Banner 980x90

Viesītes muzejam izgatavots 20.gadsimta 30.gadu dzelzceļnieka tērps

Rīga, 23.janv., LETA. Viesītes muzeja "Sēlija" nodaļa "Mazā bānīša parks" papildināta ar jaunu eksponātu - 20.gadsimta 30.gadu šaursliežu dzelzceļa darbinieka formas tērpu, aģentūru LETA informēja muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciālists Jānis Dzimtais.

Jaunais eksponāts tapis, īstenojot Zemgales kultūras programmas projektu "Viesītes šaursliežu dzelzceļa depo kā unikāla Zemgales industriālā kultūras mantojuma popularizēšana un pieejamības uzlabošana". Projekta kopējās izmaksas sasniedza 1700 eiro.

Īstenojot ieceri, izgatavota pilna šaursliežu dzelzceļa darbinieka forma. Tā sastāv no biksēm, svārkiem, mēteļa un cepures. Svārkiem un mētelim izšūtas atloku zīmes, kas norāda uz piederību dzelzceļam. Mēteļa un svārku pogas rotā Latvijas mazais ģerbonis. Pie cepures piestiprināta dzeltena metāla kokarde - ozollapu vainagā ietverts mazā valsts ģerboņa attēls. Cepures priekšā ir nags, virs kura melna siksniņa, kas galos piestiprināta ar divām pogām.

Šūšanas darbus veica uzņēmums "Astaro", kam ir liela pieredze dažādu oficiālo formu darināšanā. Projekta gaitā apzināti materiāli un fotogrāfijas muzeja "Sēlija", Ventspils muzeja un Latvijas Dzelzceļa vēstures muzeja krājumā. Dzimtais uzsvēra, ka lielu atbalstu sniedza Jelgavas, Ventspils un Rīgas muzeja kolēģi, kuri jau iepriekš izgatavojuši dažādu dzelzceļa darbinieku formas tērpus un dalījās savā pieredzē.

30.gadu forma papildinās ekspozīcijā jau apskatāmo padomju laika dzelzceļa darbinieka formu. Nākotnē plānots izgatavot arī šaursliežu dzelzceļa pavadones tērpu, tādējādi parādot gan sieviešu, gan vīriešu dzelzceļa formas tērpus.

Līdz ar jauno tūrisma sezonu dzelzceļa formas tērps būs apskatāms Mazā bānīša parkā esošajā vagonu depo ēkā. Bānīša parks atrodas bijušajā dzelzceļa depo teritorijā, tas iepazīstina ar Sēlijas šaursliežu dzelzceļa vēsturi. Šaursliežu dzelzceļš ciematā darbojās no 1916. līdz 1972.gadam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)