Banner 980x90

Psihoneiroloģisko slimnīcu apvienošanas process varētu noslēgties nākamā gada laikā

Rīga, 21.jūn., LETA. Veselības ministrijas (VM) iecerētā psihoneiroloģisko slimnīcu apvienošana varētu notikt ne ātrāk kā nākamā gada laikā, aģentūrai LETA norādīja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Pēc Šneidera paustā, par slimnīcu apvienošanu laika grafikiem šobrīd runāt esot pāragri, jo risināmie jautājumi un termiņi tiks izrunāti ar slimnīcu vadītājiem.

Šneiders norādīja, ka patlaban psihoneiroloģisko slimnīcu apvienošanas ziņā soli tālāk pavirzījusies Daugavpils psihoneiroloģiskās slimnīcas un Aknīstes psihoneiroloģiskās slimnīcas apvienošana. Plānots, ka apvienošanas rezultātā smagākie pacienti, kuriem nepieciešama ārstu psihiatru diennakts uzraudzība, tiktu koncentrēti Daugavpils psihoneiroloģiskajā slimnīcā. Tikmēr Aknīstes slimnīcā tiktu nodrošināta ārstniecības pacientiem, kuriem nav nepieciešama diennakts psihiatra uzraudzība.

Uz Piejūras slimnīcas un slimnīcas "Ģintermuiža" apvienošanu VM raudzīsies no pakalpojumu kvalitātes viedokļa. Piemēram, Piejūras slimnīca saistībā ar speciālistu trūkumu jau iniciējusi atteikšanos no bērnu ārstniecības stacionārā.

Ministrija iecerējusi attīstīt arī psihiatriskās aprūpes ambulatoros centrus. Tos gan plānots attīstīt uz esošo ārstniecības iestāžu bāzes, proti, Rīgā pagaidām plānoti trīs šādi centri, tāpat pa centram iecerēts nodrošināt Jelgavā, Daugavpilī un Liepājā. Patlaban tiek meklēti risinājumi centra izveidošanai arī Valmierā.

Pēc Šneidera paustā, iecerēts, ka ambulatorie centri sniegs multiprofesionālus pakalpojumus dienas stacionāros, un tajos būs pieejami vairāku monoprofila speciālistu sniegtie veselības aprūpes pakalpojumi, piemēram, mākslas terapeiti, uztura speciālists un citi.

VM plāno, ka ambulatorie centri nākotnē varētu nodrošināt pakalpojumus, kas tiks realizēti programmu veidā, piemēram, pusaudžiem depresijas un pašnāvības riska mazināšanai. Arī šo programmu realizēšanai būs nepieciešama starpinstitucionāla sadarbība.

Šneiders piebilda, ka tālākā nākotnē tiks izvērtēta nepieciešamība un iespējas attīstīt šādus centrus arī citviet.

Kā ziņots, VM plāno psihoneiroloģisko slimnīcu apvienošanu. Iestāžu apvienošana tiekot plānota, apzinoties speciālistu trūkumu. Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca tiks pievienota Daugavpils psihoneiroloģiskajai slimnīcai, bet Liepājas - Jelgavas psihoneiroloģiskajai slimnīcai "Ģintermuiža".

Tikmēr pēc vizītes bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži" veselības ministre Ilze Viņķele (AP) secinājusi, ka slimnīcai iezīmējas skaidra un loģiska vieta Latvijas psihiatriskās aprūpes sistēmā un šo slimnīcu nav paredzēts apvienot ar kādu citu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)