Banner 980x90

Apvienojot Jēkabpils Agrobiznesa koledžu un Barkavas Profesionālo vidusskolu, izveidos Jēkabpils koledžu

Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Ilustratīvs foto/ Foto: Pixabay
Valdība otrdien, 12.jūlijā, atbalstīja Jēkabpils Agrobiznesa koledžas un Barkavas Profesionālās vidusskolas apvienošanu, izveidojot Jēkabpils koledžu.

Jēkabpils Agrobiznesa koledža un Barkavas Profesionālā vidusskola tiks reorganizētas 1.novembrī.

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) saskaņā ar Profesionālās izglītības iestāžu tīkla optimizācijas pamatnostādnēm 2010.-2015.gadam ir nodrošinājusi profesionālās izglītības sistēmas strukturālo reformu īstenošanu, optimizējot profesionālās izglītības iestāžu skaitu un izvietojumu reģionos, kā arī ir veikusi to diferenciāciju, izveidojot mūsdienu prasībām atbilstošu profesionālās izglītības materiāli tehnisko nodrošinājumu.

Saskaņā ar minētajām pamatnostādnēm Barkavas Profesionālo vidusskolu bija plānots nodot Madonas novada pašvaldībai, pamatojoties uz brīvprātības principu. Madonas novada pašvaldība bija gatava pārņemt vidusskolu, taču, izvirzot vairākus nosacījumus, tostarp par ilgtermiņā nodrošinātu pilnu finansējumu. Tomēr, kā norādīts rīkojuma projekta anotācijā, noteiktais finansēšanas nosacījums neatbilda tiesību aktos noteiktajam regulējumam par pašvaldības izglītības iestāžu finansēšanu, līdz ar to IZM pamatnostādņu īstenošanas laikā nevarēja nodot Barkavas Profesionālo vidusskolu pašvaldības padotībā.

Ņemot vērā nelielo izglītojamos skaitu (257 izglītojamie) Barkavas Profesionālajā vidusskolā un demogrāfiskās tendences, tās pastāvēšana nākotnē ir apdraudēta, jo finansējums, kas tiek piešķirts atbilstoši izglītojamo skaitam, būs nepietiekams izglītības iestādes darbības un augstas izglītības kvalitātes nodrošināšanai.

Savukārt Jēkabpils Agrobiznesa koledža ir maza reģionāla augstākās izglītības iestāde ar nelielu studējošo skaitu (173 studenti) 1.līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmās un nelielu izglītojamo skaitu (277 izglītojamie) profesionālās vidējās izglītības programmās. Jēkabpils Agrobiznesa koledžas tālākā attīstība nav iespējama bez reģiona vajadzībām atbilstošu 1.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmu piedāvājuma paplašināšanas.

Apvienojot abas iestādes, tiks izveidota Jēkabpils koledža (ar struktūrvienību Barkavā), kura varēs racionālāk izmanto abu apvienoto iestāžu infrastruktūru, cilvēkresursus, paplašināt programmu piedāvājumu un piesaistīt Eiropas Savienības finansējumu, lai uzlabotu materiāli tehnisko bāzi un nodrošinātu augstu izglītības kvalitāti.

Tas nodrošinās iespēju Madonas novada un blakus esošo novadu jauniešiem iegūt 1.līmeņa profesionālo augstāko izglītību ne tikai Jēkabpilī, bet arī Barkavā, tādējādi arī palielinot studējošo īpatsvaru 1.līmeņa profesionālās augstākās izglītības studiju programmās (koledžas programmās) atbilstoši Izglītības attīstības pamatnostādnēs 2014.-2020 gadam noteiktajam.

Jēkabpils koledžā un tās struktūrvienībā Barkavā tiks īstenots arī plašāks profesionālās vidējās izglītības programmu klāsts, tādējādi nodrošinot profesionālās vidējās izglītības un 1.līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmu pēctecību. Jēkabpils koledža nākotnē varēs īstenot arī pieaugušo izglītības un profesionālās pilnveides izglītības programmas. Savukārt lielāks izglītojamo skaits nodrošinās mācību ēku un dienesta viesnīcu racionālu izmantošanu Jēkabpilī un Barkavā.

Jēkabpils koledža (ar struktūrvienību Barkavā) turpinās īstenot abu apvienoto iestāžu izglītības programmas un pārņems izglītojamos, darbiniekus un pedagoģisko personālu, kā arī visus iestāžu lietojumā esošos nekustamos īpašumus, abu iestāžu bilancē esošo kustamo mantu un atbilstošus finanšu līdzekļus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)