Banner 980x90

Jēkabpils mērs apšauba ieguvumus no reģionālās reformas

Rīga, 10.apr., LETA. Pašlaik par iecerēto pašvaldību reformu ir vairāk jautājumu nekā atbilžu, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Jēkabpils pilsētas mērs Raivis Ragainis (LZP).

Pilsētas mēram neesot skaidri ne ieguvumi tām pilsētām, kurām pievienos novadus, ne tiem novadiem, kuri tiks pievienoti. Situāciju viņš salīdzināja ar peldētāju, kuram virsū uzliekot arvien lielāku svaru - pastāv iespēja, ka cilvēks sākumā varētu turpināt peldēt, bet vēlāk noslīks.

"Ir daudz neatbildētu jautājumu. Ja apvienosim novadus, tie kļūs ekonomiskāki? Vai pašvaldība, kura pašlaik attīstās, apvienojumā ar citām turpinās attīstību vai ies uz leju?" jautāja mērs.

Viņaprāt, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM), kas virza reformu, būtu jāsniedz pašvaldībām skaidras atbildes par ieguvumiem, jo līdz šim tās neesot izskanējušas.

"Dzeniet mūs visus prom, ja sakāt, ka pašvaldību ir par daudz, bet tad arī pasakiet, kā tieši dzīve kļūs labāka. Pašlaik ir tik daudz jautājumu, ka mēs pat diskutēt nevaram," secināja Ragainis.

Jau vēstīts, ka reformas rezultātā Zemgalē lielāko pašvaldību varētu izveidot ap Jēkabpili, apvienojot pilsētu, Aknīstes, Viesītes, Salas, Jēkabpils un Krustpils novadus. Kopējā pašvaldība platība varētu sasniegt 2992 kvadrātkilometrus.

VARAM izstrādātā karte paredz pašvaldību skaitu samazināt no 119 līdz 35.

Platības ziņā lielākās iecerētas Liepājas un Madonas pašvaldības. Ministrijas piedāvātajā kartē tās attiecīgi aptver 3656,93 un 3347,35 kvadrātkilometru plašu teritoriju.

Pēc iedzīvotāju skaita lielākās pašvaldības atbilstoši šai kartei būtu Rīga, Daugavpils un Liepāja. Visās šajās vietvarās dzīvotu vairāk nekā 100 000 cilvēku.

Mazākā pašvaldība pēc iedzīvotāju skaita varētu būt Līvānu pašvaldība, kopumā pulcējot nedaudz vairāk nekā 12 000 iedzīvotāju.

Ministrijas izstrādātais teritoriālais iedalījums tiks nodots izvērtēšanai pašvaldībām un citām iesaistītajām pusēm.

https://infogram.com/jaunie-regionalie-centri-1hxj48070gn56vg?live

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)