Banner 980x90

Septembra beigās Nacionālajā bibliotēkā diskutēs par Sēlijas nākotnes perspektīvām

Rīga, 10.sept., LETA. Aktualizējot jautājumu par Sēlijas kā atsevišķa reģiona pastāvēšanu, 28.septembrī Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiks pasākums "Sēlijai būt!", aģentūra LETA uzzināja Ilūkstes novada pašvaldībā.

Pasākuma atklāšana paredzēta plkst.1, bet no plkst.12 - sarunas, kuras vadīs Jānis Pleps. Par reģionu attīstībai būtiskiem jautājumiem diskutēs Kaspars Ādams, Laura Dimitrijeva, Raita Karnīte, Rūta Muktupāvela, Alberts Sarkanis, Zbigņevs Stankevičs, Ineta Timšāne, Jānis Turlajs, Juris Vectirāns un Ineta Zībārte. Sarunu tēmas būs "Sēļu saknes un identitāte", "Jauni uzņēmēji savā novadā", "Sēlijas nākotnes perspektīvas". Sarunu ciklu noslēgs Dainis Īvāns, iepazīstinot ar savu redzējumu par darāmajiem darbiem Sēlijas nākotnei.

Iepazīt Sēliju būs iespēja arī caur kultūras programmu. Visas dienas garumā skanēs sēļu valoda un dziesmas, darbosies mājražotāju un amatnieku tirdziņš. Pasākumā piedalīsies arī Ieva Akuratere, Elīna Šimkus, Armands Siliņš, Jēkabs Reinis. 

Ieraudzīt vairāk būs iespēja, dodoties virtuālajā ceļojumā pa Sēliju un apmeklējot LNB oranžērijā izvietoto izstādi. 

Sajust Sēliju aicināti arī mazākie bibliotēkas apmeklētāji un viņu vecāki, jo no plkst.13 LNB Bērnu literatūras centrā kā "Ģimeņu sestdienas" pasākums būs piedāvāta īpaša programma bērniem. 

Savukārt no plkst.16.15 savās pārdomās par Sēlijā piedzīvoto un sajusto dalīsies mūziķis Kārlis Kazāks, kurš vairākkārt ir ceļojis pa Sēliju un iepazinis sēlisko izloksni, un režisors Sandijs Semjonovs, kurš šovasar sācis uzņemt dokumentālo filmu "Nezināmā Sēlija".

Sēļi ir viena no baltu tautām, kas atstājusi paliekošas pēdas latviešu izveidē. Sēlija ir viena no Latvijas kultūrvēsturiskajām teritorijām, kaut gan apvidus ar šādu nosaukumu nav atrodams Latvijas kartē, jo ap 13.-14.gadsimtu Sēlijas vārds uz daudziem gadsimtiem izgaisa no vēstures, un tikai 20.gadsimta 80.gados "Sēlija" latviešu valodā ienāca gandrīz kā jaunvārds, pauda pasākuma rīkotāji.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)