Banner 980x90

Gudra un pārdomāta elektroenerģijas iegāde un lietošana uzņēmumā

Ievērojot labas pārvaldības principus uzņēmumā, ir būtiski sekot līdzi tam, lai elektroenerģijas iegāde un lietošana uzņēmumā būtu gudra un pārdomāta. Kā to īstenot? Izanalizējot uzņēmuma vajadzības un izdarot labākās izvēles, domājot gan par šodienu, gan ilgtermiņā.

Vai elektrības cena, kuru maksājat, ir izdevīga?
Elektrības cena sastāv no vairākām komponentēm, dažas no tām ir fiksētas, piemēram, sadales un pārvades pakalpojumi un OIK, bet elektrības cena veidojas no maksas par vienu kilovatstundu un klienta izvēlētā produkta, kas var būt fiksēts vai elastīgs. Tāpat elektrības cena ietver arī tirgotāja izdevumus. Mainīgajās pozīcijās tirgotājam ir iespēja samazināt cenu un piedāvāt klientiem izdevīgāku pakalpojumu.

Daudzi elektrības patērētāji pieraduma pēc pagarina līgumu ar esošo tirgotāju, nemaz neizpētot citus piedāvājumus un to ekonomisko ietekmi. Ja uzņēmuma kopējais elektrības patēriņš ir liels, tad pat it kā neliels cenas samazinājums, kuru var iegūt, nomainot tirgotāju, mēnešu un gadu griezumā sniegs būtisku finansiālo ietaupījumu.

Vai esat izvēlējušies piemērotāko elektrības tarifu?
Iegādāties elektrību gudri nozīmē arī, ka tiek izvēlēts uzņēmuma vajadzībām piemērotākais tarifs, piemēram, fiksētā vai elastīgā cena. Ja uzņēmums vēlas precīzi plānot izdevumus par elektrību ilgtermiņā un lieki neriskēt, tad fiksēta cena ir piemērota izvēle. Elastīgas cenas produkts vairāk piemērots tad, ja uzņēmums ir gatavs riskēt, lai iegūtu iespējami labāko cenu esošajos tirgus apstākļos, ko noteiks elektrības cena biržā. Tādā gadījumā izmaksas grūtāk prognozēt, tomēr risks var atmaksāties ar ievērojamu ietaupījumu.

Vai nepārmaksājat par pieslēguma jaudu?
Viens no maksājumiem, kas tiek iekļaut kopējā elektrības rēķinā, ir maksa par pieslēguma jaudu objektā. Jo lielāka jauda, kas tiek nodrošināta, jo lielāks maksājums. Visai bieži patērētāji šajā pozīcijā pārmaksā, ik mēnesi maksājot par jaudu, kas netiek izmantota. Tāpēc, domājot par gudru un izdevīgu elektrības patēriņu, jāpārliecinās, ka jaudas apjoms ir samērots ar reālajām vajadzībām un uzņēmuma finanšu resursi tiek tērēti lietderīgi.

Vai uzņēmumā ir ieviesti moderni un energoefektīvi risinājumi?
Viens no galvenajiem veidiem, kā panākt elektrības patēriņa samazinājumu un lietderīgu resursa izmantošanu, ir modernu un energoefektīvu risinājumu ieviešana. Īpaši būtiski tas ir ražotnēs, noliktavās un citos industriālos objektos. Modernizācija un energoefektivitāte jānodrošina apgaismes, apkures un ventilācijas sistēmai. Kā arī jāveic rūpniecības procesu optimizācija, izvēloties modernas un energoefektīvas iekārtas.

Šādi uzlabojumi prasa būtiskas investīcijas, tomēr tas ir nozīmīgs ieguldījums, kas nākotnē nodrošinās izdevumu samazinājumu. Lai veiktu modernizāciju, iespējams piesaistīt fondu līdzekļus, kā arī izmantot ESCO pakalpojumu, kura ietvaros pakalpojuma sniedzējs veic modernizāciju par saviem līdzekļiem, bet uzņēmums iegūst tūlītēju ietaupījumu un atmaksā ieguldījumus pakāpeniski.

Vai darbinieki ievēro atbildīgu elektrības patēriņu?
Būtiski ir arī atbildīgi elektrības lietošanas paradumi uzņēmuma kolektīvā. Uzņēmuma vadībai jārūpējas par darbinieku izglītošanu un motivāciju elektroenerģiju izmantot taupīgi un lietderīgi:
• jāizslēdz apgaismojums telpās, kurās neuzturas;
• jāatvieno ierīces no elektrotīkla;
• nevajadzētu atstāt ierīces snaudas režīmā;
• mazā elektrotehnika jāizvēlas no augstākās energoefektīvas klases;
• pēc iespējas jāizmanto dabīgais apgaismojums un siltums.

Īstenojot šādus it kā nelielus, bet būtiskus soļus, iespējams panākt ievērojamu elektrības patēriņa un kopējo izdevumu samazinājumu uzņēmumā.

Vai uzņēmums izmanto arī "zaļo enerģiju"?
Enerģija no atjaunojamiem resursiem ir nākotne, uz kuru virzās visa pasaule. Domājot tālredzīgi un ilgtspējīgi, jau šodien uzņēmumi var izdarīt videi draudzīgu izvēli arī elektroenerģijas patēriņā jomā, piemēram, izvēloties elektrības tirgotāju, kurš piedāvā arī "zaļo enerģiju", kā arī uzstādot saules paneļus, kas būs nozīmīga investīcija uzņēmuma nākotnē.

 

 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)