Banner 980x90

Speciālisti riska grupas pacientiem iesaka vakcinēties pret gripu

Foto: Evija Trifanova/ LETA
Foto: Evija Trifanova/ LETA

Lai saslimstība ar gripu būtu pēc iespējas mazāka, cilvēkiem ieteicams vakcinēties pret šo slimību, bet īpaši ieteicama pretgripas vakcīna ir riska grupas pārstāvjiem, tā piektdien diskusijā atzina eksperti.

Riska grupā ietilpst personas, kurām ir cieša saskare ar augsta riska grupas slimniekiem, grūtnieces vai sievietes, kas plāno grūtniecību gripas sezonas laikā. Tāpat vakcīna ieteicama gados veciem cilvēkiem un bērniem.

Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs skaidroja, ka pēc intensitātes biežāk slimo bērni līdz četru gadu vecumam, bet vēl smagāk gripu pārslimo veci cilvēki.

Veselības ministrijas (VM) galvenā speciāliste infektoloģe Ludmila Vīksna klāstīja, ka lielākā daļa ar gripu inficēto pacientu slimo vieglā formā. Taču gripas vīrusam ir spēja un tendence bojāt sīkos asinsvadus, tādēļ akūtā gripas gadījumā novērojama arī cilvēku nāve. Lielākajā daļā nāves gadījumu, kas bijuši gripas akūtos gadījumos, cilvēki nav bijuši vakcinēti pret gripu, kā arī laikus nav saņēmuši medikamentus.

"Jo vairāk cilvēku vakcinēsies pret gripu, jo drošāk būs tiem, kas nav vakcinējušies," sacīja Vīksna.

Perevoščikovs piebilda, ka gripas vīruss novājina cilvēka imūnsistēmu un vēl mēnesi pēc slimošanas cilvēka organisms ir uzņēmīgs pret dažādām slimībām.

Parasti gripas epidēmija sākas janvāra beigās un trīs līdz četras nedēļas ir novērojams tās pacēlums, bet tad pēc aptuveni septiņām nedēļām ir vērojams gripas epidēmijas kritums. Pagājušajā gadā gripai bija vidēja intensitāte, bet vēl gadu iepriekš - viegla, informēja Perevoščikovs.

Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Infekciju uzraudzības dienesta vadītājs Uga Dumpis akcentēja, ka šogad slimnīca īpaši pievērsusies gripas profilakses pasākumu jautājumiem, lai izskaustu to, ka pacienti, kuri dodas uz slimnīcu, ar gripu inficē slimnīcā jau esošu pacientus.

Gadījumos, kad slimnīcā jau ārstējas ļoti smagi infarkta vai insulta pacienti, saslimšana ar gripu viņu veselības stāvokli vēl vairāk pasliktina. Kā profilakses pasākums notiek slimnīcas darbinieku vakcinēšana pret gripu, kā arī cilvēkiem, kuriem gripas laikā slimnīcā paredzētas plānveida operācijas, tiek rekomendēts vakcinēties pret gripu, tādā veidā pasargājot ne tikai sevi, bet arī apkārtējos, vēstīja Dumpis.

Savukārt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas bērnu infektoloģe, vakcinācijas speciāliste Dace Zavadska minēja, ka sieviete, kura grūtniecības laikā vakcinējusies pret gripu, pēc bērna piedzimšanas, barojot bērnu ar mātes pienu, nodrošina to, ka bērniņš vismaz pirmos sešus mēnešus ir aizsargāts pret gripu. Aizsardzību bērns saņem ne tikai no mātes piena, bet jau grūtniecības beigās, jo no 28. līdz 34.grūniecības nedēļai antivielas no mātes caur placentu nonāk līdz bērnam.

Šogad kopš gripas sezonas sākuma Latvijā gripas aktivitāte bijusi zema, līdz šim reģistrēti trīs hospitalizēti gripas slimnieki. Tāpat kā citus gadus šajā laikā, izplatās arī citas akūtas augšējo elpceļu infekcijas (AAEI), bet iedzīvotāju vēršanās pie ārsta AAEI gadījumos ir līdzīga iepriekšējās sezonas rādītājiem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)