Banner 980x90

Premjers sola līdz marta sākumam nākt klajā ar veselības aprūpes finansēšanas modeļa piedāvājumu

Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Ilustratīvs foto/ Foto: Pilseta24.lv
Jaunais veselības aprūpes finansēšanas modeļa piedāvājums varētu tikt izstrādāts līdz marta sākumam, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" pastāstīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Pēc viņa teiktā, šajā modelī veselības apdrošināšana būs sasaistīta ar sociālajām iemaksām, taču kādā veidā tieši, to premjers nekonkretizēja. Vienlaikus viņš arī piebilda, ka saņemt veselības aprūpi joprojām būs tiesīgi visi Latvijas rezidenti, bet tai pašā laikā katra iedzīvotāja samaksāto sociālo iemaksu izlietojums kļūs izsekojamāks.

"Protams, ka labākais modelis, uz kuru ejam, ir konstants finansējums, [kas] saistīts ar sociālajām iemaksām, lai mēs vienlaicīgi nokļūtu arī pie katra cilvēka individuālajām iemaksām sociālajā nodrošinājumā un reizē ar to - arī veselības aprūpē," sacīja Kučinskis, piebilstot, ka pie tā šobrīd tiek strādāts un nebūs ilgi jāgaida, lai piedāvājumu varētu redzēt.

Vaicāts, kad tieši minētais piedāvājums varētu nākt gaismā, valdības vadītājs atbildēja, ka tas būs marta sākums. "Es domāju, ka līdz 1.aprīlim ir pārāk ilgs laiks. Piedāvājumam vajadzētu būt ātrāk," izteicās Kučinskis.

Kā ziņots, meklējot risinājumus, kā novērst potenciālos mīnusus sociālajā budžetā, tiek domāts par veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas sasaisti ar nodokļu nomaksu un minimālo sociālo iemaksu ieviešanu, iepriekš informēja labklājības ministrs Jānis Reirs (V).

Reirs atkārtoti uzsvēra, ka Latvijā ir 300 000 strādājošo bez pietiekama sociālā nodrošinājuma, turklāt 2019.gadā Latvijai draud negatīva bilance sociālajā budžetā, tāpēc valdība pašlaik meklē problēmu risinājumus. Problēmu bija iecerēts risināt ar minimālo sociālo iemaksu ieviešanas no šī gada, taču uzņēmēju spiediena rezultātā no šīs idejas atteicās.

Politiķis pastāstīja, ka pašlaik esot iezīmējušies divi galvenie iespējamie risinājumi, taču esot iespējams, ka parādās vēl kādi citi. Viens no tiem ir jau visai senā ideja, kas paredz valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu piesaistīt sociālā nodokļa nomaksai. Par šo ideju koalīcijas partneri gan jau reiz nebija spējuši vienoties, un Reiram arī pašlaik esot grūti spriest par politisko atbalstu.

Otrs variants esot atgriezties pie idejas par obligātām minimālajām sociālajām iemaksām, taču ieviešot tās pakāpeniskāk nekā bija plānots iepriekš.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)