Banner 980x90

Plūdu gadījumā Jēkabpils apkaimē atbildīgie dienesti ir gatavi cilvēku evakuācijai

Daugavpils, 22.janv., LETA. Plūdu gadījumā Daugavā Jēkabpils apkaimē atbildīgie dienesti ir gatavo nodrošināt cilvēku evakuāciju no applūstošajām teritorijām, viņu izmitināšanu un ēdināšanu, aģentūrai LETA apgalvoja Apvienotās Civilās aizsardzības komisijas sekretārs Andris Stolcers.

"No applūstošajām teritorijām evakuēto cilvēku izvešanai nepieciešamais transports ir darba kārtībā, viņu izmitināšana un ēdināšana var tikt nodrošināta vietējo mācību iestāžu sporta zālēs," skaidroja Stolcers.

Atbildīgās amatpersonas pastāvīgi seko situācijai Daugavā Jēkabpils apkaimē. Apvienotās Civilās aizsardzības komisija vajadzības gadījumā ir gatava sanākt pusstundas laikā, lai lemtu par rīcību plūdu gadījumā.

Gatavību operatīvai rīcībai nepieciešamības gadījumā aģentūrai LETA apliecināja arī Salas novada pašvaldības izpilddirektors Arnis Baumeisters. Salas novads varētu būt viena no apdraudētākajām teritorijām strauja ūdens līmeņa celšanās gadījumā Daugavā lejpus Jēkabpils.

Nepieciešamā tehnika ir sagatavota, cilvēki ir brīdināti par iespējamajiem draudiem un rīcību plūdu gadījumā, norādīja Baumeisters, kā arī piebilda, ka pēdējos gados neviens no applūstošajās teritorijās dzīvojošajiem gan nav lūdzis palīdzību.

Jau vēstīts, ka pēc nelielas ūdens līmeņa pazemināšanās naktī uz pirmdienu Daugavā pie Jēkabpils atsācies ūdens līmeņa kāpums, l

Kā liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvā informācija, ūdens līmenis Jēkabpils hidroloģiskajā stacijā pēdējo divu stundu laikā pakāpies no 6,5 līdz 6,66 metriem virs stacijas nulles punkta. Tik augsts ūdens līmenis Jēkabpilī nav bijis daudzus gadus, pārspēta gan 2017., gan 2013.gada pavasara palu maksimālā atzīme.

Lai arī ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils ir sasniedzis 6,6 metrus, pilsētā pagaidām nekas nav applūdis. Vakar augsto gruntsūdeņu dēļ bija applūdis Pļaviņu ielas posms, bet atbildīgie dienesti ūdeni atsūknēja un situācija normalizējās, aģentūra LETA noskaidroja pašvaldībā.

"Atbildīgie dienesti ir kaujas gatavībā, bet Daugava ir Daugava, tā dara, kā viņai patīk, un neviens tur īsti iejaukties nevar. Mēs varam vienīgi apzināt un brīdināt apdraudētajās teritorijās dzīvojošos, taču arī tas vairāk attiecas uz novadiem, kur, Daugavai pārplūstot, atsevišķas mājas var izrādīties nogrieztas no ārpasaules. Patlaban dažviet varbūt ir sākušas applūst zemākās palienes, bet tā jau ir standartsituācija un tādēļ neviens pagaidām pārāk nesatraucas. Ūdens līmenim vēl vairāk ceļoties, lai neapdraudētu Jēkabpili, Salas novadā var sākt funkcionēt pārgāzne," pastāstīja Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis (LZP).

Pie Zeļķu tilta ūdens līmenis pazeminājies līdz 6,81 metra atzīmei. Pie Pļaviņām tas nedaudz paaugstinājies, bet pagaidām nerada plūdu draudus.

Daugavā no Jersikas līdz Baltkrievijai saglabājas zems ūdens līmenis.

Vižņu sastrēgums, kura dēļ ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils kopumā cēlies par teju trim metriem, kļūst garāks, tādēļ gaidāma strauja ūdens līmeņa paaugstināšanās Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Līvāniem.

Savukārt Pļaviņās plūdu draudi būs tad, kad vižņu sastrēgums izkustēsies un nonāks Pļaviņu ūdenskrātuvē; to var veicināt nedēļas otrajā pusē gaidāmais siltais laiks.

Hidrologi norāda, ka pirmdien Jēkabpilī ūdens līmenis var sasniegt pilsētai bīstamo septiņu metru atzīmi, tādēļ spēkā oranžais brīdinājums.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)