Banner 980x90

Rekonstruēs Strūves ģeodēziskā loka punktu Salas novadā

Rīga, 18.sept., LETA. 26.septembrī plkst.13 Salas novada Salas pagastā notiks Strūves ģeodēziskā loka punkta "Arbidani" rekonstrukcija, izlejot to svinā, aģentūru LETA informēja Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldes Zemgales reģionālās nodaļas vadītāja Elvīra Mantrova.

Loks sniedzas no Ziemeļu Ledus okeāna līdz Melnās jūras piekrastei, 34 Strūves ģeodēziskā loka punkti no desmit valstīm atzīti par UNESCO pasaules mantojumu. Salas pagastā atrodas valsts nozīmes industriālais piemineklis "Strūves ģeodēziskā loka punkts "Arbidāni". Punktu uzmērīja un iezīmēja dabā 1828.gadā Frīdriha Georga Vilhelma Strūves līdzgaitnieks Karls Frīdrihs Tenners, bet gadu gaitā šī zīme zudusi.

Tagad zīmi plānots rekonstruēt, pasākuma dienā izlejot to svinā. Mantrova klāstīja, ka rekonstrukciju varēs veikt ātri, apmēram pusstundas laikā, taču sagatavošanās darbi bijuši daudz laikietilpīgāki, jo punkts bija jāatrod, jāuzmēra un jāiezīmē.

Pasākumu kuplinās Salas novada pašdarbības kolektīva kultūras programma, tāpat paredzēts ieskats mērnieku darbā "Mērniecības instrumenti Strūves laikmetā un tagad". Pasākuma dalībniekus cienās ar īstu Sēlijas sautējumu, kas tiks vārīts katlā uz ugunskura.

Strūves ģeodēziskais loks ir 19.gadsimtā veiktu mērījumu kopa, kas tiek uzskatīta par vienu no cilvēces vēsturē vērienīgākajām Zemes uzmērīšanas kampaņām. Ģeodēziskais loks tiek definēts kā viena no metodēm Zemes izmēru un formas noteikšanai, izmērot triangulācijas ķēdes garumu un meridiāna loka gala punktu astronomiskās koordinātas. Savu nosaukumu Strūves ģeodēziskais loks ieguvis par godu zinātniekam - ģeodēzistam un astronomam - Strūvem.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)