Banner 980x90

Remigrācijas projekts palīdzējis Latvijā atgriezties jau 20 ģimenēm; plāno atgriezties - vēl 31

Rīga, 25.jūn., LETA. Trīs mēnešu laikā kopš Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) reģionālo remigrācijas koordinatoru tīkla izveides, Latvijā atgriezušās jau 20 ģimenes, aģentūru LETA informē ministrijas pārstāvis Kaspars Rūklis.

Kopumā šajā laikā pie koordinatoriem ar pieprasījumu pēc informācijas esot vērsušies jau 964 cilvēki. Plašāka saziņa notikusi ar 439 personām, kuras ir izrādījušas interesi par konkrētiem ar atgriešanos saistītiem jautājumiem. Vislielākā interese ir par atgriešanos Latgalē.

Pēc Rūkļa paustā, no visiem, kas izmantojuši koordinatoru konsultācijas, Latvijā atgriezušās 20 ģimenes jeb 45 personas. Savukārt 31 ģimene (88 personas) pēc konsultācijas ar koordinatoriem norādījusi, ka pie labvēlīgiem apstākļiem plānotu atgriezties Latvijā.

Kā norāda Latgales reģionālā remigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska, visas ģimenes, kas ir atgriezušās, savu nākotni saista ar Latviju. "Atgriešanās iemesli ir dažādi, bet visiem remigrantiem kopīgs ir viens - spēcīga vēlme dzīvot savā dzimtajā zemē un ieguldīt savu darbu, pieredzi un zināšanas Latvijā," pauž Leščinska.

Kā ziņots, martā VARAM uzsāka latviešu remigrācijas atbalsta pilotprojektu, izveidojot piecu reģionālo remigrācijas koordinatoru tīklu, kuru uzdevums ir veicināt izbraukušo latviešu atgriešanos mājās.

Ciešā sadarbībā ar pašvaldībām koordinatori piedāvā potenciālajiem remigrantiem praktiskus ieteikumus risinājumiem dažādos jautājumos. Koordinatori var palīdzēt atrast atbildes uz jautājumiem par pašvaldību pakalpojumiem, piemēram, par bērnudārzu un skolu pieejamību remigrantu bērniem, par dzīves vietu, tālākizglītību, uzņēmējdarbības un darba iespējām un pieejamajiem pakalpojumiem Latvijas pašvaldībās.

Saziņas gaitā tiek apzināti reemigrantiem aktuāli jautājumi, turklāt individuālās konsultācijas dod cilvēkam iespēju, izvērtēt tās priekšrocības, kas ir pieejamas Latvijā.

Koordinatoru darbība un sniegtie pakalpojumi balstīti Mihaila Hazana 2016.gada pētījuma "Atgriešanās Latvijā: remigrantu aptaujas rezultāti" rezultātos, kur viena no svarīgākajām vajadzībām, kas palīdzētu atgriezties Latvijā, ir minēta atbalsta personas nepieciešamība, lai risinātu ar atgriešanos Latvijā saistītus jautājumus.

Paredzēts, ka remigrācijas pilotprojekts noslēgsies 2018.gada 31.decembrī.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)