Banner 980x90

ZM: Sausuma radītajos postījumos cietušajiem ES fondu atbalstu saņēmējiem LAD nepiemēros soda sankcijas

Rīga, 19.jūn., LETA. Sausuma radītajos postījumos cietušajiem lauksaimniekiem, Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma saņēmējiem un projektu realizētājiem nepiemēros soda sankcijas, aģentūru LETA informēja Zemkopības ministrijā (ZM).

ZM informē, ka saistībā ar ES fondu atbalsta maksājumiem un Lauku attīstības programmas (LAP) atbalstītajiem projektiem jau patlaban ir iespējamas atkāpes nosacījumu izpildē, nepiemērojot sankcijas. Ministrijā skaidro, ka atbilstoši normatīvajiem aktiem sausuma radīto pašreizējo situāciju Latvija ir tiesīga pielīdzināt ārkārtējai situācijai, jo tā būtiski ietekmē daudzu lauku saimniecību darbību. ES regulā definēts, ka nelabvēlīgie klimatiskie apstākļi ir arī ārkārtīgs sausums, ko var pielīdzināt dabas katastrofai.

Tādējādi, ja ES fondu atbalsta līdzekļu saņēmēji un LAP projektu realizētāji ilgstošā sausuma izraisīto seku dēļ patlaban nevar sasniegt izvirzītās ES prasības, Lauku atbalsta dienests (LAD) soda sankcijas viņiem nepiemēros. Tā kā sausums ilgstoši valda visā Latvijas teritorijā, lauksaimniekiem ar individuāliem iesniegumiem LAD nav jāvēršas.

Trešdien, 20.jūnijā, ZM arī informēs Krīzes vadības padomi par saņemto informāciju no Kuldīgas un Ventspils pašvaldībām, kā arī no lauksaimniekiem par saistībā ar pārmērīgo ilgstošo sausumu ir nepieciešams izsludināt ārkārtējo situāciju lauksaimniecībā.

Zemkopības ministrija sekos līdzi situācijai laukos, konsultējoties ar Latvijas lauku konsultāciju un izglītības centra ekspertiem un lauksaimniekiem, lai apzinātu un vērtētu sausuma ietekmi lauksaimniecībā.

Jau ziņots, ka ilgstošā sausuma dēļ vairāku novadu domes lūgušas Ministru kabinetu to administratīvajā teritorijā izsludināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā.

Arī biedrība "Zemnieku saeima" aicina Ministru kabinetu izsludināt un Saeimu apstiprināt ārkārtas situāciju lauksaimniecībā ilgstošā sausuma dēļ.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)