, jo nepieciešams laika ziņā samērīgs pārejas periods, lai nodrošinātu bērnu interesēm atbilstošu pakalpojumu citā institūcijā vai ārpusģimenes aprūpē, kā arī izglītības jautājumu sakārtošanai centrā esošajiem bērniem.

Par pieņemto lēmumu tiks informētas Valsts bērnu tiesību inspekcija, novadu bāriņtiesas un sociālie dienesti. Tāpat ministrija sola sekot līdzi, kā pašvaldība turpmāk nodrošina bērnu aprūpi, vēršot pašvaldību uzmanību uz to, ka prioritāri ir jāveicina bērnu aprūpe ģimeniskā vidē, proti, pie aizbildņa vai audžuģimenē.

Jau ziņots, ka saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem LM ir apturējusi Salas novada Sēlpils pagastā esošā ģimenes atbalsta centra "Saulstari" (bijušā bērnunama "Līkumi") darbību.

Trešdien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē LM valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece pastāstīja, ka no augusta pakalpojumi šajā bērnu aprūpes iestādē vairs netikšot sniegti.

Uz pārmetumiem LM par situācijas šajā iestādē nepārzināšanu Muižniece atbildēja, ka šajā gadījumā būtu nepieciešama pašvaldības lielāka ieinteresētība saskatīt iestādē notiekošo. Muižniece sacīja, ka ministrija saistībā ar konstatētajiem pārkāpumiem vērsusies Salas novada pašvaldībā, kuras atbilde LM esot bijusi formāla un bez ieinteresētības.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)