Banner 980x90

VP: Šogad traktortehnikas zādzību skaits samazinājies vairāk nekā uz pusi

Rīga, 19.sept., LETA. Šogad līdz šim Latvijā ir nozagti desmit traktori, kas ir vairāk nekā uz pusi mazāk nekā pērn, trešdien Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padomes (LOSP) pārstāvju ikmēneša sapulcē sacīja Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes Noziegumu pret īpašumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Māris Priednieks.

Viņš teica, ka traktortehnikas zādzību skaits šogad ir samazinājies vairāk nekā uz pusi - līdz šim nozagti desmit traktori salīdzinājumā ar 24 pērn, kas skaidrojams ar lauksaimnieku rūpēm par savu īpašumu un VP darbu. Vienlaikus ir palielinājies traktortehnikas globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) iekārtu, kas nepieciešamas spēkrata navigācijai uz lauka, zādzību skaits. Šogad pirmajos astoņos mēnešos ir konstatēti 16 GPS iekārtu zādzību gadījumi. Tostarp Zemgalē reģistrēti 11 zādzību gadījumi, Kurzemē - trīs, Latgalē - divi, bet Vidzemē - neviens.

Pēc Priednieka teiktā, traktortehnikas GPS iekārtas ir dārgas - vienas šādas iekārtas cena pārsniedz 15 000 eiro, kas līdzvērtīga vērtība jaunas automašīnas cenai.

Pēc VP pārstāvja teiktā, lai novērstu traktortehnikas GPS iekārtu zādzības, VP sadarbojas ar Lietuvas policiju, jo arī kaimiņvalstī konstatēts šādu iekārtu zādzību uzplaiksnījums. Policijas darbs esot nesis rezultātus, jo viens noziedzīgs grupējums šogad aizturēts Somijā, bet vēl viens, kurš darbojies Lietuvā un Latvijā, septembrī aizturēts Lietuvā.

Ņemot vērā GPS iekārtu zādzību pieaugumu, policija aicina lauksaimniekus GPS antenas un vadības blokus noņemt un uzglabāt slēgtā teritorijā, vai nostiprināt citur brīžos, kad tās neizmanto. Tāpat vēlams aprīkot GPS iekārtas ar mūsdienīgu signalizāciju un iekārtām, kas tās ļauj sameklēt. Vēlams arī uzraudzīt savas saimniecības teritoriju un fiksēt aizdomīgas personas vai automašīnas, ja tādas ierodas saimniecībā.

Tāpat Priednieks aicināja neatstāt, traktorus, kas aprīkoti ar GPS iekārtām, bez uzraudzības uz lauka vai vietās, kur saimnieks tos nepieskata.

Jau ziņots, ka pagājušajā gadā astoņos mēnešos fiksēta tikai viena GPS iekārtas zādzība no traktortehnikas.

LOSP apvieno lauksaimniecības nozaru un daudznozaru valsts līmeņa nevalstiskās organizācijas un kopumā pārstāv vairāk kā 14 200 ražojošo lauksaimnieku. LOSP iesaistās Latvijas lauksaimniecības un lauku attīstības politikas veidošanā un īstenošanā sadarbībā ar valsts likumdevējiem, valsts pārvaldes institūcijām, Zemkopības ministriju un citiem sociālajiem sadarbības partneriem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)