Banner 980x90

Kāpēc zobi kļūst dzelteni un kā padarīt tos baltākus

Kas nosaka to, kādā tonī ir mūsu zobi? Kāpēc vienam tie ir sniegbalti, bet citam dzeltenpelēki? Kā ir iespējams iegūt baltus zobu? Kādas ir efektīvākās metodes? Šajā rakstā varēsiet iegūt atbildes gan uz šiem, gan vēl citiem jautājumiem par zobu iekrāsošanos un iespējamajiem risinājumiem. 

Dabīgo zobu krāsu pārmantojam
Kāpēc vienam ir skaisti balti zobi bez piepūles, bet citam tie jau dabiski ir nedaudz iedzelteni vai pelēcīgi? Atbilde daļēji ir ģenētikā, jo mēs pārmantojam no saviem vecākiem pat tādu sīkumu kā zobu toni. Pietiesībā to, kādā krāsā ir zobi, nosaka tas, cik bieza ir zobu emalja un kādā tonī ir zem tās esošais dentīns. Tas spīd cauri emaljai un var ietekmēt to, kāda ir zobu krāsa.

Kas iekrāso zobus
Skaidrs, ka ar to vien nepietiek, ka daba devusi baltus zobus. Ja par tiem atbilstoši nerūpējas un pieļauj kaitīgu ietekmi uz tiem, tad arī dabiski balti zobi ātri vien var zaudēt savu lielisko izskatu un iegūt dzeltenīgu vai pelēcīgu toni. 

Visbiežāk un visvairāk zobus iekrāso:
• dažādi dzērieni – kafija, zaļā un melnā tēja, sarkanvīns, dārzeņu un augļu sulas;
• smēķēšana – tabakas dūmos esošais pigments nogulsnējas dziļi zobu virsmā, iekrāsojot tos dzeltenīgus;
• nepietiekama zobu higiēna – tas ir viens no galvenajiem faktoriem, kāpēc zobu krāsa kļūst ne tāda, kā gribētos;
• medikamenti – ir daudz tādu medikamentu, kuru sastāvā esošās vielas var ietekmēt zobu krāsu, piemēram, antibiotikas vai dzelzs preperāti. 

Kā cīnīties ar zobu iekrāsošanos
Lai novērstu to, ka zobi iekrāsojas, protams, vajadzētu pēc iespējas novērst tos faktorus, kuri veicina iekrāsošanos, tomēr ne vienmēr tas ir pilnībā iespējams. Kā arī tā ietekme, ko uz zobiem atstāj dzērieni un pārtikas produkti, ir efektīvi novēršama, ja ievēro pietiekamu zobu higiēnu ikdienā un apmeklē arī zobu higiēnistu.

Zobu balināšana ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā panākt, ka zobu tonis kļūst ievērojami baltāks. Zobu balināšana iespējama ar dažādām metodēm. Joprojām populāras ir arī dažādas tautas metodes, ko var izmantot mājās, bet jāatceras, ka tās nesniedz ļoti būtisku efektu, kā arī prasa daudz laika un pūļu. 

Zobu balināšana ar profesionāliem līdzekļiem iespējama gan mājas apstākļos, gan zobārstniecības klīnikā. Abas šīs metodes būs daudz efektīvākas, tomēr visdrošāk zobu balināšanu veikt zobārstniecības klīnikā pie pieredzējuša speciālista. 

To pašu efektu, ko ar profesionālu balināšanu mājās var panākt divu nedēļu laikā, zobārstniecības klīnikā varēs iegūt jau pēc dažām stundām. Zobu balināšana klīnikā ir ne tikai ātrāka un sniedz labāku efektu, bet arī ir drošāka, jo tiek ievēroti visi piesardzības pasākumi, lai balināšanas laikā netiktu kaitēts smaganām un kopējai mutes veselībai.

Zobu balināšana ar lāzeru pie labākajiem speciālistiem par īpaši izdevīgu cenu pieejama Dr. Apines zobārstniecības klīnikā: https://www.apinesklinika.lv/pakalpojumi/zobu-balinasana/

Balināšana nebūs ilgtermiņa risinājums, ja nemainīsies paradumi
Jāatgādina, ka zobu balināšanas procedūras laikā iegūtais efekts saglabāsies vien dažus mēnešus, ja netiks novērsti vai mazināti nelabvēlīgie faktori uz zobiem. Piemēram, smēķētājs pēc zobu balināšanas pēc kāda laika atkal pamanīs, ka zobi kļuvuši dzeltenīgi, jo tabakas dūmi turpinās iedarboties uz zobiem. Viens variants ir atmest smēķēšanu. Otrs – samierināties ar izdevumiem par zobu balināšanu ik pēc dažiem mēnešiem. 

Tāpat uz ļoti labiem un paliekošiem rezultātiem nav ko cerēt, ja neuzlabojas zobu kopšanas paradumi. Zobi jātīra pareizi, regulāri, jāizmanto arī zobu diegs, jāapmeklē zobu higiēnists un zobārsts. 

Balti un veseli zobi – daļa no pārliecinoša vizuālā tēla
Jums var rasties jautājums – kāpēc vispār jāveic zobu balināšana? Protams, ja zobu tonis nav izteikti dzeltens vai pelēcīgs, ja ir labi zobu kopšanas paradumi, tad varētu pietikt ar zobu pastu, kurai ir baltinošs efekts. Bet ļoti daudziem cilvēkiem sakrīt vairāki šie faktori, kas padara viņu zobus neestētiskus, viņiem pašiem nav patīkami skatīties uz tiem spogulī.

Zobi ir būtiska daļa no katra cilvēka pašapziņas un vizuālā tēla, tie ietekmē pārliecību par sevi, personisko un karjeras dzīvi. Svarīgi, ka zobi ir ne tikai veseli un līdzeni, bet arī tas, ka zobi ir balti. Tāpēc zobu balināšana ir loģisks solis, ko nav jābaidās īstenot, lai uzlabotu savu izskatu un pārliecību par sevi. Zobu balināšana klīnikās mūsdienās pieejama ar efektīvām un saudzīgām metodēm, panākot tiešām lielisku rezultātu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)