Banner 980x90

"HIV testēšanas nedēļā" testu veikuši 702 cilvēki, no kuriem astoņiem HIV testa rezultāts bijis pozitīvs

Foto: Ieva Čīka/ LETA
Foto: Ieva Čīka/ LETA

Ziņai pievienota 3.rindkopa

"HIV testēšanas nedēļā", kas 25 Latvijas vietās norisinājās no 20.novembra līdz 27.novembrim, anonīmu bezmaksas HIV eksprestestu veica 702 cilvēki, kas ir par aptuveni 100 personām vairāk nekā pagājušajā gadā, informēja Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) speciāliste Solvita Kļaviņa-Makrecka.

No 702 personām, kas veica HIV eksprestestu, astoņos gadījumos konstatēta HIV pozitīva diagnoze.

Savukārt C hepatīta eksprestestu veikušas 714 personas, no kurām 36 cilvēkiem tests izrādījies pozitīvs.

"HIV testēšanas nedēļa" norisinājās informatīvās kampaņas "HIV nešķiro - tas attiecas arī uz Tevi!" laikā, kas šodien noslēdzās ar konkursa "Ar zināšanām pret HIV!" uzvarētāju noskaidrošanu.

Konkursa "Ar zināšanām pret HIV!" finālā iekļuva četru augstskolu studentes ar savām idejām. Konkursa žūrijas vērtējumā pirmo vietu ieguva Rīgas Stradiņa universitātes studentes Ilona Rupā un Elita Važeņina, bet otro vietu ieguva Rēzeknes Augstskolas studente Rita Prikule. Visi konkursa finālisti saņēma rekomendācijas no SPKC par ieguldījumu Latvijas veselības veicināšanā, diplomus un arī veselības grozus.

Apvienības "HIV.LV" vadītājs Aleksandrs Molokovskis atzina, ka ir dusmīgs uz cilvēkiem par viņu bezatbildību, jo viņam ir zināmi cilvēki, kuri pagājušajā gadā bija vēl veseli, bet šogad testa rezultāti parāda, ka viņi ir HIV pozitīvi. "Labi zinot, kā HIV iegūstams, šie cilvēki nav darījuši visu, lai sevi pasargātu. Mans sapnis par Latviju ir, lai abi partneri, sākot partnerattiecības, aizietu uztaisīt HIV testu. Tas neprasa daudz - tikai vienu asins pilīti un aptuveni 30 minūtes laika," sacīja Molokovskis.

Viņš cer, ka informatīvā kampaņa "HIV nešķiro - tas attiecas arī uz Tevi!" nav pēdējā kampaņa, kas tiek rīkota Latvijā. Tāpat Molokovskis aicina radošos cilvēkus aktīvāk iesaistīties sabiedrības informēšanā par HIV, piemēram, izstrādājot interaktīvu spēli, ar kuras palīdzību cilvēki uzzinātu, kā izvairīties un kā pasargāt sevi no inficēšanās ar HIV.

Savukārt Veselības ministrijas Sabiedrības veselības departamenta Vides veselības nodaļas vadītāja Jana Feldmane klāstīja, ka nākamā gada budžets iezīmē nozīmīgu pavērsienu HIV ierobežošanā un ārstēšanā, jo HIV ārstēšanai ir panākts papildu finansējums. "Tomēr, lai arī cik liels finansējums tiktu piešķirts, bez sabiedrības atbalsta un izpratnes rezultātu HIV apkarošanā un ierobežošanā nebūs," pauda Feldmane.

Viņa skaidroja, ka HIV infekcija nav tikai problēma pašiem inficētajiem, bet šī infekcija var skart ikvienu. HIV profilaksē ikviens var dot savu artavu - vispirms jau ar sapratni un bez nosodījuma izturoties pret HIV inficētajiem, jo ikviens var nonākt saskarē ar šo infekciju visneiedomātākajās dzīves situācijās, otrkārt, rūpējoties par savu un savu tuvinieku veselību un, treškārt, ar cieņu un atbildību izturoties pret apkārtējiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)