Banner 980x90

Sieviešu veselības izplatītākās mobilās aplikācijas

Ja aizvadītā gada vidū mobilo lietotņu jeb aplikāciju izstrādātāju piedāvājumā ginekoloģijas veselības novērošanas aplikācijas veidoja aptuveni 15% no visām pieejamām aplikācijām, šogad šādu aplikāciju piedāvājums ir krietni pieaudzis, radot lielu izvēles iespēju ikvienai sievietei. Minēto aplikāciju galvenais uzdevums ir atvieglot sieviešu dzīvi, ļaut labāk saprast savu ķermeni un sekot līdzi iespējamām veselības izmaiņām. Apskatām Latvijā un pasaulē populārākās ginekoloģijas veselības aplikācijas kopā ar ginekoloģi Dr. Ievu Mālnieci.

Ginekoloģijas veselības mobilās aplikācijas, kas izveidotas menstruālo ciklu novērošanai, jau kādu laiku nav nekas jauns. Ginekologi savām pacientēm iesaka izmēģināt dažādas aplikācijas un pašām pārliecināties, kura būtu vispiemērotākā. Vislielākā izvēle, protams, ir angļu valodā pieejamās aplikācijas. Ja pēdējā laikā nav bijusi iespēja apmeklēt savu ginekologu un saņemt ieteikumus par pieejamām aplikācijām, kopā ar Dr. Vasaraudzes privātklīnikas ginekoloģi Dr. Ievu Mālnieci apskatām populārākās aplikācijas pasaulē un Latvijā.

Ņemot vērā, ka patreiz vēl nav izstrādāta menstruālā cikla novērošanas aplikācija latviešu valodā, meklējot piemērotāko aplikāciju, interneta meklētājā jāraksta angliskais vārdu salikums period tracker vai woman cycle tracker, kas apzīmē menstruāciju laika novērošanu. Visu aplikāciju pamatā ir gandrīz identiska lietošanas shēma – ierakstoties aplikācijā jāatzīmē menstruālā cikla sākumu un beigas, tādejādi ļaujot aplikācijai aprēķināt kad gaidāms nākamais cikls, kā arī norādīt ovulācijas laiku, kad visdrīzāk iespējams palikt stāvoklī.

"Lai cik arī interesanti tas skanētu, viedtālruņu parādīšanās ir atvieglojusi menstruālo ciklu novērošanu. Ir daudz pozitīvu nianšu - sievietes vairāk pievērš uzmanību menstruāciju raksturam, ilgumam, intensitātei - tas atvieglo ārsta darbu analizējot katru situāciju. Tas skaidrojams ar to, ka šādas aplikācijas sniedz iespēju daudzpusīgāk izvērtēt menstruāciju raksturu, atšķirībā no plānotāja, kurā atzīmē tikai pirmo un pēdējo menstruāciju dienu," stāsta Dr. Mālniece.

Viena no populārākajām šādām aplikācijām angļu valodā ir tieši ar tādu pašu nosaukumu - Period tracker, taču ir vēl citas, ne sliktākas aplikācijas. Piemēram, Clue, kas radīta sievietēm, kuras vēlās savā telefonā redzēt elegantu un izsmalcinātu aplikāciju pasteļtoņu krāsās bez puķītēm, rozā līnijām un citiem meitenīgiem dizaina elementiem. Šīs aplikācijas labums ir tās nosaukumā, kas ir diskrēts, salīdzinājumā ar citu aplikāciju nosaukumiem (Period tracker, iPeriod, Monthly Cycles un līdzīgi). Savukārt aplikācija Glow ir īpaši piemērota sievietēm, kas tuvākā laikā plāno palikt stāvoklī. Aplikācijas izstrādātāji min, ka 2014.gadā vien tā ir palīdzējusi 20 000 tās lietotājām palikt stāvoklī dabiskā veidā. Glow atšķiras no citām aplikācijām ar to, ka papildu ierastajai informācijai par menstruāciju periodiem, tā ļauj ievadīt ikdienas informāciju par sievietes pašsajūtu, ķermeņu temperatūru, alkohola un cigarešu patēriņu, stresa līmeni un citiem apstākļiem, tādejādi aprēķinot piemērotāko laiku bērna ieņemšanai. Kā arī, sniedz padomus par pašsajūtas uzlabošanu. Piemēram, ja konstatēts pazemināts svars, aplikācija atgādina un iesaka veselīgu un barojošu brokastu receptes.

ASV īpaši populāra ir Ovia Fertility mobilā aplikācija, kas ir izstrādāta Hārvardas universitātē un piedāvā zinātnisku pieeju sievietes veselības novērošanai. Tā ir mazliet sarežģītāka aplikācija ar liela apjoma grafikiem un tabulām, kas sniedz iespēju padziļināti sekot līdzi savai veselībai. Lietotājas var ievadīt detaļas par ikdienas maltītēm, ūdens daudzuma patēriņu dienā, fiziskām aktivitātēm un pat asinsspiediena datus.

Latvijā populārākās aplikācijas ir iepriekš minētā Period tracker un Women Log. Dr. Mālniece min, ka visbiežāk savām pacientēm iesaka Period tracker tieši tās vienkāršās un saprotamās lietošanas un informatīvā rakstura dēļ. Daktere arī min, ka tā ir īpaši populāra jaunu sieviešu vidū. Savukārt, Woman Log darbojas ļoti līdzīgi kā Period tracker, taču tā noderēs, lai sekotu līdzi arī svara izmaiņām un garastāvokļa svārstībām. Sīkums, taču patīkami, ka šai aplikācijai ir iespējams nomainīt ādiņas – tās var pieskaņot savai gaumei un noskaņojumam.

Dr. Mālniece stāsta, ka mobilo tālruņu sieviešu veselības aplikācijas ir ļoti dažādas, kā arī ir zinātniski pētījumi, ka sievietes, kas lietojušas mobilās aplikācijas dzemdību termiņa aprēķināšanai, to ir aprēķinājušas precīzāk, nekā cenšoties to noskaidrot ar citām metodēm. "Liela daļa no tām vērsta vairāk uz ģimenes plānošanu - daži izstrādātāji skaidro, ka tās palīdz plānot bērna dzimumu, t.i. kurās dienās jāplāno intīmā tuvība ar partneri, lai mēģinātu kontrolēt bērniņa dzimumu. Šādas aplikācijas nav zinātniski pamatotas un nosacīti veicināmas no tradicionālās medicīnas puses, lai gan ir mēģināts skaidrot un pārstāvēt dažādas teorijas dzimuma plānošanā. Bērniņa dzimumu ietekmē virkne zināmu un tik pat daudz vēl neizzinātu faktoru."

Dr. Vasaraudzes klīnikas ginekologu komanda atgādina par regulāru ginekologa apmeklējumu un uzmanības pievēršanu savam menstruālajam ciklam ikdienā – ja arī nav iespējas konsultēties ar savu ginekologu, šie aplikāciju ieteikumi palīdzēs sekot līdzi savai veselībai patstāvīgi.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)