Banner 980x90

Piena muzejs – izzini, kā tapis sviests un siers

Liepaja tourism information office /flickr.com
Liepaja tourism information office /flickr.com
Piens jau kopš seniem laikiem bijis pārticības, veselības un spēka simbols. Arī Latvijā piens tiek turēts godā, un ne velti piena produkti pie mums ir tik lielā cieņā, turklāt – mums ir arī pašiem savs piena muzejs. Vienīgajā Piena muzejā Latvijā, kas atrodas Piena muižas kompleksā, gan lieli, gan mazi var uzzināt to, kas tad ir piens, no kurienes tas rodas un kas ar to notiek, līdz tas nonāk uz galda.

Piensaimniecības muzeja aizsākumi

1985. gadā Sieksātē tika atklāts pirmais un vienīgais "PSRS Pienrūpniecības muzejs". Muzeja atklāšanā izskanēja pienam veltīta lietuviešu dzejnieku dzeja, tika dziedātas dziesmas, un uz svētkiem bija ieradušies daudzi Latvijas piena kombinātu vadītāji un piensaimniecības darbinieki.

Muzejā tika apkopota informācija par lielāko daļu Latvijas piensaimniecības uzņēmumu un savākti eksponāti, kas bija piena nozares attīstības liecinieki no Latvijas pienrūpniecības pirmsākumiem no 1861. gada līdz pat 1940. gadam. Tomēr 1991. gadā, sakarā ar muzeja īpašnieka finansiālajām problēmām, Pienrūpniecības muzeju slēdza.

Liepaja tourism information office /flickr.comLiepaja tourism information office /flickr.com

Piena muzejs ver durvis no jauna

Piena muzejs atrodas atjaunotajā Berghofas muižā, Skrundas novada Rudbāržu pagasta Sieksātē, un tas savas durvis no jauna vēris 2007. gadā. Eksponāti muzejam sagādāti no dažādām vietām – tos gan dāvinājuši dažādu piensaimniecības uzņēmumu pārstāvji, gan interesenti, un daļa atrasta vecu māju bēniņos. Muzeja izveides laikā liela daļa no muzeja eksponātiem tikuši restaurēti, un pavisam tajā apskatāmi apmēram 250 eksponāti.

Piena muzejs ir lieliska vieta, lai aizceļotu pagātnē un izprastu piena nozīmi cilvēka dzīvē arī senākos laikos. Tu redzēsi, kur vecmāmiņa kūla sviestu un tad ar zirgu veda uz tuvējo dzelzceļa staciju, lai to visu nogādātu pilsētā. Kopš tiem laikiem ir izdzertas piena upes, apēsti sviesta kalni un milzum daudz siera rituļu. Muzejā uzzināsi, kā tika gatavoti dažādi piena produkti, un kādas lietas bija nepieciešamas šajā procesā.

Liepaja tourism information office /flickr.comLiepaja tourism information office /flickr.com

Ko vēl muzejā apskatīt un darīt?

Piena muzejs piedāvā iepazīties ar piena rūpniecības vēsturi, rīkot piena produktu degustācijas, seminārus, tematiskas pēcpusdienas un atpūsties mājīgās jumta istabiņās, kā arī pirms došanās gulēt palasīt piena pasakas. Interesenti paši var izmēģināt roku govs slaukšanā, kult sviestu un degustēt sevis pagatavoto produktu. Muzejā kopumā aplūkojami 250 eksponāti, un viens no pašiem vērtīgākajiem ir britu karalienes dāvinājums Latvijas piena rūpniekiem par labāko eksporta sviestu 20. gadsimta 30. gados, kā arī to laiku sviesta kārbiņa.

2014. gadā uz muzeju no Itālijas atceļojusi Baltijā vienīgā runājošā govs Venta ar teliņu Druvi, kuru kopējais svars ir ap 480 kilogramiem; runājošā govs ir veidota no koka un ir roku darbs. Venta tev pastāstīs, kā rodas piens.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)