Banner 980x90

Pret pašvaldību reformu Salas novadā savākti 584 iedzīvotāju paraksti

Rīga, 30.jūl., LETA. Salas novadā savākti 584 iedzīvotāju paraksti pret Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) virzīto administratīvi teritoriālo reformu, aģentūra LETA uzzināja novada pašvaldībā.

Salas novada dome pēc tikšanās ar VARAM pārstāvjiem lēma neatbalstīt VARAM izstrādāto pašvaldības administratīvi teritoriālās reformas modeli. Deputāti uzskata, ka ministrijas sagatavotie dati nepierāda lielo novadu straujāku attīstību, salīdzinot ar mazajiem, kas ir iecerētās reformas pamatarguments visas valsts attīstībai.

Tāpat deputāti uzskata, ka pašvaldību administratīvos izdevumus salīdzināt nav iespējams, jo pašvaldības šajos izdevumos iekļauj atšķirīgus izdevumus, ko atzinusi arī Valsts kontrole. VARAM sarunā ar pašvaldību neesot spējusi atbildēt par iecerēto administratīvo izdevumu samazināšanu, jo nav aprēķinu.

Pastāv arī bažas, ka lauku novados pastiprināsies nomales efekts un sāksies jauns iedzīvotāju migrācijas vilnis no laukiem. Turklāt Salas novada pašvaldība arī spējot pildīt likumos noteiktās funkcijas, kā arī spējot sagatavot un iesniegt dažādus projektus. Vietvara arī uzskata, ka mehāniska pašvaldību robežu maiņa nesekmēs valsts attīstību un iedzīvotāju labklājības celšanu.

"VARAM bija sagatavojusi dažādu datu apkopojumu, tomēr tie nepārliecina par iecerētās reformas mērķa sasniegšanu. Pēc vairākām tikšanās reizēm ar VARAM ministru un darbiniekiem, rodas iespaids, ka patiesie administratīvi teritoriālās reformas mērķi ir citi, nevis valsts attīstība un iedzīvotāju labklājības celšana," pauda pašvaldībā.

Vienlaikus pašvaldība informēja, ka biedrība "Holista" ir iesniegusi 584 iedzīvotāju, kuri neatbalsta VARAM izstrādāto administratīvi teritoriālās reformas variantu, parakstus. Sakaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem gada sākumā novadā bijuši 3332 iedzīvotāji.

VARAM izstrādātā administratīvi teritoriālā iedalījuma karte paredz ap Jēkabpili apvienot Aknīstes, Viesītes, Salas, Jēkabpils un Krustpils novadus. Kopējā pašvaldības platība varētu sasniegt 2992 kvadrātkilometrus, bet iedzīvotāju skaits - 41 000.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)