Banner 980x90

No Latvijai paredzētajiem bēgļiem viena trešdaļa, iespējams, būs bērni

Foto: AP? Scanpix
Foto: AP? Scanpix

Starp Latvijai paredzētajiem patvēruma meklētājiem viena trešdaļa, iespējams, būs bērni, liecina Ministru kabineta konceptuāli atbalstītais indikatīvais rīcības plāns patvēruma meklētāju pārvietošanai un uzņemšanai Latvijā.

No plāna izriet, ka neatliekamās medicīniskās palīdzības un primārās un sekundārās un ambulatorās veselības aprūpes nodrošināšanai patvēruma meklētājiem nākamgad varētu būt nepieciešami 488 966 eiro. Vakcinācijas izmaksas ar pieņēmumu, ka no patvēruma meklētajiem viena trešdaļa būs bērni un divas trešdaļas būs pieaugušie, varētu veidot 34 575 eiro, teikts plānā.

Lai nodrošinātu latviešu valodas apguvi 120 stundu apjomā patvēruma meklētāju ģimenēm, mācību procesa koordinēšanai un kvalitātes kontrolei nākamgad varētu būt nepieciešami 110 467 eiro.

Pēc lēmuma par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu patvēruma saņēmējam plānots nodrošināt veselības apdrošināšanas polises vienam gadam. Viena polise varētu būt novērtēta 360 eiro apmērā, un to iegāde nākamgad varētu izmaksāt 129 600 eiro.

Multifunkcionālā centra izveidei Mucenieku ciemā, kurā būtu pieejamas telpas valodas apguvei un integrācijas pasākumiem un kur varētu saņemt vēl citus pakalpojumus, nākamgad varētu būt nepieciešami 800 000 eiro. Savukārt Mucenieku ciema sporta un atpūtas vides labiekārtošanai, tostarp sporta stadiona rekonstrukcijai, nākamgad, iespējams, būs vajadzīgi 300 000 eiro.

Rīcības plānu izstrādāja Iekšlietu ministrijas (IeM) vadītā augsta līmeņa starpinstitucionāla darba grupa patvēruma meklētāju jautājuma risināšanai. Valdība lēmusi, ka rīcības plāns tiks precizēts līdz 20.oktobra Ministru kabineta sēdei, definējot atbildības jomas un precizējot finanšu jautājumus.

IeM valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane iepriekš žurnālistiem norādījusi, ka Latvija ieinteresēta uzņemt ģimenes ar bērniem, cilvēkus ar valodas zināšanām un dokumentiem. Viņa arī paziņoja - lai Latvijā izveidotu un ieviestu patvēruma meklētāju integrācijas sistēmu, provizoriski būs nepieciešami aptuveni 16 miljoni eiro. Šī ir indikatīva summa, kur lielākā daļa būs no Eiropas Savienības patvēruma meklētāju un integrācijas fonda.

Saskaņā ar Eiropas Savienības Tieslietu un iekšlietu ministru padomes lēmumu Latvijai no Itālijas un Grieķijas būs jāuzņem papildu 281 persona, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Šobrīd kopējais patvēruma meklētāju skaits, kas Latvijai būs jāuzņem divu gadu laikā, ir 531 persona. Par katru patvēruma meklētāju dalībvalsts saņems vienreizēju maksājumu 6000 eiro apjomā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)