Banner 980x90

Ilze Jurkāne atklāj saldā Jāņu siera recepti un izzina siera siešanas tradīcijas Zemgalē

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Latvijas gardāko stāstu stāstniece un "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne ir sākusi ceļojumu pa Latvijas novadiem, lai izzinātu katra reģiona īpašo Jāņu siera recepti, reģionālās siera siešanas īpatnības un trikus. Viena no pirmajām pieturvietām ir uzņēmums Jaunpils Pienotava, kur, atklājot zemgaliešu tradīcijas, Ilze noskaidro ne tikai tradicionālā ķimeņu siera recepti, bet kopā ar siera meistari sien saldo Jāņu sieru ar rozīnēm.

Lai aktualizētu latviskās tradīcijas, ar savu siera recepti un stāstu dalīties aicināts ikviens zemgalietis, līdz 30.maijam aizpildot anketu mājas lapā "Gardezi.lv". P

ar Zemgales tradicionālajiem ēdieniem jau izsenis tiek dēvēta karaša un miežu putraimu skābputra. Lai noskaidrotu, kādas ir zemgaliešu siera siešanas tradīcijās, ekspedīcijā uz tradīcijām bagāto Jaunpils pienotavu, kas Jaunpils novadā darbojas jau vairāk nekā 100 gadu, devās "Rimi" gardēde Ilze Jurkāne.

Kopā ar Jaunpils Pienotavas valdes priekšsēdētāju Viesturu Krilovu Ilze devās izzinošā ekskursijā pa pienotavu, kur atklāja uzņēmuma tradicionālā ķimeņu siera recepti, lai pēcāk kopā ar siera meistari un uzņēmuma ražošanas vadītāju Baibu Grāvīti jau sietu pati savu Jāņu sieru. Daloties zemgaliešu siera siešanas tradīcijās, Baiba stāsta: "Šajā pusē Jāņu siers ir iecienīts ar ķimenēm, ķiplociņu, sēkliņām vai kaltētām dillēm. Taču šoreiz mēģināsim pakaitināt savas garšas kārpiņas un kopā ar Ilzi pagatavot kaut ko netradicionālu, proti, saldo sieru ar cukuru un rozīnēm, kas būs teicams deserts Līgo svētku galdam. Rozīnes droši var aizstāt arī ar svaigām piparmētrām, citronu, kaltētām dzērvenēm, sukādēm vai vaniļas cukuru. Lai sieru iegūtu mīkstāku un mutē kūstošāku, tam pievienosim mazliet vairāk sviesta un saldā krējuma. Savukārt lai būtu košāka krāsa, pievienosim vairāk olu – tas ir knifs, ko izmantoja arī mūsu senči, gatavojot sieru no mājas vistu dētām olām, kam ir izteikts dzeltenums. Vairāk olas klāt lika, lai siers kļūtu izskatīgāks un būtu tuvāks saulītes krāsai".

Sastāvdaļas:
* pieci litri piena 
* 1kg biezpiena
* 3 – 4 sakultas olas
* 100 grami sviesta
* 100 grami saldā krējuma
* Cukurs un rozīnes (pēc garšas)

Pagatavošana: Pienu katlā karsē kopā ar biezpienu, līdz biezpiens savilcies masā un atdalījušās sūkalas. Sūkalas nokāš, un masu liek katlā. Karsē uz lēnas uguns un pakāpeniski klāt pievieno olas, sviestu, saldo krējumu, cukuru un rozīnes. Kad masa kļuvusi viendabīga un vijīga, to ievieto traukā un atdzesē.

Viesošanās Latvijas reģionos ir daļa no "Rimi" organizētā konkursa Jāņu siera mantojums, kurā ikviens Latvijas Jāņu siera cienītājs un sējējs ir aicināts dalīties ar savu recepti un stāstu, lai aktualizētu latviskās tradīcijas Jāņu svinēšanā un līdz Līgo svētkiem atklātu mūsu labākos un drosmīgākos meistarus. Pieteikt savas siera receptes var ikviens interesents līdz 30.maijam, aizpildot anketu mājas lapā Gardezi.lv. Līdz ar recepti konkursa dalībnieki aicināti izstāstīt arī savu siera stāstu – kur un kad recepte radīta, ar ko tā ir īpaša, ar ko kopā īstenojama vai arī dalīties jebkurā citā informācijā, kas ļaus atklāt siera unikalitāti. Gardākās siera receptes saņems īpašās Jāņu dāvanas un iespēju piedalīties siera siešanas meistarklasē, kā arī interesantākās receptes tiks iekļautas "Rimi" recepšu klāstā un būs pieejamas "Rimi" veikalos visā Latvijā, lai vēl šajos Jāņos gardāko sieru galdā varētu celt katrs līgotājs.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)