Banner 980x90

Zemgales Plānošanas reģions piesaistījis 14 845 000 eiro 

Pilseta24.lv
Pilseta24.lv
No 2007.gada līdz 2013.gadam Zemgales Plānošanas reģions (ZPR) projektos piesaistījis 14 845 000 eiro, aptverot arī mazos novadus, taču dati liecina, ka iepriekš kritiku paudušajā Kokneses novadā tiešām daži projekti nav īstenoti, savukārt citu mazo novadu vadītāji sarunās ZPR Attīstības padomes sēdē pauduši apmierinātību un norādījuši, ka nepieciešama paša novada līdzdalība.

ZPR sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Ieviņš aģentūru LETA informēja, ka vakar ZPR Attīstības padomes sēdē, kas notika Pļaviņu novada Aiviekstes pagasta pārvaldē, tika prezentēti pagājušā perioda projektu ieviešanas rezultāti iepriekšējā plānošanas periodā, un saskaņā ar tiem no 2007.gada līdz 2013.gadam ZPR piesaistījis finansējumu 14 845 000 eiro apjomā, no kā 71% jeb aptuveni 10,5 miljoni eiro apgūti Latvijas-Lietuvas pārrobežu sadarbības programmā, kur ieviesti 14 projekti, par ko programmas noslēgumā ZPR atzīts kā labākais projektu partneris aptvertajā teritorijā.

Latvijas-Lietuvas programmā projekti ieviesti Aizkraukles, Bauskas, Dobeles, Jaunjelgavas, Jelgavas, Jēkabpils, Krustpils, Ozolnieku, Pļaviņu, Rundāles un Viesītes novados, kā arī republikas nozīmes pilsētās Jelgavā un Jēkabpilī, informēja Ieviņš.

Tāpat projekti ieviesti arī "INTERREG IV" "A" programmā, kur piesaistīti 570 000 eiro, kas bijuši trīs projekti, kas īstenoti pilnīgi visās ZPR pašvaldībās, tāpat arī Baltijas jūras reģiona transnacionālajā sadarbības programmā, kur piesaistīti 113 000 eiro un viens projekts īstenots visās ZPR pašvaldībās, arī "INTERREG IV" "C" programmā, kur piesaistīti 355 000 eiro un trīs projekti īstenoti visās ZPR visās pašvaldībās).

Savukārt Eiropas Ekonomikas zonas un Norvēģijas finanšu instrumenta programmā piesaistīti 2 246 000 eiro, un pavisam astoņi projekti ieviesti Aknīstes, Auces, Bauskas, Dobeles, Jelgavas, Krustpils, Neretas, Rundāles un Viesītes novados, kā arī Jelgavā un Jēkabpilī. Eiropas Savienības fondu projektu programmā piesaistīti ap 65 000 eiro un seši projekti īstenoti pilnīgi visās reģiona pašvaldībās, liecina ZPR apkopojums.

Projekti ieviesti arī Eiropas Kopienas iniciatīvā "Intelligent Energy Europe", iniciatīvā "eContentplus", Latvijas-Šveices sadarbības programmā un Valsts kultūrkapitāla fonda programmā, skaidroja Ieviņš.

Viņš informēja, ka Zemgales Plānošanas reģiona Attīstības padomes sēdē vakar vairāku Zemgales reģiona mazo novadu pašvaldību vadītāji, piemēram, no Rundāles, Pļaviņām un Viesītes ļoti atzinīgi novērtēja ZPR paveikto darbu projektu īstenošanā un uzsvēra, ka ideju kvalitāte un novadu līdzdalība ir atkarīga gan no programmas nosacījumiem, gan pašu novadu un to darbinieku kapacitātes, aktivitātes un izpratnes par reģionāla līmeņa projektiem.

Kā ziņots, vakar Pļaviņu novada Aiviekstes pagasta pārvaldē notika Zemgales Plānošanas reģiona Attīstības padomes sēde, kurā ZPR administrācija sniedza pārskatu par projektu kritērijiem un prasībām saistībā ar mazo novadu interesēm, kā arī padome lēma par dažādiem jauniem projektiem.

Iepriekš jau ziņots, ka septembrī notikušajā ZPR Attīstības padomes sēdē Kokneses novada domes izpilddirektors Ilmārs Klaužs, piekrītot dažiem mazo novadu pašvaldību vadītājiem, pauda aizdomas, ka ZPR administrācija reti ņem vērā viņu intereses plānošanā, ko padomes vadība ieteica risināt savstarpēju sarunu un analīzes ceļā, aģentūra LETA uzzināja sēdē.

ZPR administrācija informēja reģiona pašvaldību vadītājus par jaunajiem piedāvātajiem vai plānotajiem projektiem - par projekta "Ziemas tūrisma piedāvājums Centrālās Baltijas reģionā" izstrādi, par dalību projektā "Centrālās Baltijas jūras reģiona uzņēmēju zināšanu un sadarbības stiprināšana" un par dalību projektā "Kultūrvēsturiskā tūrisma pievilcības veicināšana Centrālās Baltijas reģiona pilīs un muižās".

Pēdējo no projektiem īsteno Latvijas Piļu un muižu asociācija, taču tā aicinājusi ZPR par vadošo partneri, un projekta īstenošana paredz visu reģiona piļu un muižu mārketingu tūrisma jomā, kas skar visus novadus, bet kā atsevišķi objekti ar papildu pasākumiem projektā iekļautas Vilces muiža un Kokneses pilsdrupas.

Klaužs, kurš padomes sēdē aizvietoja domes priekšsēdētāju, pauda gandarījumu, ka beidzot kādā reģiona projektā parādījies arī Kokneses novads, jo citādi tiekot īstenoti vairāki reģiona projekti, kuru aktivitātes parasti vairāk skar lielākas teritorijas, bet mazie novadi tiekot aizmirsti.

Kokneses novada pārstāvim piebalsoja arī daži citi mazāku novadu pašvaldību vadītāji.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)