Banner 980x90

Ceļojums cauri laikam un stāstiem

Ja vilciens jūsu prātā palicis tik vien kā apputējušas atmiņas par Erkilu Puaro un viņa piedzīvojumiem Austrumu ekspresī, tad laiks atcerēties par tā priekšrocībām. Lai gan vilciens jau izsenis ir viens no populārākajiem ceļošanas veidiem Eiropā, Latvijā tas kļuvis nepelnīti nenovērtēts.

Iespējas no Rīgas ar vilcienu nokļūt citās valstīs ir diezgan ierobežotas, taisnā ceļā vien uz Krieviju un Baltkrieviju. Bet, ja pasažieri ceļojumu sāk, piemēram, Varšavā vai kādā no Vācijas lielākajām pilsētām, tad tālākiem piedzīvojumiem ar vilcienu paveras plašas iespējas. Viens no ceļotāju iecienītākajiem galamērķiem ir Bāden Bādene - slavena kūrortpilsēta ar termālā minerālūdens dziedniecības iestādēm un kazino zālēm. Laicīgi iegādājoties biļeti, piemēram, no Berlīnes līdz Bāden Bādenei, ir iespējams aizbraukt par tik vien kā 19 eiro.

Starp populārākajiem galamērķiem ir arī Šveices Alpi, kas unikāli ar savu floru un faunu, ar neskaitāmām pastaigu takām un lieliskām atpūtas vietām. Pārsteidzoša ir Alpu krāšņā daba visos gadalaikos. Šeit vislabāk ir izmantot panorāmas vilcienus, kuri, lai arī nav lēti, tomēr dod iespēju ceļotājam mierīgi vērot skaistās ainavas aiz plašajiem vilciena logiem.

"Šarms, komforts un iespēja apskatīt vietas, pie kurām citādi nokļūt nav iespējams. Šādi braucieni var sniegt neaizmirstamu pieredzi un iespaidus, piemēram, ceļojot pa pasaulē garāko dzelzceļa līniju jeb Transsibīrijas dzelzceļu, kas vairāk kā 9000 km garajā ceļā šķērso 7 laika joslas, un pasaulslavenajā maršrutā izved cauri vairāk kā 80 pilsētām un pilsētiņām. Elpu aizraujoši skati aiz kupejas loga ir vien maza daļa šāda ceļojuma sniegto priekšrocību," stāsta "Latvia Tours" direktore Ieva Keiša.

Gandrīz pirms gada tālajā ceļā ar vilcienu devās arī Latvijā populārais mūziķis Dons. "Mani vilināja pati Transsibīrijas maģistrāle - garākā dzelzceļa līnija vienas valsts teritorijā pasaulē, esmu skatījies gan dokumentālās filmas, gan lasījis par tās tapšanu, gan cilvēkiem ap to, zudušajām pilsētām, ciemiem, daļēji tie nav patīkami stāsti, bet tie ir patiesi, tie uzrunā un tie liek just, aizdomāties, pārdzīvot. Mani vilināja arī mainīgā daba - vilciens šķērso septiņas laika joslas, tikai sēdi, skaties pa logu un baudi," savu izvēli pirms došanās ceļā komentēja Dons.

Lielbritānijā, kampaņas "Es mīlu vilcienus" ietvaros, veiktās aptaujas dati liecina, ka vilciens ir visu laiku romantiskākais transporta līdzeklis. 10% aptaujāto atzinuši, ka savu mīļoto satikuši tieši vilcienā, brauciena laikā. Vai nepieciešams vēl kāds iemesls, lai beidzot dotos ceļojumā ar vilcienu? Mums tādu ir daudz! Ja esat ceļojuma un piedzīvoja plānošanas starta punktā, piedāvājam pāris būtiskus argumentus, kas transporta izvēles svara kausus svērs par labu vilcienam. Iemeslus, kādēļ vērts ceļot ar vilcienu, apkopojusi viena no vadošajām tūrisma firmām Latvijā "Latvia Tours".

* Iespēja ietaupīt

Brauciens vilcienā būs salīdzinoši lētāks kā lidmašīnā vai automašīnā. Ja bieži ceļojat ar vilcienu, vai ieplānots apskatīt Eiropu, izdevīgi izvēlēties speciālas vilcienu pases, ar kurām, samaksājot noteiktu summu, konkrētu dienu skaitu iespējams braukt ar dažādiem reģionālajiem vilcieniem cik bieži un kur vien vēlaties. Kā arī iespējams iegādāties vilcienu pasi ceļošanai vienas valsts ietvaros, vai arī pasi, kas ļauj izmantot vilcienus dažādās valstīs.

* Elastīgs grafiks

Lai gan liela daļa tālo braucienu pieprasa rezervācijas, daudziem īsākiem braucieniem tās nav nepieciešama. Tādēļ varat nesteidzīgi baudīt vienas pilsētas burvību un ceļā uz nākamo ieskriet stacijā un, paķerot biļeti arī pēdējā brīdī, nenāksies pārmaksāt pārmērīgas pēdējā brīža cenas. Turklāt vilcieni gandrīz vienmēr ir precīzi un atiet laikā, tādēļ vilciens būs pa prātam kā punktuālam biznesa cilvēkam, tā hipsterīgam piedzīvojumu meklētājam.

* Vairāk bagāžas

Mūsdienās gandrīz visas aviokompānijas pieprasa papildus samaksu par bagāžu. Vilcienā ierobežojumi, kas attiecas uz bagāžas pārvadāšanu, ir krietni vien draudzīgāki. Turklāt iespēja, ka bagāža tiks nozaudēta, ir minimāla.

* Brīvība

Bez pacelšanās, nolaišanās un piesprādzēšanās jūs nebūsiet piesiets vienai vietai visu brauciena laiku. Vilcienā var pārvietoties, ēst, dzert, nosnausties – pat izstiept kājas visā garumā. Turklāt 21.gadsimtā cilvēkam mobilā telefona piespiedu izslēgšana bieži vien ir nepatīkams pārdzīvojums. Vilcienā ar to nebūs jāsaskaras. Visas tehnoloģiskās ierīces var brīvi izmantot, kā arī lielākajā daļā vilcienu tās iespējams uzlādēt.

* Komforts un atpūta

Vilcienu kā alternatīvu lidojumam bieži vien izvēlas tie cilvēki, kas baidās lidot. Taču tā ir loģiska atpūtas brauciena izvēle jeb kuram – nav jāuztraucas par turbulencēm, vai jākoncentrējas uz ceļazīmēm. Tā vietā, izvēloties mierīgu un ērtu pārvietošanās veidu, iespējams bez stresa baudīt elpu aizraujošu skatu aiz loga. Turklāt, ja nākas saskarties ar skaļiem, uzbāzīgiem pasažieriem, tas nav jāpacieš visu ceļojuma laiku. Vilcienā atrast citu brīvu vietu būs krietni vien vieglāk nekā lidmašīnā.

Savukārt pirmās klases sēdvieta nenozīmē vairāk vietas kājām un bezmaksas uzkodas. Vilcienu luksusa kupejas jūs var pārsteigt ar pieczvaigžņu viesnīcas izskatu – mūsdienu Austrumu ekspresis ietvers greznību, ērtību un izsmalcinātību. Pasaules greznākos vilcienus varat meklēt starp tādiem kā "Pride of Africa", kurā biļetes maksā no 9000 dolāriem, "The Gan" - no 2987 Austrālijas dolāriem, "The Venice Simplon Orient-Express" no 18 380 dolāriem u.c.

* Neaizmirstama pieredze

Kamēr auto, lidmašīnas un autobusi ir vien pārvietošanās līdzeklis, lai nokļūtu no punkta A līdz punkta B, brauciens ar vilcienu sniedz daudz vairāk. Tie ir neatkārtojami iespaidi. Aiz vilciena logiem paveras pilsētas, kalni un upes. Pasakaina iespēja apskatīts arī neskarto dabu, tādēļ brauciens ar vilcienu jau pats par sevi var tikt uzskatīts par ceļojuma galamērķī.

"Latvia Tours" ir vienīgais Vācijas vilcienu (Deutsche Bahn) oficiālais pārstāvis Latvijā, kas piedāvā vilcienu biļetes visā Eiropā ar tūlītēju rezervācijas apstiprinājumu. Piedāvājums aptver 40 Eiropas dzelzceļa kompāniju un 66 Vācijas transporta kompāniju apkalpotos maršrutus. 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)