Kā mājās pagatavot ideālu picu?
Mājās gatavotas picas mīkla un sastāvdaļas ir vien puse no panākumiem. Otra puse ir cepšanas temperatūra un picas cepšanas virsma. Apskatīsim, kādas ierīces varam izmantot, lai iegūtu šo tradicionāli gardo ēdienu.
Cepšana parastā cepeškrāsnī
Vispirms par temperatūru. Picai patīk karsti un ātri! Tomēr tas nenozīmē, ka gardu picu nevar uzcept parastā cepeškrāsnī. Vienīgi jāievēro, ka cepeškrāsns jāuzstāda uz augstāko iespējamo temperatūru un pirms cepšanas jāuzkarsē, lai rezultātā iegūtu kraukšķīgu picas pamatni un gardās sastāvdaļas nepagūtu sažūt.
Cepamvirsmas vietā lieto cepampapīru, ko bagātīgi ieziež ar eļļu, liek virsū picas sagatavi un šauj krāsnī. Jāatceras, ka krāsnī ieliktu picu nedrīkst atstāt bez uzraudzības, jo augstā temperatūrā tā strauji var pārcepties. Picas cepšanai vēlams režīms no augšas un apakšas, jo ventilatora gadījumā pica var uzpūsties un plaisāt.
Cepeškrāsns ar picas režīmu
Mūsdienīga iebūvējamā cepeškrāsns piedāvā speciālus cepšanas režīmus. Picas režīms ir optimāls picas un konditorejas izstrādājumu ar augstu mitruma saturu cepšanai. Picu cep apmēram 260 °C temperatūrā.
Picu ieteicams cept vispirms augstākajā nodalījumā, pēc tam, lai pica vienmērīgi izceptos, to var ielikt cepeškrāsnī pa vidu. Cepšanas ilgums ir atkarīgs no katras krāsns, galvenais picu nepārcept. Jāņem vērā, ka augstā temperatūrā pica būs gatava dažu minūšu laikā, tālab arī speciālā režīmā šo procesu nepieciešams uzraudzīt.
Lai arī cepeškrāsns speciālais picas režīms nodrošina gardu un paredzamu rezultātu, tomēr īsts picas pazinējs pateiks, ka pica nav gatavota īstā picas krāsnī.
Picas krāsns
Tieši picas krāsns temperatūra nodrošina picai raksturīgo zeltaini kraukšķīgo garoziņu un tās nepārcepto struktūru.
- Ar malku kurināma picu krāsns
Krāsns temperatūra tajā ir līdz 500 °C. Šādā krāsnī ātri pāris desmit minūšu laikā var pagatavot 10–20 picas. Krāsns piemērota arī maizes un maizes izstrādājumu cepšanai. Pateicoties ļoti labai siltumizolācijai, tā ilgi saglabājas karsta, un tātad picas krāsnī var gatavot dažādus ēdienus podiņos – sautējumus, plovu, risoto, zupas. Cepeškrāsnī arī būs vieta seklākam katlam un pannai. Vasaras virtuvē ar tādu picas krāsni ir iespējams pagatavot daudzus gardus un veselīgus ēdienus.
Visām krāsnīm cepšana notiek uz picas akmens. Picas akmens ir izgatavots no ugunsizturīga māla un alumīnija oksīda maisījuma, kas nodrošina ļoti ātru uzkaršanu un ļoti labu cepšanas rezultātu. - Ar gāzi kurināma picas krāsns
Kompakti modeļi ir ērti novietojami uz galda. Picas krāsns aprīkota ar tūlītēju gāzes aizdedzi, kas nodrošina ēdiena pagatavošanai vajadzīgo karstumu 15 minūšu laikā, sasniedzot temperatūru līdz 500 °C.
Ar karstuma regulēšanas slēdzi var kontrolēt picas pagatavošanas režīmu – 60 sekundes, un pica gatava! Krāsnī var cept zivis, dārzeņus un pat steiku. - Ar elektrību kurināma picas krāsns
Lai gan ir nopērkami arī ļoti jaudīgi modeļi, tiek uzskatīts, ka populārākās elektriskās picas krāsnis nenodrošina tik augstu temperatūru kā gāzes picas krāsnis – no 360 līdz 460 °C maksimums, arī picas akmens ir mazāks. Tomēr ir arī viedoklis, ka elektriskā picas krāsnī akmens plāksne vienmērīgi un optimāli sadala karstumu, tāpēc picas nepārcepas, bet izcepas vienmērīgi un ir ļoti kraukšķīgas. Pateicoties krāsns funkcionalitātei, tā ir piemērota saldētām un svaigām picām, bagetēm, kūkām, maizei un daudz kam citam. Elektriskās picas krāsnis ir viegli tīrāmas.
Iegādājoties picas akmeni, picu var cept arī uz barbekjū. Atliek vien izvēlēties kādu no šīm labāko picu receptēm un mēģināt tās pagatavot. Pašās beigās neaizmirstiet tikko izcepto picu apslacīt ar kvalitatīvu olīveļļu!
Uz sarakstu