Banner 980x90

Teikmanis: Nav pamata panikai par Trampa izteikumiem attiecībā uz NATO un Baltijas valstīm

Andris Teikmanis/ Foto: Edijs Pālens/ LETA
Andris Teikmanis/ Foto: Edijs Pālens/ LETA
Latvija un citas Baltijas valstis vienmēr ir pildījušas savas saistības pret NATO, tāpēc nav nekāda pamata panikai par ASV prezidenta amata kandidāta Donalda Trampa izteikumiem par iespējamo ASV iesaistīšanos Baltijas valstu aizsardzībā, pirmdienas, 25.jūlija, rītā LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja jaunais Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis.

"Jāņem vērā, ka tā ir priekšvēlēšanu retorika. Pirms vēlēšanām ir jāieklausās katra politiķa vārdos, tomēr jāņem vērā, ka retorika mainās pēc kandidāta ievēlēšanas amatā," sacīja Teikmanis.

Viņš arī uzsvēra, ka uz jautājumu par ASV iesaistīšanos Baltijas valstu aizsardzībā Trampa atbilde bija "jā", ja Baltijas valstis izpilda savas saistības pret NATO. Teikmanis norādīja, ka šīs saistības tiek pildītas un jau 2018.gadā izdevumi aizsardzībai sasniegs 2% no iekšzemes kopprodukta.

"NATO līguma 5.panta saistības neviens nekad nav apšaubījis un šis pants ir viens no galvenajiem NATO pastāvēšanas garantiem. Šaubas var būt katram, bet svarīga ir rīcība. NATO Velsas samits un tam sekojušais Varšavas samits stingri apliecināja, ka ASV un NATO ir un būs Eiropas drošības garants," sacīja Teikmanis.

Jaunais Latvijas vēstnieks ASV piebilda, ka ASV ir labi sabalansēts varas trīsstūris - izpildvara jeb prezidents, likumdevēja vara jeb Kongress un tiesu vara. "Šis trīsstūris ir labā līdzsvarā un daudzus nozīmīgus jautājumus izšķir tieši Kongress," skaidroja Teikmanis, piebilstot, ka ASV prezidentam ir jārēķinās ar Kongresa vairākumu.

LETA jau ziņoja, ka Tramps pirms dažām dienām pārsteidza ar paziņojumu, ka gadījumā, ja viņš uzvarēs 8.novembrī paredzētajās prezidenta vēlēšanās, Savienotās Valstis varētu neaizstāvēt tās NATO dalībvalstis, kuras nav izpildījušas savas saistības. Intervijā laikrakstam "The New York Times" uz jautājumu, vai ASV sniegs palīdzību Baltijas valstīm Krievijas uzbrukuma gadījumā, Tramps atbildēja, ka tas būs atkarīgs no tā, vai šīs valstis "ir izpildījušas savas saistības pret mums". Viņš gan tūlīt piebilda: "Ja tās pilda savas saistības, tad atbilde ir - jā."

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)