Banner 980x90

Ar Eiropas Investīciju fonda atbalstu cer veicināt finansējuma pieejamību uzņēmumiem

Foto: Ieva Lūka/ LETA
Foto: Ieva Lūka/ LETA

Attīstības finanšu institūcija "Altum" ar Eiropas Investīciju fonda atbalstu cer izmantot Eiropas Stratēģiskā investīciju plāna finansējumu mazo un vidējo uzņēmumu atbalstam, īpaši inovatīvu uzņēmumu atbalstam, otrdien, 16.februārī, biznesa pārstāvjus informēja "Altum" valdes priekšsēdētājs Reinis Bērziņš.

Iecerētas divas investīciju programmas – "InnovFin" un "Cosme".

"InnovFin" programmā iecerēts ar aizdevumiem atbalstīt vairāk nekā 100 inovatīvus uzņēmumu, piešķirot kopumā līdz pat 30 miljoniem eiro. Par šīs programmas īstenošanu jau sāktas sarunas ar Eiropas Investīciju bankas struktūrvienību Eiropas Investīciju fondu, kas strādā tieši ar mazo un vidējo uzņēmumu segmentu.

Savukārt "Cosme" programmā plānots aizdevumus piešķirt vairāk nekā 200 uzņēmumiem, un kopējais aizdevumu portfelis varētu sasniegt 15 miljonus eiro. Arī par šīs programmas īstenošanu jau ir sāktas sarunas ar Eiropas investīciju fondu.

Mazo un vidējo uzņēmumu ieguvums, aizņemoties līdzekļus šajās programmās, būtu mazākas procentu likmes un mazāks nepieciešamais nodrošinājums, skaidroja Bērziņš.

Tiek apspriesta iespēja piesaistīt tiešās Eiropas Investīciju fonda investīcijas - investīcijas sēklas kapitālam un iesācējuzņēmumu finansējumam, kā arī investīcijas izaugsmes kapitālam.

Tiek apspriesta arī iespēja attīstīt biznesa eņģeļu kopinvestīciju fondu, ko pārvaldītu un līdzfinansētu Eiropas Investīciju fonds.

Eiropas Stratēģisko investīciju fonds ir tā dēvētā Junkera plāna daļa. Fonda mērķis ir finansēt infrastruktūras un inovāciju projektus, kā arī mazos un vidējos uzņēmumus.

Eiropas Stratēģisko investīciju fonds neizsniegs grantus, bet gan finanšu instrumentus - aizdevumus, galvojumus, kā arī kapitāla instrumentus. Finansējuma saņēmējam ieguldījums būs jāatmaksā, tāpēc projekti tiks vērtēti, galvenokārt pamatojoties uz to ekonomisko dzīvotspēju.

Viens no virzieniem, kā Latvija var izmantot Eiropas Stratēģisko investīciju fonda finansējumu, ir liela apjoma projektu finansēšanai piesaistīt Eiropas Investīciju bankas līdzfinansējumu. Lai pretendētu uz finansējumu, projektiem ir virkne pamatnosacījumu, tostarp projekta kopējām izmaksām jābūt virs 25 miljoniem eiro. Projektus var iesniegt līdz 2017.gada beigām, finansējuma izsniegšana turpināsies līdz 2020.gada beigām. Pašlaik virzību finansējuma saņemšanai sākuši vairāki Latvijas projekti.

Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) šodien žurnālistiem pauda pārliecību, ka Latvijai ir jāsagatavo labi projekti, jo pieejamie līdzekļi nav granti, tie ir aizdevums. Kā iespējamos projektus, kas varētu saņemt atbalstu, ministre minēja Ķekavas apvedceļu, Skanstes projektu. Savukārt "Altum" varētu izmantot līdzekļus lai izsniegtu aizdevumus maziem vidējiem uzņēmumiem.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas regulējumu Eiropas Stratēģisko investīciju fonds fokusējas uz projektiem šādās jomās: infrastruktūras projekti, izglītības, zinātnes, attīstības un inovāciju projekti, atjaunojamās enerģijas un energoefektivitātes projekti. Mazo un vidējo uzņēmumu projektu atbalsts ir plānots, izmantojot garantiju portfeļu un mezanīna jeb paralēlā aizdevuma finansēšanas instrumentus.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)